[Afera asistent] To je dejanje brez precedensa in korak onkraj nečesa, česar v Sloveniji še nismo doživeli – Fajonova bi morala odstopiti!

Datum:

Ob zadnjem razkritju, da je bil asistent Tanje Fajon udeležen pri izvozu blatenja RS v  Bruselj, je treba absolutno reagirati. Gre za škandal, ki ga ne bo mogoče zamolčati – je pa vprašanje, kdaj se bodo zganili večinski mediji in kakšne bodo posledice, je mnenja prodekan Evropske akademije znanosti in umetnosti. “Nujna posledica, ki pa jo tukaj vidim jaz, je, da mora Tanja Fajon odstopiti. Ne le, da je škodila svoji osebni integriteti in integriteti kabineta, ki ga zastopa, ampak je škodila Sloveniji.

                   

Prodekan Evropske akademije znanosti in umetnosti dr. Boštjan M. Turk vidi tu analogijo z Zoranom Thalerjem, ki je z dejanjem, s katerim se je skušal finančno okoristiti, škodil tudi ugledu Republike Slovenije – a je bila ta škoda kolateralna in na na nek način pasivna, medtem ko gre pri Tanji Fajon za aktivno povzročanje škode Sloveniji in njenemu ugledu na osnovi popolnoma tendencioznih in izmišljenih neresnic – kot bi dejal Jančar v svojem žargonu imenoval drajna in blodnja. Izvoz tega z namenom politične destabilizacije razmer v državi, pa je najbolj sramotna stvar, ki jo je tranzicijska politika v zadnjem času  bila zmožna pokazati  – njena domišljija je v tej smeri zelo močno razvita. “Neposredna posledica tega mora torej biti odstop Tanje Fajon in opravičilo Republiki Sloveniji in njenim organom. Kakršno koli vztrajanje Fajonove na tem mestu bo izjemno škodljivo tudi za njeno volilno bazo, ki nekaj takega ne bo mogla sprejeti. To je dejanje brez precedensa in korak onkraj nečesa, česar v Sloveniji še nismo doživeli,” je še ocenil Turk.

Na spletni strani komercialne televizije so “povsem nepristransko” pred dvema dnevoma lansirali še en prispevek, poln neresnic in zavajajočih trditev z naslovom “Evropski poslanci izrazili zaskrbljenost zaradi ozračja sovražnosti v Sloveniji”. Navedli so, da je delegacija odbora Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine izrazila globoko zaskrbljenost zaradi ozračja sovražnosti in globoke polarizacije v državi – kar izhaja iz osnutka poročila, pripravljenega na podlagi ugotovitev misije, ki je preverjala stanje pravne države v Sloveniji. Kako so na misiji “preverjali” stanje v Sloveniji, se še vsi dobro spomnimo. “Poročilo ni verodostojno. Mnenja poslancev so bila različna. Vsebino poročila bi morali potrditi vsi člani misije. Kot članica DRFMG dokumenta nisem niti videla, kaj šele, da bi ga potrdila. Pripravljalo se je za zaprtimi vrati, očitno z namenom diskreditacije Vlade RS,“ je komentirala evroposlanka Romana Tomc.

“Očitno je Tanja Fajon, čeprav ni bila članica misije vpletena v pripravo poročila. Njen asistent pa je na dokumentu postil sledi. Že dolgo je jasno, da ima ta zgodba izvor v Sloveniji in da sploh ne gre za ugotavljanje dejanskega stanja, ampak za napad na vlado! Razkrinkani,”  pa je Tomčeva napisala danes na Twitterju in v dokaz dodala še dokument, na kateri je zapisano ime Jure Tanko, ki je asistent Fajonove. Dejstvo, da je osnutek poročila misije DRMFG urejal asistent Tanje Fajon, ki niti ni bila članica misije, je zgovoren dokaz kakšen je bil namen te misije. Kot smo vedeli že ves čas, seveda ni šlo za ugotavljanje stanja praven države, svobode medijev in boja proti korupciji, pač pa je bila misija zlorabljena za napad na vlado RS.

Jure Tanko (Foto: Facebook)

Že ko je komisija pod vodstvom Sophie in ‘t Velt poslana v Slovenijo, je bilo jasno, da je bilo v resnici vse zrežirano pod taktirko naše leve opozicije, ki se je že ves čas trudi oblatiti svojo državo, tudi na evropskih tleh. Pri tem je bila Fajonova še posebej dejavna. Ob tem ji je bilo povsem vseeno, kako bo njeno ravnanje izpadlo v očeh tujih politikov, ki jim ne bi blatenje lastne domovine padlo na pamet niti v sanjah.

Sophie in ‘t Velt na misiji v Sloveniji (Foto: zajetje zaslona)

Zgodba je iz Slovenije izvožena z namenom škodovati oziroma rušiti vlado. O tem že dolgo časa govorimo in na to že dolgo časa opozarjamo. To, kar sem opazila v gradivu, je precej zanesljiv dokaz, da je vse to, na kar opozarjamo, dejansko res,” je pojasnila Tomčeva. Opozorila je, da je pozornost, ki se namenja tej temi v Sloveniji ogromna, saj gre za načrtovan napad na slovensko vlado – v slovenskem političnem prostoru to seveda koristi opoziciji KUL. Ta zgodba je po besedah Tomčeve tudi medijsko podprta zgodba. Z analizami je bilo namreč ugotovljeno, da so mediji v večini na njihovi strani. “Povsem drugače pa ta zgodba odmeva v Evropskem parlamentu ali širše v prostoru Evropske unije. Večina poslancev v Evropskem parlamentu te zgodbe sploh ne pozna. Poznajo jo samo poslanci, ki se s tem poglobljeno ukvarjajo s pomočjo inštrukcij slovenskih poslancev. V širšem okviru je ta zgodba popolnoma nezanimiva in neprepoznavna. Zanjo nihče ne ve,” je po poročanju Siola dejala Tomčeva in dodala, da je to ta ogromna razlika med tem, koliko prostora se tej zgodbi posveča v Sloveniji in koliko v Evropskem parlamentu. Kaže na to, kako politično motivirana je ta zgodba. Tisti, ki v Sloveniji rušijo vlado, si prizadevajo, da bi to storili tudi s pomočjo evropskega parlamenta oziroma Evropske unije. Na koncu koncev pa obstajajo očitni dokazi, da je to samo še ena interna zgodba, ki jo skušajo prodati kot pritisk Evropske unije na Slovenijo.

Misija odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (Libe) naj bi od 13. do 15. oktobra v Sloveniji preverjala stanje na področju pravne države, svobode medijev in boja proti korupciji. Sedaj se torej pripravlja poročilo o tej misiji, ki naj bi ga odbor po napovedih obravnaval danes popoldne, a so ga včeraj menda še dopolnjevali. Oziroma popravljali slovnične napake, kot bi rekla Fajonova. Zanimivo je, da Tomčeva kot članica komisije osnutka poročila sploh še ni videla, medtem ko je Fajonova očitno usklajevala iz ozadja, v stranki SD pa so celo “lektorirali”. Na družabnih omrežjih so SD hitro preimenovali v “Spreminjanje Dokumentov” in v “Slovnično Dopolnjevanje”. A več kot očitno je njihovo lektoriranje tudi in predvsem vsebinsko.

Sedaj se je namreč tudi že oglasila Tanja Fajon, ki zatrjuje, da gre pri dejstvih, ki jih je navedla Tomčeva, za laži. “Romana Tomc poskuša rušiti verodostojnost poročila, ki je zelo kritično do razmer v Sloveniji in odgovornosti vlade. To poročilo je žal odraz dejanskega stanja demokracije, kot ga doživljamo vsi mi, in na katerega ne kaže le Evropski parlament, pač pa tudi komisarka za človekove pravice Sveta Evrope, Evropska komisija, Novinarji brez meja, Evropska zveza novinarjev in drugi. V okviru usklajevanja političnih skupin je strokovni sodelavec na poročilo podal le slovnične popravke, ki v ničemer ne spreminjajo poročila,” je Fajonova zapisala na svoji spletni strani, podobno vsebino pa je tudi tvitnila.

V sklepnih ugotovitvah osnutka poročila, ki ga je pridobila Slovenska tiskovna agencija (STA) in ki se lahko še spremeni, so člani misije med drugim izrazili globoko zaskrbljenost zaradi ozračja sovražnosti, nezaupanja in globoke polarizacije v Sloveniji, ki je spodkopalo zaupanje v različne javne organe in tudi med njimi, je v torek poročala STA.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Golobovo bežanje od problemov bo državo še kako drago stalo

Ta konec tedna se bo v Švici odvijala mirovna...

Hrvaški 822 milijonov, Sloveniji zadržanje

Evropska komisija je včeraj potrdila petega, doslej največjega hrvaškega...

Kuba: Režimski kršilci človekovih pravic bežijo v ZDA zaradi strahu pred socializmom

Kubanska tožilka, ki je leta 2021 v zgodovinskem protestu...