[Video] Ima Janković poleg onesnaževanja pitne vode v načrtu tudi gradnjo “mesta na Savi”?

Datum:

“Pravna država nam razpada pred očmi,” je poudarila zdaj že nekdanja mestna svetnica Mojca Škrinjar. S temi besedami ponovila izjave lastnikov zemljišč, ki so prepričani, da so prav oni še zadnji branik pri zaščiti pitne vode. Povedali so tudi, da so imeli podobne načrte s kanalizacijo tudi v prejšnji državi, vendar je takratna komunistična oblast nato ugotovila, da gre za obsežno vodno zajetje, ko so tudi določili, da gre za območje obrambnega pomena.

“Tokrat pri Kanalu C0 policista v zasebnem avtu. Niso upali več odkrito zlorabljati policije. Geodet se je pobral, ko so ga lastniki vprašali po pravni podlagi. C0, kanalizacija iz Medvod in Vodic naj bi potekala skozi pitno vodo Ljubljane. Država nam razpada pred očmi,” je na Twitterju zapisala Mojca Škrinjar, ki je tudi bila na kraju dogodka. Prejšnjič je bilo policijsko spremstvo namreč obsežnejše, njihova prisotnost naj bi zagotovila nemoteno izvršba naloge. Tokrat pa je MOL poslal geodeta, za katerega se je izkazalo, da niti ne pozna terenske razdelitve – če ne pozna mej, pa tudi težko kaj odmeri. Ko so ga lastniki zemljišč soočili s temi vprašanji in dejstvom, da za merjenje nima pravne podlage, je geodet odšel.

Preberite še: Ministrstvo za okolje in prostor ustavilo Jankovićevo umazano gradnjo kanalizacije skozi zajetje čiste pitne vode!

Spomnimo, leta 2019 smo pisali, da so lastniki kmetijskih zemljišč v bližini vodarne Kleče od MOL-a pod vodstvom Zorana Jankovića prejeli dopise, v katerih jim je bilo zagroženo, da bodo razlaščeni, če svojih zemljišč ne prodajo MOL-u. Janković je to počel pod pretvezo varovanja vodovarstvenega območja – kako resne namene glede ohranjanja čiste pitne vode ima v resnici, pa nazorno kaže to, da je kanalizacijski kanal C0 gradil kar brez opravljene presoje vplivov na okolje. Tudi tokrat so lastniki zemljišč med drugim opozorili na to, da so Jankovićeve cevi veliko prevelike – razen seveda, če ima v načrtu, da na vodovarstvenem območju v prihodnosti zgradi (po vzoru Beograda) “mesto na Savi”. Dejstvo je, da bi na tistem območju zadostovalo, če bi posodobili čistilno napravo na Brodu, saj med Črnučami in Brodom stanovanjskih hiš praktično ni. Razen – kot že rečeno, če jih imata Jankovič in Janez Koželj potihem v načrtu.

8. marec se v tem primeru za vodo očitno noče boriti
Lastniki zemljišč so tudi poudarili, da so razočarani nad vsemi političnimi strankami – tudi nad SDS-om, ki po njihovem mnenju ni naredil dovolj. Ministrstvo za okolje in prostor pod vodstvom Andreja Vizjaka je sicer ustavilo Jankovićevo umazano gradnjo kanalizacije skozi zajetje čiste pitne vode, nekatera gradbena dovoljenja so bila takrat izničena. A lastniki zemljišč so mnenja, da se tega sedaj itak ne upošteva. Razen kadar morajo sami kaj prenoviti – takrat za to rabijo celo soglasje ministrstva za obrambo. Lastniki so tudi povedali, da so večkrat pozvali Inštitut 8. marec, naj jih podpre pri zaščiti pitne vode – borci za vodo se zaradi spornega kanala sicer nikoli niso oglasili. Tudi na pozive lastnikov zemljišč se niso na njihova sporočila nikoli niso niti odgovorili. Verjetno so bili, utrujeni od ‘fajtanja’, na dopustu. Lastniki so pripomnili, da se na njihove pozive odzivajo predvsem Škrinjarjeva in mednarodno društvo Alpe Adria Green. Pojasnili so tudi, da bi se sami zlahka zadovoljili z odškodninami – a kot že rečeno, so zadnji branik pri zaščiti pitne vode.

MOL hoče generacijam naprtiti mlinski kamen onesnaženja
Na spletni strani Alpe Adria Green so pred kratkim pod naslovom “Kanal C0 ali s policijo nad lastnike, 3.” zapisali, da branijo ljubljansko pitno vodo pred agresivnim umeščanjem strupene fekalne kanalizacije C0 prek njenega zajetja. Gre namreč za pomembno vprašanje pitne vode in nasilje MOL nad lastniki kmetijskih zemljišč. Zajetje je proglašeno za kritično infrastrukturo, ki ne sme imeti tveganj za onesnaženje. MOL pa počne ravno to: generacijam hoče naprtiti mlinski kamen onesnaženja s fekalijami, paraziti, bakterijami, virusi, tudi covidnimi, zdaj odlične, najboljše na svetu, neklorirane pitne vode. Izpostavili so, da odgovor predstavnika vodstva policije razkriva, da dejansko ščitijo interes MOL-a po 12. členu zakona o nalogah in pooblastilih policije, ko so nekritično sprejeli njihovo zahtevo po policijski asistenci kljub njim poznani zgodovini neodgovornega umeščanja fekalne kanalizacije čez pitno vodo. “Z grožnjami so vaši uslužbenci odgnali lastnike zemljišč in omogočili MOL, da nadaljuje svoje kriminalno početje,” so zapisali.

“V ustavi imamo poseben 70. a člen, ki ščiti pitno vodo kot javno dobro, po katerem je zanjo odgovorna država in s tem tudi državna policija. Kako prebivalstvo, tudi ljubljansko, brani ta člen, smo doživeli z izjemno obiskanim referendumom. Policija bi morala upoštevati ta izjemno močan javni interes za zaščito pitne vode, ne pa da dovoli izvajanje ljubljanskega projekta, ki ni v javnem interesu, saj je v nasprotju z ustavo. Projekt MOL to vodo usodno ogroža in obenem tudi zdravje in življenja prebivalcev, ki jih ščitite, kot navajate. Nujno je, da ob vsem tem vedenju ustavite to kriminalno gradnjo, tako kot ste jo nasilno omogočili,” je še zapisal Tomaž Ogrin, strokovni sodelavec AAG.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

V Krško prihajajo kandidati za evropske poslance

Kot na svoji Facebook strani obvešča Mestni odbor SDS...

Zaključena preiskava umora moškega, ki je bil umorjen in najden v gozdu

Gorenjski policisti so bili v ponedeljek, 8. aprila 2024,...

Bodo Socialni demokrati zgrmeli v pozabo ali se pomaknili v politično sredino?

Gospodarski minister Matjaž Han je dan pred kongresom Socialnih...

Bodo koalicijski partnerji sprejeli Vesela za komisarja ali premierja?

Te dni se v obeh koalicijskih partnericah "svobode" verjetno...