Bergant še vedno krši novinarski kodeks in služi z državnimi institucijami

Datum:

“Voditelj Odmevov Bergant, kot vsi novinarji, redno zaposleni na RTV Slovenija, sodi v javni sektor, je plačan iz javnega denarja, moderira pa komercialne dogodke subjektov in ljudi, tudi proračunskih uporabnikov, ki se – sicer v drugih okoliščinah – pogosto pojavljalo tudi kot del novinarskih obdelav oddaje Odmevi,” je opozoril novinar Bojan Požar ter dodal, da njegovi sogovorniki z RTV, ki želijo ostati neimenovani, opozarjajo, da pri tem ne gre več samo za evidentne kršitve novinarskega kodeksa Društva novinarjev Slovenije, katerega član je tudi Igor E. Bergant, ampak tudi za nevarnost korupcije. Zakaj nadzorni svet RTV njegovega početja ne prijavi Komisiji za preprečevanje korupcije?

Že novembra lani smo poročali, da novinar Igor E. Bergant, ki je na javnem zavodu RTV redno zaposlen, svoj dodatni denar poleg tega služi še preko statusa samostojnega podjetnika. Povrhu vsega pa očitno še evidentno krši Kodeks društva slovenskih novinarjev, smo zapisali, in povzeli besede Požareporta: “In ti Bergantovi zasebni posli, za nameček, z novinarstvom nimajo veliko skupnega. Ker Igor E. Bergant, ki je kot redno zaposlen na javnem zavodu RTV del javnega sektorja z vsemi privilegiji vred, velik del svojih dodatnih prihodkov – doslej skoraj 40 tisoč evrov, kar je približno toliko, kot Bergant zasluži s plačo novinarja RTV v letu dni – zasluži na račun državnih institucij oziroma podjetij v državni last.” Ker se v Odmevih poroča tudi o teh podjetjih in institucijah, to seveda pomeni, da pri izvajanja novinarskega poklica prihaja do direktnega navzkrižja interesov.

Novinar Bojan Požar je Berganta označil za novinarja-dvoživko, saj deluje tudi v zasebnem sektorju. Ob tem je pojasnil, da novinar vodi dogodke, ki nimajo nobene zveze z novinarstvom, kar pa pomeni evidentno kršitev Kodeksa novinarjev Slovenije oziroma konkretneje kršitev 26. člena kodeksa, ki novinarjem narekuje, naj se izogibajo delu zunaj novinarskega poklica z namenom, da s tem ne pride do zmanjšanja njegove verodostojnosti ali verodostojnosti novinarske skupnosti. Eden izmed primerov takšnega delovanja je vodenje komercialnih prireditev domačih ali tujih zasebnih zavarovalnic – pred leti je Bergant v vlogi moderatorja nastopil na dogodku Merkur Zavarovalnice d.o.o. Danes pa je Požar v članku zapisal, da Bergant delo mimo javne RTVS še stopnjuje, v čemer vidi tudi nevarnost korupcije.

Foto: slowenien.ahk.de

Zakaj nadzorni svet RTV njegovega početja ne prijavi Komisiji za preprečevanje korupcije?
Bergant po javno dostopnih podatkih včeraj in danes moderira konferenco Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada Republike Slovenije, poroča Požareport. To je še toliko bolj sporno ob dejstvu, da to počne pred napovedano stavko RTV, kjer je član stavkovnega odbora. Novinar je 15. maja na Bledu moderiral dan slovensko-nemškega gospodarstva, v bližnji prihodnosti pa ima na sporedu moderiranje Dnevov zavarovalništva v Sloveniji. Če vodstvo RTV voditelju Odmevov bojda ne more prepovedati popoldanskega dela, se še vedno poraja vprašanje, zakaj nadzorni svet RTV njegovega početja ne prijavi Komisiji za preprečevanje korupcije. Kot smo že poročali, je glavno sporočilo stavke predvsem zahteva po odstopu generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha, odgovorne urednice informativnega programa Televizije Slovenija Jadranke Rebernik in v. d. urednika uredništva za nove medije Igorja Pirkoviča ter odstop predsednika programskega sveta RTVS Petra Gregorčiča – torej vseh tistih, ki so se znašli na nekem položaju, čeprav niso “njihovi”. “Ni prioriteta gospodarstvo, ne sociala, ne zdravstvo, pač pa RTV, kljub dejstvu, da jo obvladujejo v 95%. Take histerije po popolnem obvladovanju medija, še ni bilo. In toliko laži, ki tako početje opravičuje,” je dogajanje po volitvah komentiral Pirkovič.

Generalni direktor RTVS je po pogovoru s stavkovnim odborom zagotovil, da pravica javnosti do obveščenosti v času stavke ne bo okrnjena. Vodstvo zavoda je po njegovih besedah seznanjeno s stavkovnimi zahtevami. Ponovil je, da marsikatero stavkovno zahtevo v povezavi z uresničevanjem ekonomskih in socialnih pravic delavcev ter interesi iz dela že izvajajo. V naslednjem tednu bodo po njegovi napovedi potekala pogajanja za sklenitev sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev, so sporočili z RTVS. Vodstvo si po besedah Graha Whatmougha nenehno prizadeva za socialni dialog z vsemi tremi sindikati in drugimi socialnimi partnerji znotraj javnega zavoda. Ob tem vse socialne partnerje vabi k nadaljevanju pogovorov, kar vidi kot edini način za izboljšanje pogojev dela in delovnega okolja.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Multimilijonarska filmska zvezda se je označila za “srednji razred”

Filmska zvezda Cate Blanchett je na spletu pritegnila precej...

SDS slovenskim ribičem: “Niste sami!”

Slovenska demokratska stranka je vložila predlog spremembe zakona, s...

Politično klanje med “koalicijskima” Volkom in Brglezom zaradi Palestine

Do slovenskega priznanja Palestine še vedno ni prišlo. Radikalnejši...