Analiza Banke Slovenije: Slovensko gospodarstvo je okrevalo bolje od evrskega območja

Datum:

Banka Slovenije je v svojem Polletnem pregledu gospodarskih in finančnih gibanj glede na svoje gospodarske in finančne analize zaključila in zapisala, da je bilo slovensko gospodarstvo v pandemiji močno prizadeto, vendar manj od povprečja celotnega evrskega območja. Razliko v hitrosti gospodarskega okrevanja med Slovenijo in evrskim območjem je mogoče pripisati več dejavnikom, predvsem pa gre zasluge pripisati hitremu odzivanju na krizo in učinkovitosti sprejetih ukrepov.

                   

Slovensko gospodarstvo je pandemijsko krizo prestalo precej bolje od povprečja evrskega območja, so zapisali po analizi financ in gospodarstva na Banki Slovenije. Občuten fiskalni odziv zunaj običajnih okvirov, sprožen za blaženje ekonomskih posledic krize, zlasti za ohranitev dohodka gospodinjstev in v podporo prizadetim podjetjem, je omogočil, da se je gospodarstvo v Sloveniji in celotnem evrskem območju hitro opomoglo, ko so se omejevalni ukrepi omilili in/ali postali bolj ciljno usmerjeni.

Slovenski BDP višji od evropskega
V dokumentu so zapisali, da se je leta 2020, ko so bili ukrepi za zajezitev širjenja virusa najstrožji, realni BDP v Sloveniji skrčil za 4,2 odstotka, krčenje v evrskem območju pa je bilo bolj občutno s 6,4 odstotki. Ob zrahljanih in bolj ciljno usmerjenih omejitvenih ukrepih v letu 2021 se je aktivnost v Sloveniji in evrskem območju okrepila, vendar različno močno. Potrdili so, da je bila gospodarska rast v Sloveniji lani 8,1 odstotna, s čimer je BDP že v tretjem četrtletju presegel raven pred pandemijo (za 1,1 odstotka), v evrskem območju pa je bila njegova rast 5,4-odstotna, predpandemično raven pa je dosegel šele v lanskem zadnjem četrtletju.

Foto: zajem zaslona

Različni dejavniki so vplivali na pozitivno aktivnost Slovenije
Da so države različno okrevale, je bilo odvisno tudi od obsega, sestave in učinkovitosti sprejetih ukrepov za blaženje ekonomskih posledic krize. “Dinamika aktivnosti med posameznimi državami je bila različna zaradi različnega epidemiološkega razvoja in, kar je še pomembneje, heterogenosti odzivov lokalnih oblasti za zajezitev širjenja virusa. Poleg dejavnikov, povezanih z epidemiološkimi razmerami, sta imela pomembno vlogo tudi struktura gospodarstva in temeljna dinamika rasti, kar velja zlasti za dohitevajoča gospodarstva, kot je slovensko,” so zapisali v dokumentu.

Ciljno usmerjeni zajezitveni ukrepi so bili učinkoviti
Slovensko gospodarstvo je bilo v prvem četrtletju 2020 bolj prizadeto od evrskega. Temu je botrovalo  izrazitejše prostovoljno samoomejevanje, čeprav ukrepi še niso bili tako ostri kot v ostalih evropskih državah.  V drugem četrtletju se je skrčilo manj kot v evrskem območju, k čimer so takrat prispevali prav tako manj strogi ukrepi v primerjavi z evrskim območjem. Sodeč po analizi Banke Slovenije, je Slovenija prehitevala aktivnost evrskega območja kljub razmeroma strožjim domačim zajezitvenim ukrepom, kar je deloma mogoče pojasniti s postopno vzpostavitvijo predkriznih vzorcev v dinamiki temeljne gospodarske rasti. V letu 2021 so k hitrejšemu okrevanju domačega gospodarstva v primerjavi z evrskim prispevali zlasti temeljna rast in ohlapnejši zajezitveni ukrepi, ki so bili ključni pri podpiranju hitrejšega odboja aktivnosti slovenskega gospodarstva vse od drugega četrtletja 2021, še zlasti izrazito v tretjem četrtletju, ko so bili bistveno manj strogi kot v povprečju evrskega območja.

Slovenski BDP kar za 1 odstotek višji od evrskega
Temeljna gospodarska rast je v letu 2021 po zapisu v poročilu “izstopala kot gonilo pozitivne vrzeli aktivnosti s povprečnim prispevkom 2,0 odstotne točke. Slovenija kot dohitevajoče gospodarstvo beleži povprečno višje stopnje rasti kot evrsko območje: v obdobju 2000–2019 je povprečna letna rast realnega BDP v evrskem območju znašala 1,1 odstotka in v Sloveniji 2,1 odstotka.” Javnofinančni ukrepi so odločilno vplivali na dinamiko gospodarske aktivnosti med pandemijo tako v Sloveniji kot v evrskem območju, čeprav v metodološkem pristopu te analize niso opredeljeni.

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump dosegel novo pomembno zmago

"Združimo se, da bi končali z vsakršnim oboroževanjem našega...

“Golobnjak” poskrbel za ponižanega Brgleza

"Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji na...

Podobnik podprl povezovanje SLS in NSi

Po dolgoletnem evropskem poslancu in nekdanjem predsedniku SLS Francu Bogoviču,...

Je Klakočarjeva spoznala razsežnosti sejanja sovraštva do drugače mislečih?

V luči poskusa atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se...