Gre za posredna svarila kmetom s strani Janković-Golobove koalicije

Datum:

Novica iz Krškega, ko je veterinarska inšpektorica kmetiji Možgan brez vsakršnega opozorila odvzela 24 glav govedi, je razburila mnoge. Manj presenečen je ljubljanski mestni svetnik Aleš Primc, ki na podlagi pretekle ljubljanske “protikmetijske politike” meni, da gre za posredna svarila čisto vsem kmetom.

                   

Kaj je uradni razlog, da so bile živali kmetiji Možgan iz Krškega odvzete, še danes ni jasno. Odgovore smo zahtevali tudi z ministrstva za kmetijstvo, vendar jih še nismo prejeli. Ljubljanski mestni svetnik Aleš Primc je izpostavil, da je to le še eno svarilo več kmetom. “Kazni za kmete, ki bi prišli v Ljubljano s traktorji, je Janković-Golobova koalicija sprejela na 5. seji lj. mestnega sveta, 29. 5. 2023,” je zapisal Primc na X in dodal, da “ob državni kraji živine vsi lahko razumejo, zakaj so to naredili”.

Da so tako Golobova vlada kot sam ljubljanski župan Zoran Jankovič zavzeli stališča protikmetijske politike, dokazujejo njihova dejanja. Maja globe za kmete v Ljubljani, zdaj domnevno nezakonit odvzem živine brez kakršne koli podlage. Oboje je komentiral Primc, ki je spomnil na ukrep, ki je bil sprejet na peti majski seji. Ko so 25. aprila v Ljubljani protestirali kmetje, se je na dnevnem redu seje mestnega sveta MOL namreč pojavil sprejem odloka, ki je predvideval kazen v višini 160 evrov za prihod s traktorjem v središče mesta Ljubljana. “Člen s prepovedjo je v odloku predpisan že vrsto let in trenutna sprememba nima nikakršne povezave s stavko kmetov,” so zatrdili na MOL in dodali, da so obtožbe o omejevanju demokratičnih protestov “neosnovane”, je takrat poročal eden od osrednjih medijev.

Obtožbe SO bile osnovane, dokazuje obrazložitev iz sprejetega odloka
Kot je pojasnil ljubljanski mestni svetnik Aleš Primc, je bila na peti majski seji debata o odloku, s katerim so določili globo v vrednosti 160 evrov za vožnjo s traktorjem po Ljubljani. “Takrat je Janković trdil, da to ni res in da je to zaradi protestov,” vendar je iz obrazložitve v odloku razvidno, da so “to naredili izrecno zato, da bi kmetom prepovedali prihod v Ljubljano”.

Kmetijske organizacije so vladajočim poslale svoje zahteve. (Foto: STA)

Tam je namreč zapisano: “V zadnjem času se v ožjem mestnem središču Ljubljane pojavljajo protesti, katerih udeleženci vozijo tudi traktorje. Glede na to, da mestno redarstvo pri napovedanih protestih aktivno sodeluje s PU Ljubljana in Ljubljana Center, je pri izvajanju nadzora prometa in ustavljanja vozil na občinskih cestah v času protestov naletelo na težavo, da za traktorje in ostala vozila (to so tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 tone, delovni stroji, delovna vozila) ni predpisane kazenske sankcije za primere vožnje teh vozil na območju cone 1 brez dovolilnice pristojnega organa. Zaradi navedenega se odlok dopolnjuje z določitvijo globe v višini 160 eurov za prekršek za posameznika, ki vozi tovorno vozilo, katerega največja dovoljena masa presega 3,5 tone, ter delovne stroje, delovna vozila in traktorje, če nima pridobljene dovolilnice za prevoz območja cone 1.”

Primc meni, da je bilo to narejeno namerno, saj so jim v zavedanju, da se je takrat izvajala protikmetijska politika, s tem ukrepom praktično zagrozili, češ: “Lahko pridete v Ljubljano, ampak boste vsakič ob prihodu plačali 160 evrov.” “Domnevno nezakonit odvzem živine kmetiji Možgan iz minulega tedna je kmetom le še eno svarilo več,” meni Primc. “S tem oni dajejo signal čisto vsem. Če ne boste “pridni”, pridemo po vas, bomo že nekaj našli,” saj, kot pravi v nadaljevanju, “neka zblojena aktivistka lahko čisto v vsaki štali najde nekaj, kar nekomu ni všeč”. Meni, da gre tukaj za “neko hudo discipliniranje v smislu, če ne boste delali po naše, pridemo po vas, če pa pridete v Ljubljano, boste plačali globo”.

Kaj je bil razlog za odvzem povsem dobro rejene živine, še danes ni znano. Res je, da so bile na fotografiji krave blatne, vendar so se prosto gibale in vsak, ki je kdaj bil ali živel na kmetiji, se zaveda, da je blato del kmečkega življenja in da so krave veliko bolj srečne zunaj kot znotraj. Vse več kmetov se odloča za to, da kravam in živini omogoči čim več življenja zunaj zaprtih prostorov, saj med drugim tudi nova študija, objavljena v Nature, kaže, da lahko zadrževanje krav v zaprtih prostorih škodi njihovemu čustvenemu počutju. Je del vse večje količine literature, ki prikazuje željo krav, da gredo ven.

Krave so zunaj srečnejše, četudi je malce mraz
“Krave so srečnejše, če imajo možnost iti na prosto,
” pravi profesor Mark Rutter, avtor študije o tem, kako krave molznice raje izbirajo pašo. Toda namesto, da bi želeli iti ven in žvečiti travo, se zdi, da najbolj cenijo odprt prostor in mehka tla za ležanje, kar je tudi razlaga za to, da so krave zunaj večkrat tudi umazane in blatne. Skrb za črede krav pozimi je lahko izziv, ko postane hudo mrzlo, vendar so na splošno krave tolerantne na mraz in jim je udobno do -7 °C, je zapisano v študiji.

Foto: Facebook

Če je kravam odvzeta možnost za zunanjo pašo, to pomeni tudi manj produktivne in srečne živali, je dejal Mike Mendl, profesor vedenja živali na Univerzi v Bristolu. Ta je namreč dejal, da na podlagi dokazov živali v pozitivnem srečnem stanju proizvedejo več mleka in imajo manj težav, ki zahtevajo veterinarsko posredovanje.” Največja britanska mlečna družba Arla – ki oskrbuje Asda, Morrisons, Sainsbury’s in Tesco – je začela lasten projekt, s katerim poskuša izmeriti srečo krav z ugotavljanjem vedenjskih lastnosti. Eden od kmetov, ki sodeluje pri tako imenovanem projektu “srečne krave”, je Neil Dyson, ki vodi mlekarno s kravami, ki so v celoti nastanjene in se pasejo v Chilternsu. Dajanje krav na pašo po telitvi zmanjša stroške njihove oskrbe s krmo in čiščenja bivališča, za The Guardain pa je povedal, da svoje bolj donosne krave zadržuje v zaprtih prostorih in to izključno zato, da dobijo dovolj hrane, saj je s pašnikov dobijo manj.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...