Novinar Krevs na dan protesta ni vodil Dnevnika, ker naj bi klonil pod pritiski RTV aktivistov

Datum:

“Mi smo tu in še več nas bo! Nas in javnosti. Oni pa so tam in uro in pol pred Dnevnikom nimajo voditelja. Nejc Krevs se je uprl. Bo črnina na ekranu,” je pred dvema dnevoma na Facebooku napisala novinarka Eugenija Carl, potekal je namreč “javni shod za javni RTV”. Krevs je tistega istega dne sporočil, da je odvodil popoldanska poročila, TV Dnevnika in Odmevov pa da ne bo vodil – nato se je pridružil shodu na Trgu republike. Vendar kaže, da vsega tega ni storil ravno samoiniciativno, ampak je klonil pod pritiski aktivistične zalege.

                   

Požareport navaja svoje zanesljive vire, ki so mu pojasnili, zakaj je novinar in voditelj Nejc Krevs minuli ponedeljek, med stavko na RTV, odstopil kot voditelj TV Dnevnika in Odmevov. Zgodilo naj bi se namreč to, da je bil najprej žrtev akutnega mobinga, nato pa so vodstvu napisali, da je odstopil zaradi pritiska odgovorne urednice informativnega programa Jadranke Rebernik. “Jokal se je, zdaj pa Helena Milinkovič (predsednica KNS) zvrača krivdo na Rebernikovo. A res mislite, da bi se Krevs jokal, če bi mu Jadranka Rebernik rekla, da mora voditi poročila. On to dela z veseljem,” je pojasnil eden izmed virov. Novinar naj bi se zaradi pritiskov zjokal v pisarni novinarke Vesne Zadravec, ki je zdaj pomočnica generalnega direktorja RTV, in povedal, da grozijo njegovi družini, na Facebooku pa levi aktivisti pišejo, da mu bodo uničili novinarsko kariero.

Poleg tega naj bi tudi novinar in član programskega sveta RTV Gregor Drnovšek klical Saša Hribarja – Hribar in Krevs sta namreč sorodnika – ter mu menda rekel, da je Krevs izdajalec, ker bo vodil poročila in da naj se pazi. No, na koncu naj bi se Krevs zlomil in ob šestih zvečer odšel na shod na Trgu republike. Novinarka Eugenija Carl, ki je s Krevsom v preteklosti že žaljivo obračunavala, pa ga je na Facebooku “pohvalila”, češ da se je uprl. Pod objavo Carlove so ga pohvalili tudi nekateri drugi: “No, Nejc popravlja napake iz preteklosti – ne pozabimo, da je zakuhal prvo afero cenzura, zaradi katere so hoteli odstaviti odgovorno urednico, jim to ni uspelo, potem pa so razrešili mene. V tem trenutku je to edino pametno, kar lahko novinar stori,” je zapisala Natalija Gorščak, nekdanja direktorica RTV. Krevs seveda ni zakuhal nobene afere, pač pa je njegov intervju doletela cenzura. Odgovorna urednica Manica Janežič Ambrožič je pred dobrim letom osebno preprečila, da bi na Odmevih predvajali sicer uredniško naročeni intervju z izraelskim veleposlanikom v Ljubljani, Eyalom Selo. “Koliko odhodov pa ste z RTV-ja zakuhali vi? Morda tudi posredno? Mojega zagotovo. Pa še ene par jih je bilo,” Gorščakovi ni ostala dolžna Barbara Sukan.

Na spodaj priloženi mail se je odzvala tudi Rebernikova, ki je poudarila, da očitek o manipulaciji ne drži ter zatrdila, da ima dokumentirano komunikacijo s Krevsom, ki je vedel, da gre za več kratkih poročil na dan stavke. “Z moje strani ni doživel nobenih pritiskov, ne on ne kdo drug,” je poudarila in ob tem dodala, da ne dvomi, da je novinar doživel veliko pritiskov od koga drugega. “Popoldne je bil precej pretresen, zato smo se po Poročilih ob 17h odločili za drugačno obliko skrajšanega Dnevnika in Odmevov, da Nejca ne izpostavljamo še bolj,” je pojasnila.

Rebernikova je tudi sporočila generalnemu direktorju, da tudi sama dobiva večje število organiziranih groženj, zaradi česar se bo obrnila na odvetnika, saj je evidentno RTV Slovenija kot institucija ne more zaščititi. “Sindikat novinarjev, v katerem sem bila članica še do nedavnega, pa pri napadih in manipulacijah aktivno sodeluje, ker je pravzaprav še bolj zavržno,” je opozorila Rebernikova. “Ko ne moreš dobiti nikogar, ki bi vodil poročila na stavkajoči nacionalki, je jasno, da nimaš nobene legitimnosti. Ko se zgodi ponedeljkov petminutni fiasko, za katerega Eugenija Carl piše, da so ga “uredili” generalni direktor, odgovorna urednica (informativnega programa) in urednica dopisništev, je jasno, da je priložnost za dostojanstven odstop že – zamujena,” je v podporo RTV aktivistom zapisal “Danes je nov dan” v Mladini – niso pa zapisali tega, da so se določeni zelo potrudili, da ni bilo nikogar, ki bi si poročila upal voditi.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki