Jankovićev Jurček s svojo prisotnostjo pokvaril že dve zabavi – tudi Golobovo

Datum:

Na nedeljski zabavi Gibanja Svoboda, ki naj bi jo “častil” Radenko Mijatović, je bilo opaziti marsikoga – od Andreja Ribiča, Klemna Boštjančiča, Dimitrija Zadela in Cirila Pucka pa do Zorana Jankovića in njegovega sina Jureta. Ali je mlajši Janković, ki je bil v letu 2019 v osebnem stečaju, Fursu pa dolgoval več sto tisoč evrov, pred Cvetličarno tudi tokrat parkiral kakšen nov prestižen avto, ni znano, se pa tokrat tudi ni slišalo, da bi s smrtjo grozil kakšnemu novinarju. Je pa več kot očitno, da bo sodno najbolj zaščitena družina v državi prek Roberta Goloba dokončno ugrabila državo za brezsramno bogatenje in bežanje pred roko pravice.

                   

Z zabavami v volilnih štabih ima Jure Janković že nekaj (neljubih) izkušenj. Ko je leta 2010 aktualni ljubljanski župan proslavljal svojo drugo izvolitev, je njegov sin novinarju Financ Jaki Elikanu grozil s smrtjo. “Daj, ubij tega,” je mlajši Janković rekel svojemu prijatelju in namignil proti novinarju, ki je pričakoval Juretov odgovor glede Electe. Novinar je na policijo oddal prijavo, kasneje sta se poravnala – Jure se je moral javno opravičiti, poleg tega so mu naložili 24 ur družbenokoristnega dela. So pa kasneje na Financah na hitro prekinili sodelovanje z novinarjem, ki je kritično spremljal poslovanje župana, njegovih sinov, njihove zlorabe ter sume kaznivih dejanj. “Pozitivna Slovenija že dela čistko med novinarji,” so takrat komentirali nekateri mediji.

Medtem ko so Juretu za grožnje s smrtjo naložili 24 ur družbenokoristnega dela, pa so bili milijonski dolgovi, v katere sta družinska podjetja spravila oba sinova Janković, odpisani. “Sodišče je v zadnjih letih trem podjetjem v lasti družine Janković, Electi Inženiringu in Electi Naložbam, prejšnji teden pa še Electi Holdingu, odpisalo skoraj 29 milijonov evrov dolga,” je leta 2019 pisal Siol, ki je poročal tudi o tem, kdo je pripravljal in sprejemal zakonodajo, ki je omogočila, da so se lahko podjetja Damijana Jankovića znebila dolgov. Poenostavljena prisilna poravnava je našla pot v insolvenčno zakonodajo – parlament jo je potrdil kmalu za tem, ko je zaprisegla nova vlada Alenke Bratušek, ki jo je na volitvah do zmage kot predsednik pozitivne Slovenije popeljal prav Zoran Janković. Mimogrede, prva izbira Pozitivne Slovenije je bil Robert Golob, Bratuškova je premierka postala zgolj zato, ker je Golob zavrnil ponudbo. Novelo, ki je uvedla poenostavljeno “prisilko”,  je sicer podprla plebiscitarna večina poslancev – proti ni bil nihče.

Na “nepreglednost zakonske ureditve v novem poglavju, ki uvaja postopek poenostavljanja prisilne poravnave”, pa so opozarjali v zakonodajno-pravni službi državnega zbora – njeni dvomi so se pozneje potrdili tudi v praksi – saj je bilo ekscesnih primerov vse več, in to ne le v podjetjih v lasti Jankovićevih, je še pisal Siol. Uporabnica Twitterja je ponudila primerjavo, ki je za navadne smrtnike morda nazornejša – odpisani dolg družini Janković bi zadostoval za več kot 72.100 mesečnih prispevkov slovenskih s. p.-jev. Sodišče je dolgove Jankovićem odpisalo v dveh tranšah. Prvič se je to zgodilo, ko je vlado vodil Miro Cerar. Drugi večji odpis pa se je zgodil v času, ko je vlado vodil Jankovićev nekdanji politični sopotnik Marjan Šarec, ki je bil član stranke Pozitivna Slovenija.

Prvorazredni lahko počnejo, kar želijo – Jankoviću milijonski dolg odpisali tudi že v devetdesetih
Septembra 2020 je odmevala novica, da Jankovićevim ne bo treba plačati 8 milijonov evrov davka na dodano vrednost in obresti po odločbi Finančne uprave RS (Furs) iz leta 2012. Kar osem let je namreč trajalo, da je sodišče premlelo, da je treba o takrat sprejeti odločbi za podjetje Electa še enkrat odločati, nato se je Furs pod vodstvom zdaj že nekdanjega direktorja odločil, da ne bo nadaljeval sodnega postopka. Že skoraj pozabljeno pa  je, da je nekdanja SKB, ko je bila ta še v državni lasti, Jankoviću v devetdesetih letih prejšnjega stoletja odpisala kar 8 milijonov nemških mark dolga, torej približno 4 milijone evrov, smo takrat spomnili v našem mediju. “Če so njihovi, prvorazredni torej, lahko počnejo, kar želijo. In zapravljajo vaš denar brez omejitev. Če ne drug, jim vrhovno sodišče odpiše nekaj vaših milijonov dolga,” pa je komentiral takratni premier Janez Janša in dodal ključnik #pravnadržava.

Zakaj družina Janković vedno pobegne roki pravice, pa je objasnil na hrvaški televiziji – ker je nasprotnik Janeza Janše in je to zadostni razlog za imuniteto.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Proruski Kučanovi “mirovniki” pri Urški Klakočar Zupančič

Časnik Delo poroča o "skrivnem sestanku" Kučanovih šestih mirovnikov...

Kučanova zadrega s Čeferinom, ki ga ni tu

Revizija nakupa razpadajoče stavbe na Litijski v Ljubljani, v...

Golob pravi, da bo nakup Patrijinih oklepnikov strokovna odločitev, na Boxerje je očitno že pozabil

"Spomnimo, strokovnjaki so jih rotili, naj ne razveljavijo pogodbe...

[Poskus atentata] Trump: “Neverjetno je, da se kaj takega lahko zgodi v naši državi”

Včeraj popoldne je na Trumpovem volilnem shodu v Butlerju...