So Lukašenku šteti dnevi? Poljski general napoveduje belorusko vstajo!

Datum:

Poljski general Skrzypczak rojake poziva, naj se pripravijo na bližajočo se vstajo v Belorusiji, ki bi lahko odnesla diktatorja Lukašenka. Če bo ukrajinska protiofenziva uspešna, potem beloruski vojaki (skupaj z ukrajinsko vojsko) ne bodo oklevali pri osvobajanju Belorusije izpod diktature. Komentar avtorja prispevka: Belorusija je za Poljsko ključnega strateškega pomena. Če so na zahodni beloruski meji nameščeni ruski raketni sistemi, je Varšava v nevarnosti … 

Poljski general Waldemar Skrzypczak je prepričan, da bo v Belorusiji vstaja proti diktatorju Aleksandru Lukašenki in da je treba zagotoviti podporo enotam, ki bodo izvedle operacijo proti beloruskemu predsedniku. Nekdanji poveljnik kopenskih oboroženih sil se je s temi besedami navezal na nedavne dogodke v ruski obmejni regiji Belgorod, kjer so ruski plačanci, ki se borijo na ukrajinski strani, izvedli diverzantsko operacijo. Po mnenju generala te akcije nimajo strateškega, marveč nek drug pomen. Po njegovem gre za dejanja Rusov, ki nasprotujejo Putinovemu režimu in diktatorju samemu. Njihov namen je destabilizacija ruske uprave v omenjeni regiji. Dogodki po njegovem kažejo, da se vsi Rusi ne strinjajo s politiko Putinovega režima, poroča Polsat News.

Prepričan je, da prihaja čas, da se ruski narod vsaj deloma odpove zvestobi Vladimirju Putinu, vendar ga ne želi povezovati z bližajočo se protiofenzivo. V teh akcijah sicer vidi določen signal, za katerega upa, da bo prodrl širše. Kot je namignil, bi do podobnih akcij v kratkem utegnilo priti tudi v Belorusiji. In če se bo ukrajinska protiofenziva končala uspešno, potemtakem tisti Belorusi, ki predstavljajo del vojaškega potenciala ukrajinske vojske, ne bodo odložili orožja. Prepričan je, da bodo odšli v Belorusijo in upa, da bo to sprožilo belorusko vstajo, česar se boji beloruski diktator. Rojake je pozval, naj se na vstajo pripravijo, ker bo nastopila. Ključno je, da Poljska ne bi “prespala tega trenutka”, saj ima razloge, da bi pomagala beloruskim upornikom, tako kot pomaga Ukrajini.

Prepričan je, da bo beloruski narod z veseljem podprl osvoboditelje in se zoperstavil tiranu, ki nima več na razpolago tako velikega vojaškega potenciala, da bi se lahko zoperstavil ljudskemu uporu, Rusija pa mu prav tako ne bo mogla priskočiti na pomoč, ker bo imela svoje probleme. Če do takšne vstaje pride, bo prišlo do eksodusa Belorusov v smeri Poljske, na kar se je treba pripraviti. General meni, da je Ukrajina že pripravljena na protiofenzivo. To dokazuje dejstvo, da Ukrajinci prejemajo dodatno orožje, kar bo močno okrepilo njene vojaške zmogljivosti. Med drugim se ukrajinski piloti se že dlje časa urijo na lovcih F-16. Ukrajinska protiofenziva bi se morala končati nekaj tednov pred vrhom Nata v Vilni, ki bo julija, kar nakazuje, da se mora začeti vsak trenutek, saj Ukrajinci potrebujejo uspeh, ki ga vsi pričakujemo.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Odstopila vodja ameriške tajne službe

Vodja ameriške tajne službe Kimberly Cheatle je odstopila. Po...

Musk: “Moj sin je mrtev, ubil ga je virus prebujenstva”

Elon Musk je v nedavnem intervjuju delil osebno zgodbo...

Republikanski senator zahteva Bidnovo razrešitev

Republikanski senator Eric Schmitt je pozval vse člane Bidnovega...