Se obeta ukrajinska protiofenziva v Zaporoški regiji?

Datum:

Na vzhodni fronti potekajo težki boji za Bahmut. Obenem vse kaže na to, da je ukrajinska vojska pripravljena na spomladansko protiofenzivo v Zaporoški regiji. Zatem bi lahko osvobodila še zasedena območja Hersonske regije in se podala na Krim. 

Ukrajinska vojska bi v spomladanskem času lahko izvedla protiofenzivo v Zaporoški regiji, posledično pa presekala rusko frontno linijo na jugu države. Ukrajinci bi s tem presekali tudi kopensko povezavo z okupiranim Krimom. Začetek načrtovane operacije pa je močno odvisen od dostav zahodnega orožja. Informacijo je podal Ameriški inštitut za vojne študije (ISW), poroča Polska Agencja Prasowa.

Utrjevanje ruskih pozicij na severu polotoka Krim kaže na to, da se okupator pripravlja na odbitje protiofenzive z namenom osvoboditve vzhodnega dela Hersonske regije, zatem pa še Krima. Ruski prebivalci Krima se več ne slepijo, da je Krim nekakšna utrdba, ki jo bodo drugi pustili pri miru, čeprav okupatorske oblasti še vedno dajejo takšen vtis.

Ruska stran v zvezi s tem prireja propagandne dogodke, tudi v šolah. Dogaja se militarizacija vseh področij življenja. Na območju Bahmuta, na vzhodu države, pa so razmere izjemno napete. Za rusko stran se bojujejo najbolje pripravljene enote najemnikov skupine Wagner, ob tem pa ruska stran beleži velikanske izgube. Kljub temu si okupator prizadeva presekati ukrajinsko obrambo in obkoliti mesto.

Ugrabljeni ukrajinski otroci so primorani prepevati rusko himno
Iz Rusije pa prihajajo tudi vesti o diverzantskih akcijah, ki naj bi jih izvajali ukrajinski specialci. Na jugozahodu Rusije (severno od Kavkaza ob Črnem morju) v bližini skladišča surove nafte sta v mestu Tuapse eksplodirala dva drona. V bližini je tudi vojašnica. Iz Rusije pa prihajajo tudi vesti o ukradenih ukrajinskih otrocih, ki morajo v šolah prepevati rusko himno, ruskim vojakom pa pisati “pisma podpore”.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Evroposlanci: Vnovična izvolitev von der Leynove je zamujena zgodovinska priložnost!

Evroposlance iz vrst SDS smo povprašali, kaj menijo o...

Slovenske železnice po številu zaposlenih prekašajo celo ameriški Amtrak

Gospodarnost in učinkovitost investicij Slovenskih železnic je pod drobnogledom,...

Ameriški intelektualec: “Podporo Trumpu generira strah pred komunizmom”

Ameriški matematik, investitor in javni intelektualec dr. Eric Weinstein...