Ruski vojaki domačinom ponujajo nagrade: Do 500 dolarjev za snemanje posnetkov, kjer se po ukrajinsko zahvaljujejo Putinu

Datum:

Iz Hersona, severnozahodno od okupiranega Krima, prihajajo vesti, da ruski vojaki Ukrajincem ponujajo po več 100 dolarjev, da bi posneli videoposnetek za družbena omrežja, v katerem bi v ukrajinščini dejali “Hvala Putin, ker nas rešuješ”. Zaželeno je bilo, da je v ozadju vidna vojaška oprema. 

V sredo ob 11. uri je župan mesta Cherson na jugu Ukrajine Igor Kolikajev na Facebooku sporočil, da naproša vse novinarje iz Hersona, širše Ukrajine in sveta za pomoč, da bi mesto dobilo svoj humanitarni koridor za prevažanje ranjenih, ubitih, za dostavo zdravil in hrane, saj bodo prebivalci brez tega pomrli. Župan računa, da se bodo novinarji uspeli povezati ne le z ukrajinskimi, marveč s politiki po svetu, poroča Polska Agencja Prasowa.

V nasprotnem primeru mestu grozi humanitarna katastrofa. Mesto so sicer že okupirali Rusi. Zadnje dva dni v mestu ni bilo vode, a so jo v sredo prebivalci znova dobili. Velike težave so tudi s spletom. Ukrajinski programi so pogosto prekinjeni. Rusi namreč uničujejo oddajnike, vendar jih Ukrajinci sproti popravljajo. Po mestu na več krajih delijo obroke. Eden izmed prebivalcev, ki nadzira takšne točke, se je ob izbruhu vojne odločil, da bo zastonj pekel kruh, dnevno 1600 hlebcev.

Herson v Ukrajini (Foto: Google, posnetek zaslona)

Prek socialnih omrežij je pričel zbirati denar za surovine, potrebne za peko kruha. V dveh dneh mu je uspelo zbrati približno 17 tisoč evrov. Poskušajo ne vzbujati pozornosti, ker imajo v hiši ogromno količino hrane in ne želijo, da bi jih kdo odkril. Kot navaja prebivalec mesta, so ruske sile nedavno razstrelile avto z nekaj civilisti. Premikati se je nevarno. Zvečer pa se selijo iz pekarne v bunker. Dogaja se, da Rusi obiskujejo Ukrajince in prosijo za hrano, ker jim primanjkuje lastnega živeža.

Še ena prebivalka mesta pa opisuje ravnanje tam nastanjenih ruskih vojakov. V eni izmed trgovin so skušali plačati z rublji, v drugi pa so si enostavno vzeli, kar so potrebovali. Iz trgovine so odhajali z vozički, polnimi hrane. Navedla je še, da sta izbruhnila požara v lokalnem nakupovalnem središču in trgovini z gradbenimi materiali. V torek zvečer so se civilisti kar na lastno pest skušali spopasti z ruskimi vojaki. Pričeli so jih obmetavati z molotovkami, vojaki pa so odgovorili z ognjem. V spopadu je umrlo okoli 50 oseb. Sedaj nastaja skupina oseb, da bi odstranila trupla Ukrajincev, ki so izgubili življenje. Trupla so povsem raztrgana, ker so vojaki na civiliste streljali s bombometi.

Vsakodnevno se ob 4.20 pričenja obstreljevanje tako kot v času nacistične okupacije. S to razliko, da so bili nacisti bolj humani od Rusov, ker so vsaj dopustili humanitarne koridorje. Deset minut so jih obstreljevali. Rusi prav tako prevzemajo ukrajinske lokale, ostrostrelci pa prevzemajo pozicije v hersonskih blokih, da bi imeli ugodnejše pozicije za streljanje. Prav tako se Rusi trudijo širiti spletno propagando. Prebivalka mesta je dejala, da so njeni teti predlagali, da bi za 100 do 500 dolarjev posnela videoposnetek za družbena omrežja v ukrajinskem jeziku. V njem bi naj bi dejala: “Hvala Putin, ker nas rešuješ!” Ruski vojaki so nato izrazili željo, da bi kratek film posnela z vojaško opremo v ozadju.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Komu je nevaren Janez Janša?

Delovna novinarja sta v skrajno enoumni levičarski debati o...

SB Novo mesto: Zaradi izbruha covida obiski na nekaterih oddelkih niso dovoljeni

Vodstvo novomeške splošne bolnišnice je objavilo, da zaradi izbruha...

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...