Še en ravnatelj, primeren za razrešitev: Staršem in učiteljem poslal obvestilo, da pogoj PCT v njegovi šoli ne velja!

Datum:

V sredo, 25. avgusta, smo zabeležili 509 primerov okužbe s covidom-19, kar je bistveno več, kot v istem obdobju lani, ko smo zabeležili 33 okužb. Glede na to, da se šola še sploh ni začela in je pričakovati povečano število stikov, s tem pa tudi povečano število okužb, je temu primerno prišlo do odločitve, da se uvede pogoj PCT. Očitno pa obstajajo takšni, ki zanemarjajo predpise za zagotavljanje varne šole. Eden izmed ravnateljev mariborske šole je namreč staršem in zaposlenim poslal okrožnico iz katere je razvidno, da se tega pogoja ne bo preverjalo.

Bralka Nove24TV nas je obvestila, da je v eni izmed zaprtih skupin na Facebooku zasledila, da je ravnatelj ene izmed mariborskih šol poslal okrožnico, iz katere je mogoče razbrati, da je ravnatelj dal na izbiro, da se lahko tisti, ki se želijo testirati, dvignejo potrdilo o zaposlitvi po prehodnem dogovoru v tajništvu, s čimer bo test brezplačen.

V okrožnici je ravnatelj uvodoma pojasnil, da so v petek popoldan prejeli okrožnico Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Povedal je, da se je odločil, da pred pošiljanjem počaka na objavo v Uradnem listu RS. “Med tem časom sem zasledil medijske objave zdravstvenega ministra in opazil, da so to tri različne zgodbe. V nastali zmedi sem se odločil za preverjanje zakonskih osnov. Vse kaže, da zakonskih pogojev za izvajanje preverjanja PCT v vrtcu in šoli ni. Nimamo pravice zbirati tovrstnih osebnih podatkov zaradi Zakona o varstvu osebnih podatkov. Pri starših in drugih obiskovalcih pa ga ne moremo zahtevati zaradi Zakona o varstvu pred diskriminacijo (ZVarD). Nekateri starši se tega zavedajo in lahko celo s policijo na samih vratih dosežejo sprožitev kazenske ovadbe zaradi kršitve 2. člena ZVarD proti tistemu, ki bi vztrajal ali proti ravnatelju, ki bi to odredil,” je zapisal ravnatelj.

V nadaljevanju je izpostavil, da pričakujejo tudi zahteve po izvajanju preverjanja in dodal, da znanstvenih dokazov, ki bi predstavljali osnovo za take zahteve nimajo in se bodo proti tovrstni prisili odzvali z uporabo primernih pravnih sredstev. “Tisti zaposleni, ki bi se želeli od ponedeljka dalje testirati, lahko dvignete Potrdilo o zaposlitvi po predhodnem dogovoru v tajništvu. Tak test bo brezplačen, veljal bo en teden, vendar samo v prostorih našega zavoda. Do zakonske ureditve nastale zmede, ne bomo preverjali pogojev ob vstopu v vrtec ali šolo. Lep pozdrav”.

Foto: STA

Okrožnica opredeljuje navodila za ukrepanje ob neizpolnjevanju pogoja PCT
Omenjeni ravnatelj je sodeč po zapisanem eden izmed tistih, ki menijo, da so pogoji brez pravne podlage in sprašujejo, kaj narediti, če se zaposleni ne bo želel držati pogoja PCT. Dejstvo pa je, da je PCT za zaposlene v izobraževalnih ustanovah obvezen. Vsi tisti, ki niso prebolevniki ali cepljeni, se bodo tako morali tedensko testirati. Neupravičena odklonitev testiranja predstavlja kršitev obveznosti iz delovnega razmerja. V skrajnem primeru bo delodajalec lahko kršitelje odpustil, je razvidno iz okrožnice. Glede na to, da je Gregor Pečan iz združenja ravnateljev zatrdil, da bodo ravnatelji okrožnico spoštovali, saj so tako dolžni ravnati, se pričakuje, da bo temu tako tudi v praksi. Na koncu dneva si vendarle vsi želimo, da šole ostanejo odprte.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Sanjska pogodba na Darsu za prijatelje Roberta Ilca iz NSi

Episcenter, agencija za merjenje javnega mnenja, ki deluje pod...

Fajonova škodljivo vsiljuje resolucijo o Palestini

Slovenija bo glasovala za polnopravno članstvo Palestine v Varnostnem...

Hladen tuš za Putina iz Kitajske: “Ruski poraz v Ukrajini je neizogiben”

Vojna med Rusijo in Ukrajino je uničujoča za obe...