Koliko moči sploh še ima globoka država – bo Damijan odšel s plesa, še preden se mu bo sploh pridružil?

Datum:

Ekonomist Jože P. Damijan je pred časom hotel biti KUL, potem pa je nekdanjo ministrico Aleksandro Pivec vulgarno obtožil, da je zgolj oportunistka, ki bi za pet minut slave dala še spodnje hlačke, tako da ji mižati ob fašistični ideologiji res ne predstavlja problema. “Šla bo kot kurba s plesa, ko je JJ ne bo več potreboval,” je tudi zapisal. Pretirano zgražal se nad njegovim zapisom ni nihče – za levi politični pol je vulgarnost pač običajna in dovoljena – je pa Damijan vseeno kmalu poniknil z radarja javnomnenjskih raziskav. Igralci iz ozadja pa sedaj pripravljajo novo “rešitev”, bolje rečeno politični projekt za nov nateg volivcev – zanimivo je sicer, da se Gregorju Golobiču Damijan zdi primeren kandidat za ta projekt. Po besedah novega starega obraza Damijana želi “Demokratična alternativa” presekati s tem, da bi se že četrtič zapored zgodili novi obrazi, ki so brez programa, brez vsebine in brez usposobljenih ekip za upravljanje države. 

Ekonomist Jože P. Damijan, za katerega je nekaj časa kazalo, da bi ga KUL-ovci lahko “prodali” za svojega mandatarja – a se načrt ni izšel, bo očitno še enkrat poskusil srečo z vstopom v politiko. Glede za to, da je operativec globoke države Gregor Golobič obvladoval medije, bo sedaj zanimivo opazovati, koliko moči mu je še ostalo.  Danes se sliši smešno, a oktobra 2020 je Ninamedia ugotovila, da večina vidi Damijana na mestu premierja Janeza Janše, poleg tega pa je po takratni njihovi raziskavi večinsko podporo uživala tudi koalicija KUL. Če kaj, je to le še en dokaz, kako agencije, kot sta Ninamedia in Mediana, napihujejo priljubljenost določenih kandidatov, kar se slej kot prej izkaže le za prazne marnje. Damijan je namreč z radarja javnomnenjskih raziskav po hitrem postopku izginil – kot bi se sam izrazil – “odšel je kot kurba s plesa”. In sodeč po njegovih izjavah se mu sedaj kani zgoditi enako – razen če ima globoka država še vedno dovolj močne vzvode, da obrne igro njemu v prid.

Tudi letošnje predvolilno obdobje se je sprevrglo v tisto, česar smo se bali: da bodo volilci, nezadovoljni z obstoječim stanjem, iskali nove, povsem nepopisane obraze, in da se bo volilna kampanja spremenila v lepotno tekmovanje. Namesto diskusije o programih in konkretnih rešitvah za obstoječe socialne težave in razvojne izzive, se spet pogovarjamo zgolj o tem, kdo ima lepšo pričesko,” je za N1 komentiral Damijan, ki je sicer z Robertom Golobom malo pred temi besedami sestankoval in ga očitno tudi uvrstil na svoj seznam programa skupine Demokratična alternativa. Damijan je tudi poudaril, da želi Demokratična alternativa presekati s tem, da bi se že četrtič zapored zgodili novi obrazi, ki so brez programa, brez vsebine in brez usposobljenih ekip za upravljanje države. Že v prejšnjem članku smo napovedali, da se kritiziranje Golobove pričeske Damijanu ne bo obrestovalo.

Foto: STA

Golob je s seznama medtem že izginil
Damijan, ki se je nazadnje politično aktiviral kot možni kandidat za mandatarja strank KUL, je danes za STA pojasnil, da obstaja več možnosti, bodisi da okrepijo obstoječe politične stranke, bodisi da se z njimi povežejo v predvolilno zavezništvo in na državnozborskih volitvah nastopijo skupaj. Kot je še potrdil, se je o sodelovanju pogovarjal z več kot tremi strankami, med drugim s SD, Levico in predsednikom Gibanja Svoboda Robertom Golobom. Damijan sicer stranke KUL vidi kot naravne zaveznike, a poudarja, da niso edini. “Vendar pa ne želimo še dodatno drobiti političnega prostora, temveč ga kvečjemu okrepiti,” je dejal. Ključne programske ukrepe so strnili pod skupnim naslovom Slovenija – zelena, aktivna in kreativna država. Med drugim se zavzemajo za nacionalni stanovanjski program, tehnološki preboj, enotno pogodbo o delu, vključujočo starost, digitalizacijo, učinkovito in državljanom prijazno upravljanje države, podpiranje starševstva oz. skrbništva. Redakcijo programa skupine Demokratična alternativa so pripravili Drago Babič, Jože P. Damijan, Jasmina Držanič, Dušan Keber, Stojan Pelko in Brigita Skela Savič, v tematskih razpravah pa so med drugim sodelovali še Bogdan Biščak, Metod Di Batista, Gregor Golobič, Jana Kolar, Janez Kopač, Bine Kordež, Jadran Lenarčič, Brane Lučovnik, Boris Mihajl, Igor Papič, Arjan Pregl, Jani Sever, Jožef Slana, Ana Stanič, Majda Širca, Boštjan Špetič, Stanko Štrajn, Andraž Tori, Boris Turk, Samuel Žbogar in Jurij Žurej. Zanimivo, Golob je s sezama že izginil – očitno je prebral Damijanove komentarje o pričeski.

Bodo KUL-ovci pripravljeni sodelovati z Damijanom?
Viri iz Damijanovih krogov so  tudi N1 dejali, da so nekateri člani Demokratične alternative pripravljeni sodelovati v prihodnji vladi ali celo kandidirati na državnozborskih volitvah. Po Damijanovem sestankovanju sodeč je videti, da bi najraje sodelovali s strankami KUL-a, ki pa jih – podobno kot Goloba – hkrati tudi kritizirajo. “Nikakor nočemo razbijati koalicije KUL, temveč želimo s svojim programom in znanjem okrepiti eno od njenih strank, s tem pa celotno Koalicijo ustavnega loka,” je povedal neimenovani član Demokratične alternative, ki se mu očitno zdi, da koaliciji KUL primanjkuje znanja. Kako so dotične stranke zadovoljne z Damijanovimi komentarji, ni znano, Tanja Fajon niti ni želela komentirati, kako je potekalo srečanje z Damijanom, še bolj redkobesedna je bila Levica. Lahko le slutimo, s kakšnimi občutki jih navdaja dejstvo, da jima sedaj preti ne le en, pač pa dva nova stara obraza.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Azijski vrh: Peking, Seul in Tokio so za jedrsko razorožitev Severne Koreje

Danes v južnokorejski prestolnici Seul poteka vrh voditeljev Južne...

Makarovičeva na zatožni klopi zaradi izbruha sovražnega govora in žalitve

“V Ljubljani se bo zaradi satirične pesmi Utrip laži...

Metlika: Obnovljen most do gradu Gradac

Grad Gradac, eden redkih kulturnih spomenikov državnega pomena v...