Vdor v Belgorod odraža šibkost ruske vojske

Eno izmed vozil, ki so jih med ekskurzijo uporabljali pripadniki ruskih protirežimskih formacij. (Vir: AFP)

Po hudih spopadih in umiku ukrajinske vojske iz Bahmuta so svetovno javnost šokirali prizori ruske obmejne regije Belgorod, v katero sta vdrli dve različni skupini ruskih vojakov. Predstavili so se kot borci proti Kremlju, ki želijo strmoglaviti kremeljski režim. Drzna akcija, ki se je začela v ponedeljek, se je nadaljevala včeraj. Proti koncu dne je bila akcija zaključena, protirežimske skupine pa so na socialnih obljubile: “Nekega dne se bomo vrnili, da ostanemo”. Akcija se je morda zaključila, a lekcija ostaja. Rusija po malo več kot letu dni nezakonite invazije na Ukrajino ni več sposobna braniti svojih meja. 

Odgovornost za ekskurzijo v rusko ozemlje sta prevzeli vojaški skupini Ruski prostovoljski korpus in Legija svoboda za Rusijo. Ruske oblasti hkrati trdijo, da so to ukrajinski vojaki in izdajalci, medtem ko ukrajinska stran zanika kakršno koli povezavo z omenjenima formacijama. Ne glede na to, s kom sta formaciji povezane – je njihova akcija osvetlila ključno šibkost ruske vojske v tem trenutku. Ta je svoje več kot očitno omejene resurse skoncentrirala na strateško pomembno ozemlje, preostanek dolge meje med državama pa očitno ostaja brez obrambe. Gre za veliko strateško šibkost, ki bi jo Ukrajina v prihodnje lahko izkoristila.

Če se bodo tovrstne ekskurzije ponavljale ali bodo omenjene formacije skušale zasesti dele ruskega ozemlja, ruska vojska ne bo imela druge možnosti, kakor da premakne vojaško osebje in tehniko iz trenutnih položajev na območja, kjer se odvijajo ekskurzije v njeno ozemlje. To bi posledično oslabilo bojni potencial  tam, kjer bi ga resnično potrebovali. Ukrajincem bi to seveda olajšalo pripravo težko pričakovano protiofenzivo. Ta se proti pričakovanjem še ni odvila, mednarodni mediji navajajo razloge za zastoj, kot je pomanjkanje specifične vojaške tehnike, denimo letal F-16 in ostale vojaške opreme.

Image

Ukrajina je z napadi ruskih prostovoljcev raztegnila fronto vzdolž celotne meje z Rusijo.

“Ukrajinci skušajo raztegniti Ruse v različnih smereh, da bi nastale razpoke. Rusi so prisiljeni pošiljati okrepitve,” pravi Neil Melvin, analitik britanskega kraljevega inštituta RUSI za Reuters. K temu dodaja: “Morali se bodo odzvati na to in tja namestiti vojake, nato pa imeti veliko vojakov vzdolž vsega mejnega območja.” 

Mark Galeotti, vodja londonskega think tanka (Mayak inteligence consultancy) navaja še en razlog za vojaško ekskurzijo: “V resnici je to za priložnost za dvoje: prvič, da razburijo Ruse in vzbudijo skrb zaradi možnosti uporov med njihovim lastnim ljudstvom, drugič pa prisiliti Ruse, da razpršijo svoje čete.” 

Gal Kovač