Kako pogosto naj si umivamo lase?

Datum:

Kako pogosto naj si umijem lase?” je eno najpogostejših vprašanj, ki jih vsakodnevno dobivajo frizerji, odgovori pa so različni. Tako kot bi uporabili drugačen šampon za različne tipe las (in lasišča), tudi pri umivanju lahko sledite edinstvenemu nizu pravil. Se pa strokovnjaki strinjajo, da umivanje las ni postopek, ki bi enako ustrezal vsem, saj tudi naši lasje niso ustvarjeni enako in potrebujejo posebno nego. Iskanje tistega, kar nekomu najbolj ustreza, zahteva raziskovanje, pri čemer lahko tvegamo nekaj napak.

                   

Kar zadeva umivanje las, ni strogih pravil, vse namreč temelji na tem, da počnete to, kar vam najbolj ustreza. Večina žensk si umiva lase vsak drugi ali tretji dan in ta tempo je lahko najbolj ustrezen za nekatere tipe las. In medtem ko nekaterim ustreza pogostejše pranje las, nekateri umivajo lase enkrat na teden ali celo dva, piše Žena Blic.

Dr. Steven Line, kozmetičar in predstavnik ameriškega kozmetičnega združenja, poudarja, da ima lahko umivanje las enkrat tedensko svoje prednosti in slabosti, odvisno od stanja lasišča in las. Trdi, da je najbolje poskušati svoje lasišče in počutje vzeti kot smernico.

Naravna olja bodo nahranila vaše lase
Line pojasnjuje, da je prva stvar, ki jo boste verjetno opazili, če si en teden ne umijete las, povečana količina maščobe v laseh. Vsako lasišče ima namreč možnost proizvajati lastna naravna olja in če si las ne umivate vsak dan, ta olja skrbijo za vlažnost lasišča, kar jih naredi zdrave in sijoče. Posledično bo opazna tudi tekstura las, sploh bo to pozitivno vplivalo na kodraste ali valovite lase. Naravna olja lahko pomagajo oblikovati kodre, kar vodi do bolj živahnega videza, čeprav nasprotno velja za tiste, ki imajo že po naravi bolj mastno lasišče.

Foto: Freepik

Lasje so lahko poškodovani iz več razlogov, kot so prepogosto oblikovanje las, pretirana uporaba izdelkov, kot so sušilniki in likalniki za lase, slaba prehrana, stres, kar lahko privede do dodatnega lomljenja las, pa je prav prepogosto umivanje, saj s tem izperemo vsa naravna olja, kar lase izsuši. Manj pogosto umivanje las bi lahko koristilo tistim, ki redko uporabljajo izdelke za oblikovanje las, v tem primeru je pogostejše umivanje boljše, dodatno pa pomaga šampon za globinsko umivanje, ki temeljito odstrani vse nečistoče.

Lasišče lahko postane razdraženo
Čeprav ima umivanje las enkrat na teden vsekakor nekaj prednosti, lahko mnogim ženskam povzroči preglavice, saj se po mnenju strokovnjaka z neumivanjem las kopiči umazanija in odmrle kožne celice na glavi. To vodi do srbenja, luščenja in razdraženosti lasišča, ki je neprijetno in lahko povzroča  neprijeten vonj.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

Proruski Kučanovi “mirovniki” pri Urški Klakočar Zupančič

Časnik Delo poroča o "skrivnem sestanku" Kučanovih šestih mirovnikov...

Kučanova zadrega s Čeferinom, ki ga ni tu

Revizija nakupa razpadajoče stavbe na Litijski v Ljubljani, v...

Golob pravi, da bo nakup Patrijinih oklepnikov strokovna odločitev, na Boxerje je očitno že pozabil

"Spomnimo, strokovnjaki so jih rotili, naj ne razveljavijo pogodbe...

[Poskus atentata] Trump: “Neverjetno je, da se kaj takega lahko zgodi v naši državi”

Včeraj popoldne je na Trumpovem volilnem shodu v Butlerju...