Odkrivamo: Stranki SD in LMŠ sta bili sponzorki prevratniškega raperja Čordića

Datum:

Vse odkar je z novim mandatom nastopila vlada Janeza Janše, smo priča protestom, saj levi srenji ni po volji, da bi vladal kdo drug kot levica. Ko so postali protivladni protesti navkljub epidemiji nasilni, opaziti je bilo tudi grožnje s smrtjo, s strani opozicije ni bilo videti obsodb. Še več, predstavnike določenih strank je bilo mogoče videti celo na protestih, o protestih pa se je poročalo, kot da bi se vsak teden dogajal poseben performans posebne umetniške vrednosti, ne pa neprijavljen protest, kjer ni manjkalo vulgarizmov in takšnih ter drugačnih izpadov, ki so vredni vsakršne obsodbe. Povsem nekritična promocija Jaše Jenulla, Tee Jarc, Anisa Ličine, raperja Zlatana Čordiča – Zlatka nas je pripeljala tja, kjer smo.

Potem ko je nasilje na neprijavljenih protivladnih protestih že zdavnaj vzelo šalo, se zdi, da je dandanes, odkar so se petkovim protestnikom pridružili še sredini pod vodstvom predsednika stranke Resni.ca Zorana Stevanovića, vzniknilo vsesplošno zavedanje v smislu, da je vse skupaj šlo absolutno predaleč. Uničevanju objektov, grožnjam oblastnikom in stroki so se namreč pridružile grožnje novinarjem in praktično vsakomur, ki nekdaj tisoč protestnikom pride pod roke, ker ne trobi v isti rog. Več kot jasno je, da je presežena ustavna pravico do zborovanj.

Leto in pol lahko opazujemo sprego med osrednjo levo politiko in osrednjimi mediji, ki so vlado že od samega začetka, še preden je bila dokončno formirana, pričeli spodkopavati in spodbijati njeno verodostojnost. Vladne ukrepe proti epidemiji so najprej nekaj mesecev teptali in spodbujali vsakega vaškega covid skeptika tipa Marko Potrč, nato so obrnili ploščo in pričeli trditi, da so bili ukrepi preblagi ali prepozni in da je vlada kriva, ker je prišlo do drugega vala ali do intenzitete drugega vala. Nič drugače ni bilo v tretjem valu.

Opozicija je odigrala svoj del
“Rezultat vsega, kar počne ta vlada, vidimo na ulicah in to se ne bo umirilo, dokler vlada ne odstopi in ne bodo razpisane volitve ,” je v četrtkovi Tarči na javni RTV Slovenija zatrdil  predsednik LMŠ Marjan Šarec. Gre za tipičen primer sprenevedanja opozicije, ki poskuša vlado okriviti za vse, kar naj bi bilo v naši državi narobe. Ne eni ne drugi v vrstah leve opozicije pa ne želijo priznati, da so odigrali svoj del, da je vse skupaj eskaliralo do tolikšne mere. Čeprav opozicija naj ne bi imela nič skupnega s protestniki, ker naj bi šlo za spontano civilno družbo, je zanimivo, kako je denimo raper Zlatko v preteklosti odkrito podpiral Šarčevo LMŠ. Med volilno kampanjo pred nedavnimi evropskimi volitvami je vztrajal, da ne drži, da so vsi politiki isti. Povedal, da je sam že izbral svojega kandidata Edisa Rujovića, ki je kandidiral na listi LMŠ.

Daleč od tega, da je mogoče Zlatka povezati le z LMŠ. Mogoče ga je tudi s strankama Levica in SD, saj se je lani priključil kampanji zbiranja podpisov za razpis referenduma o Zakonu o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih 2021 do 2026. Stranka SD pod vodstvom Tanje Fajon je šla celo tako daleč, da ga je lansko leto lansirala med frontmene “protestnikov”. To po eni strani ne čudi glede na to, da ga je bilo mogoče v času, ko je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport vodil Jernej Pikalo iz vrst SD, videti na enem izmed dogodkov, s katerim so želeli pokazati, kako šport povezuje.

Foto: Družabna omrežja

Kot, da ne bi zadoščala podpora leve opozicije, so se vsemu skupaj pridružili mediji. Med drugim tudi javna RTV Slovenija, ki so jo primorana plačevati vsa slovenska gospodinjstva. V eni izmed svojih oddaj oktobra lani so gostili tako imenovano medijsko zvezdo petkovih protestov Zlatana Čordiča, ki je v studio nosil raztrgano zaščitno masko, s čimer se je ponorčeval iz temeljnega ukrepa proti covidu-19. S tem so dokazali, da so brez kakršnegakoli občutka za odgovornost, brez skrbi za javno zdravje, saj so s tem ustvarili vtis, kako naj bi bili ukrepi nesmiselni in da jih naj ne bi bilo potrebno nujno upoštevati.

Zlatan Čordić (Foto: Twitter)

Bolj kot posnetek, ki je zaokrožil na Twitterju,  na katerem Jaša Jenull novinarki POP TV diktira, kako naj snemajo proteste in protestnike, je marsikoga razjezilo, ko so na POP TV in javni RTV Slovenija poskrbeli za promocijo kriminalca Anisa Ličine. Medtem ko so na POP TV Ličino predstavili kot enega izmed naključnih mimoidočih protivladnih protestnikov, so šli na RTV korak dlje. Novembra lani so ga namreč kar povabili v Tednik. S tem so ustvarili vtis, da zanje relevantnega sogovornika glede protestov predstavlja oseba s kriminalno preteklostjo, ki je soodgovorna za ene najbolj nasilnih protestov pri nas!?

Foto: Twitter
Anis Ličina v oddaji Tednik (Photo: screenshot)

Ko javnost toliko časa opazuje, da ne pride do enotne obsodbe v primeru nasilnih dejanj in neupoštevanja ukrepov, se sčasoma ustvari občutek, da je dovoljeno vse. Tako je nedavno prišlo do vdora proticepilcev v enega izmed studiov RTV Slovenija, priča pa smo bili nasilnim sredinim protestom, kjer se letele granatne kocke, pirotehnika, se je pljuvalo v kamero, razbijalo šipe in tolklo po avtomobilih. Napadli so tudi našo medijsko hišo. Je to realnost, ki jo želimo? Izgovarjanje, kako je vlada kriva za vse, resnično ne pije več vode. Si bo potrebno izmisliti kak nov izgovor, ali pa dejansko narediti kaj, da stvari ne eskalirajo predaleč. Morda bi se lahko zgledovali po jedrnih državah tipa Francija, kjer ko je nekdo francoskega predsednika Emmanuela Macrona klofnil, je bil ta v treh, štirih dneh obsojen.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Še naslednjih pet let

"Njene napovedi so dovolj splošne in všečne vsem stranem,...

Zakaj ni slovenske zastave, kjer nastopa državna predstavnica?

Slovenska državna zastava simbolizira zgodovinski pogum skozi stoletja, ki...

Ruska mornarica je izgubila pomorsko bitko na Črnem morju

Ruska črnomorska flota je pred vojno z Ukrajino vzbujala...

Neverjetno veliko Američanov podpira politično nasilje

Ameriška politična resničnost je vedno bolj podobna slovenski. "Pajdaška"...