Novo poročilo novinarjev brez meja pokazalo, da se v Iranu za pregon političnih nasprotnikov poslužujejo metod, zaradi katerih je Helsinški odbor obsodil Jugoslavijo

Datum:

Iranske oblasti so v zadnjih treh desetletjih aretirale, zaprle ali usmrtile najmanj 860 novinarjev, ki so bili na tak ali drugačen način razglašeni za sovražnike islamske republike.

                   

Pariška organizacija Novinarji brez meja (RSF) je v februarju predstavila poročilo, ki je nastalo na osnovi 1,7 milijona sodnih spisov, ki jim jih je predal prejemnik Nobelove nagrade za mir iz leta 2003 in odvetnik za človekove pravice iz Irana Shrin Ebadi.

S pomočjo teh dokumentov in preostale dokumentacije o znanih kršitvah ter dostopa do podatkov drugih organizacij, ki se ukvarjajo s kršitvami človekovih pravic, so uspeli ugotoviti obseg kršitev človekovih pravic, ki so se dogajale v Iranu v obdobju od islamske revolucije leta 1979 do leta 2009.

Islamska oblast ni izbirala sredstev za obračun z “notranjimi sovražniki”
“Po mesecih podrobnega raziskovanja dokumentov lahko rečemo, da je bilo najmanj 860 novinarjev aretiranih, zaprtih in v nekaterih primerih usmrčenih s strani iranskega režima med letoma 1979 in 2009, torej v obdobju, na katerega smo se osredotočili pri RSF,” je na tiskovni konferenci povedal generalni sekretar RSF Christophe Deloire.

Iranka, ki je v znak protesta slekla naglavno prekrivalo in bila zaradi tega kaznovana. (Vir: Twitter)

Iranski islamski režim je za obračunavanje z novinarji uporabljal razne obtožbe, po katerih so bili ponavadi prepoznani za krive že zaradi narave svojega dela. Med take obtožbe spadajo “kolaboracija s sovražno tujo državo”, “dejavnosti proti domači varnosti”, “protivladna propaganda” in “vohunjenje.” Nekateri novinarji so bili zaprti celo zaradi “žalitve, kar je svetega v islamu”, in “žalitve vrhovnega voditelja”.

61.900 političnih zapornikov
Jasno je, da so take obtožbe dovolj obširne in namensko slabo definirane, da se lahko vladajoči režim odkriža vsakršnega nasprotnika. Na podobne prakse v komunistični Jugoslaviji je leta 1986 opozoril Helsinški odbor za človekove pravice.

Ajatola Homeini (Vir: Twitter)

Preiskava RSF je pokazala, da je bilo v Iranu od 80-ih let prejšnjega stoletja kar 61.900 političnih zapornikov. Od teh jih je bilo v času aretacije vsaj 520 starih med 15 in 18 let. Dokumenti so ravno tako dodali nove dokaze o masakru več tisoč zapornikov, ki so bili usmrčeni leta 1988 na podlagi fatve iranskega revolucionarnega voditelja, ajatole Ruholaha Homeinija.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...