Škandalozno odkritje Židanovega 3-milijonskega posla s Futuro: Povsem “neodvisno” komisijo sestavljali osebni znanec in prijatelj predsednika SD, najmanj dva bila Futurina klienta

Datum:

Zadnja dva dneva na našem portalu Nova24TV izpostavljamo sum o nezakonitem financiranju Židanove stranke SD v povezavi z izborom agencije Futura na največjem javnem razpisu v zgodovini slovenske prehrambene industrije v enormni vrednosti kar 3 milijonov evrov (“Zasnova in izvedba nacionalne kampanje za promocijo lokalnih kmetijskih in živilskih proizvodov 2016-2019”). Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je Futuro izbralo kljub temu, da je bila najdražja izmed vseh treh prispelih ponudb. Agencija pa prav tako v zadnjih petih letih ni beležila vidnejših uspehov, saj je zmaga redno romala v roke agencije Pristop, ki se je po mnenju “neodvisne” komisije uvrstila na drugo mesto.

Poročali smo že, da je Futura vodila tudi referendumsko kampanjo, v kateri se je pojavila Urška Čepin, in skrbela za vzdrževanje spletnega portala strank LDS in Zares Vest.si, kjer sta bila do propada stacionirana nekdanji urednik Mladine Jani Sever in tiskovni predstavnik Socialnih demokratov Denis Sarkić. Pri referendumski in nedavni volilni kampanji je s Futuro sodeloval tudi dolgoletni tesni sodelavec Gregorja Golobiča Stojan Pelko, ki je v preteklosti opravljal funkcijo predsednika sveta Zavezništva Alenke Bratušek.

Pelko, ki dandanes prevzema vodenje Cerarjevega zunanjega ministrstva, je bil nekdaj poročen z Natašo Pelko, ki je ob odhodu iz Cerarjeve vlade dobila službo pri podjetju 2TDK, povezano ravno z drugim tirom. Ravno zaradi tega je naravnost neverjetno, da Cerar trdi, da stranka SMC ni poslovala s Futuro. Kriminalistična preiskava pa je tista, ki bo pokazala, da so plačila Future šla iz državnega proračuna. Futura in Stojan Pelko sta povezana iz časov, ko je Pelko delal kampanje za dr. Janeza Drnovška, paradržavna podjetja pa so to financirala z najemanjem Future ali Korpusa (Pelkova nekdanja agencija) za lastne kampanje. (Na primer: Krka najame žepno agencijo Korpus za bistveno prevelik denar, razliko pa Korpus porabi za financiranje dela za LDS. Futura pa enako po drugi strani včasih najame Korpus, da ji malo “svetuje” – to so bili časi Golubičev, Drnovškov, Majzljev itd., ki še vedno vodijo slovenske “liberalne” leve stranke.) Futura namreč predstavlja nekakšno hišno agencijo strank Zares in LDS.

Foto: STA

Stojan Pelko je po poročanju Požareporta nudil svetovanje tudi dolgoletnemu ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, kar pa ne čudi, glede na to, da je bila nekdanja žena Nataša Pelko piarovka pri Jankovićevi Pozitivni Sloveniji. Spomladi 2016, ko se je vrnil s Kosova po opravljeni službi tiskovnega predstavnika posebne misije Evropske unije, se je znašel v aferi z davkoplačevalskim denarjem kulturnega ministrstva in idrijskega Centra za upravljanje z dediščino živega srebra. Sicer pa je v aferi pomembno vlogo odigrala nekdanja direktorica direktorata za kulturno dediščino Špela Spanžel, sicer tudi sedanja žena Pelka. Ker pa tedanja ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar iz vrst stranke DeSUS denarja za idrijski center ni želela dati, je Pelkov krog skupaj z Zaresom izbral novega ministra Toneta Peršaka, ki je kar naenkrat našel denar.

Neodvisnost komisije pa taka
Ob vsem tem pa pri izbiri Future na največjem javnem razpisu v zgodovini slovenske prehrambene industrije velja opozoriti na sestavo komisije, ki naj bi bila neodvisna. Sestavljali so jo: mag. Marko Višnar (Farma Ihan), Slavko Ficko (Perutnina Ptuj d.d.), Darja Teržan (direktorica marketinga v Mlekarni Celeia), Tina Kumelj (direktorica marketinga v Ljubljanskih mlekarnah), Robert Peklaj (predstavnik Kmetijske gozdarske zbornice Slovenije), Matjaž Podmiljšak (nečak Petra Vriska), Ana Ahčin (GIZ Meso), Štefi Videčnik, Jernej Kovač, Janja Kokolj Prošek in Adrijana Bezeljak.

Foto: STA/Facebook/YouTube
Foto: Screenshot
Foto: STA/Facebook

Ni mogoče zanemariti dejstva, da se Višnar pozna z Dejanom Židanom še iz časa, ko se je Židan ukvarjal s prašičerejo, Ficko pa kot direktor strateškega marketinga v Perutnini Ptuj velja za največjega klienta Future. Sicer je dobro znano, da je Perutnina Ptuj pod vodstvom in v lastništvu pripadnikov SD (dr. Roman Glaser je izvedel menedžerski prevzem kot član Foruma 21). Poleg tega pa je Kumeljeva podpisnica pogodbe s Futuro, ki z Ljubljanskimi mlekarnami močno sodeluje.

Vsega skupaj so bili v komisiji samo trije člani, ki sploh imajo izkušnje s tako velikimi kampanjami. Od tega je eden osebni znanec in prijatelj predsednika SD, najmanj dva pa sta Futurina klienta. Nedvomno pa je pomembna tudi informacija, da so člani komisije, ki so glasovali za Futuro, kot glavni argument uporabljali glasbeno podlago pevca Vlada Kreslina, ki pa je nato v kampanji sploh niso uporabili. To pa bi bil pomemben strošek kampanje, ne samo faktor učinkovitosti. So pa morali s tem nedvomno precej privarčevati.

H. M.

Sorodno

Zadnji prispevki

Evroposlanci: Vnovična izvolitev von der Leynove je zamujena zgodovinska priložnost!

Evroposlance iz vrst SDS smo povprašali, kaj menijo o...

Slovenske železnice po številu zaposlenih prekašajo celo ameriški Amtrak

Gospodarnost in učinkovitost investicij Slovenskih železnic je pod drobnogledom,...

Ameriški intelektualec: “Podporo Trumpu generira strah pred komunizmom”

Ameriški matematik, investitor in javni intelektualec dr. Eric Weinstein...