fbpx

Vojaški strategi našli šibko rusko točko – tako lahko Ukrajina dobi vojno!

Foto: Twitter

Vojaški teoretik Carl von Clausewitz je na logistiko gledal kot na sestavni del vojaškega organiziranja, ki predstavlja pomembno komponento vojaškega spopada, čeprav ta neposredno ne vpliva na izid vojaškega spopada. Logistična podpora, zlasti gorivo, je tako nedvomno ključnega pomena za uspeh Rusije pri opravljanju vojaških nalog v Ukrajini. “Preprosti” vojaški tovornjaki za gorivo s tem predstavljajo tarče višjega pomena kot manevrske enote. Zakaj? 

Skupina L-Team, ki se ukvarja z geopolitičnimi vprašanji je v javnosti delila načrt spopada Ukrajincev z rusko stranjo, ki bi lahko vplivala na potek vojne. Tako so med krepitvijo ruskih sil v bližini meje z Ukrajino preko informacijskega orodja OSINT opazili več tovornjakov za gorivo na vlakih. Analitiki so ocenili, da bi raven logistične opreme, nameščene na območjih okoli Ukrajine pred vojno, lahko nudilo oskrbo napadalnih sil za 7 do 8 dni.

Če se v nadaljevanju lotimo matematike, je potrebno vzeti v obzir, da povprečni tovornjak za gorivo vsebuje 5 tisoč litrov goriva, rezervoar glavnega ruskega bojnega tanka T-72 ima prostornino v količini približno 1200 litrov. Za tankovski bataljon s tremi četami (31 tanki) je torej potrebnih 37200 litrov dizelskega goriva, kar pomeni sedem tovornjakov za gorivo. Na nivoju brigade (93 tankov) je potrebnih 111600 litrov goriva ali 21 do 22 tovornjakov za gorivo.

Foto: Twitter

Uničenje tovornjaka za gorivo enako uničenju štirih tankov
Z drugimi besedami, 23,6 odstotka oklepnega bataljona predstavljajo tovornjaki za gorivo (brez drugih vrst podpornih vozil). Očitno lahko en tovornjak za gorivo oskrbi približno štiri tanke. Zato je uničenje tovornjaka za gorivo enakovredno uničenju štirih tankov. Tank brez goriva predstavlja le kup odpadne kovine. Seveda morajo pri tem Ukrajinci uničiti elektrarne na fosilna goriva na okupiranih območjih, sicer prej omenjene navedbe ne bodo tako učinkovite.

Tovornjaki so prikrajšani za kakršen koli oklep, zato ga je seveda enostavno uničiti. Če se ustavi tovornjake za gorivo, se ustavi tudi manever, s tem pa se pride do zmage v vojni.

Sara Kovač