Diktatura pa taka! Kvaziumetnik Arjan Pregl se je v času Janševe vlade na državne stroške svaljkal v Londonu

Datum:

Likovni umetnik Arjan Pregl je veljal za velikega kritika vlade Janeza Janše. Slednjo je namreč obtoževal, da naj bi slabo vodila epidemijo, kratila svobodo govora, vključevala svoje kadre v vse pore družbe in aktivno uničevala kulturo. Zanimivo pa je, da Pregla ni prav nič motilo, ko je taisto oblast, ki se mu je zdela diktatorska, zaprosil za bivanje na stroške davkoplačevalk in davkoplačevalcev v Londonu, povrhu pa mu je bilo financiranje še odobreno.

Maja lani je pozornost medijev vzbudila novica o odpovedi razstave slovenskih slikarjev v prostorih Evropskega parlamenta v Bruslju med predsedovanjem Slovenije Svetu EU, kjer seveda niso zmogli brez zavajanj. Želeli so namreč prikazati, kako naj bi šlo za samovoljo tedanjega kulturnega ministra Vaska Simonitija, ki pa ga je v resnici zmotilo, da ni bil ustrezno seznanjen s pogoji za postavitev razstave, torej, da ne more Slovenija sama izbrati, kaj bo razstavljala. Ker pa je šlo v zadevi tudi za dela slikarja Arjana Pregla, slednji pa je bil še posebej v času vlade Janeza Janše izjemno aktiven na družabnih omrežjih, ko je šlo za kritiziranje oblasti, ne čudi, da je tedaj ravno Pregl stopil v ospredje in poskušal prikazati kot nekdo, ki je žrtev “diktature”.

Pregl pred aprilskimi državnozborskimi volitvami ni skrival, da si želi, da desnosredinska oblast ne dobi vnovičnega mandata. Še posebej v nos mu gre namreč stranka SDS, ki jo sam poimenuje kot Stranko Destrukcije Slovenije. Sam je zaprisežen radikalni stranki Levica. V znak podpore stranki je namreč pred volitvami nastopil v kratkem promocijskem filmčku, ob katerem je zapisal: “Pri Levici se mi zdi pomembno to, da vidi družbo celovito. Ve, da ena stvar vpliva na drugo in kako je treba to spremeniti.” Meni pa tudi, da vključenost strank SAB in LMŠ v delovanje nove vlade ni izdaja, čeprav so strankama volivci izrazili odločni ne! Zapisal je namreč: “SAB, LMŠ in Gibanje Svoboda so se že pred volitvami uskladili o skupnem vstopu v vlado, imajo podobne programe. Če se zdaj kaj dogovorijo, bo to logično povezovanje.

Sledi vodijo do Kučana
Preglova politična naravnost ne predstavlja nikakršnega presenečenja, če vemo, da je sin Slavka Pregla, soustanovitelja Foruma 21 in Kučanovega dobrega znanca. Tudi njegov stric Zdravko Kazimir Pregl je bil vplivni funkcionar v bivšem režimu, prav tako je zasedel tudi mesto predsednika uprave Mercatorja. Slikar Pregl pa svojega nestrinjanja z aktualno vlado ni izražal le z zapisi nezadovoljstva, ampak ga je izrazil tudi s snežno skulpturo falusa pred sedežem državnega zbora in napisoma “Spomenik vladi” in “Vlada pada”. Kot kaže si je bil s stališči zelo blizu s petkovimi protestniki.

Snežna skulptura Arjana Pregla (Foto: Twitter)

Razkritje označil kot osebni napad vodstva SDS ter novinarskih plačancev
Ker si je novinar Bojan Požar v zvezi s Preglom drznil opomniti na njegovo dvoličnost, je Pregl vse skupaj v znak sprenevedanja označil kot nadaljevanje osebnega napada vodstva SDS ter novinarskih plačancev. Mimogrede: Arjana Pregla, na primer, slikarja, političnega aktivista ter hudega kritika diktature Janeza Janšeni čisto nič zmotilo, da je  taiste diktature zaprosil za bivanje – na stroške davkoplačevalcev – v Londonu, kar mu je diktatura (Ministrstvo za kulturo) tudi prijazno odobrila,” je namreč razkril Požar in ob tem pripel fotografijo, ki vse skupaj potrjuje črno na belem. Pregl je razkritje označil kot osebni napadi vodstva SDS ter novinarskih plačancev. “Zelo blizu (proto)fašistične države smo bili 24. 4. Tega se moramo zavedati, saj je šlo kljub vsemu absolutno preveč na tesno. Stranke skrajne desnice so pri nas dobile mnogo mnogo preveč glasov. Po eni strani je vsaj dobro, da so še vedno jasni v svojem razumevanju države (tudi pri RTV). Da ne pozabimo,” je izpostavil.

 

Vir: Twitter

Spomnimo. V zvezi s Preglom, ki ima status samozaposlenega v kulturi,  so se že v preteklosti pričeli pojavljati sumi, da Preglove “umetnine” niso povsem plod njegove domišljije. Pojavile so se namreč slike drugih avtorjev, ki so bile zelo podobne njegovim delom. Povrhu vsega je ob primerjavi mogoče videti upodobitev podobnih figur, podobno likovno kompozicijo in izbiro barv. Spodnja kolaž slik Pujse Pepe (desna slika je Preglova) nedvomno predstavlja enega izmed takšnih primerov. Kot že rečeno, ne gre za osamljeni primer.

Opazite podobnost? Si Arjan Pregl izposoja tuje ideje?

Na dan, ko smo praznovali 3o let od razglasitve samostojnosti, je presegel vse meje dobrega okusa z namenom, da bi se ponorčeval iz našega medija. Objavil je namreč posnetek, kjer osem umetnic navidezno razstreli Aljažev stolp, ob tem pa je dodal ključnika #30LetOsamosvojitve in #Slovenija.

Glede na to, da naj bi živeli v tako hudi diktaturi, je zanimivo, da je bilo Preglu na omogočeno ustvarjanje na stroške slovenskih davkoplačevalcev. Če bi bil res tako načelen, za denar v času Janševe vlade sploh ne bi zaprosil. Očitno pa se nekateri denarja ne branijo ne glede na to, od kod prihaja, saj si želijo ustvarjati v slogu. Se vidi, da Pregl prihaja iz vplivne ljubljanske družine, s tem pa je tudi del tako imenovane kulturne elite, za katero pa se ve, da ima rada, da je njihova beseda vedno zadnja.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Poslovil se je nekdanji poslanec SDS Srečko Hvauc

Včeraj nas je doletela žalostna vest, da nas je...

Vlada bi zdravnike omejevala z odloki, Fides pa: To je nezakonito!

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel se je končno...

Ministrica kmetom prodajala puhlice

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić se...