Za Trumpovo dokumentacijo so bili pripravljeni tudi ubijati

Datum:

Agenti FBI, ki so zasegli Trumpovo predsedniško dokumentacijo v njegovem letovišču Mar-a-lago, so imeli pravico uporabiti smrtonosno silo. Dovoljenje jim je bilo podeljeno v uradni dokumentaciji ameriškega ministrstva za pravosodje. 

                   

“Pravkar sem prišel iz sojenja oz. Bidnovega lova na čarovnice na Manhattnu in so mi pokazali poročila, da je pokvarjeno ministrstvo za pravosodje v svojem nezakonitem in protiustavnem napadu na Mar-a-Lago pooblastilo FBI, da uporabi smrtonosno silo. Zdaj zagotovo vemo, da je Joe Biden resna grožnja demokraciji. Je psihično nesposoben za opravljanje funkcije – 25. amandma!” je za socialnem omrežju Truth Social zapisal predsedniški kandidat Donald Trump.

Uradna dokumentacija je vsebovala “operativni nalog”, v katerem je billo agentom  naloženo, da lahko ti uporabijo smrtonosno silo, ko bi bilo treba.

Vir: X

Do razkritja vsebine uradne dokumentacije je prišlo po tem, ko je sodnica Aileen Cannon odredila razkritje sodnih spisov iz zadeve, ki se je nanašala na Trumpovo hranjenje predsedniške dokumentacije v njegovem letovišču Mar-a-lago.

Zvezni preiskovalni urad (FBI) se sicer brani, da gre za “standardni protokol”. Tako so zapisali v uradni izjavi: “FBI je pri tej preiskavi sledil standardnemu protokolu, tako kot pri vseh nalogih za preiskavo, ki vključujejo standardno določilo, ki omejuje uporabo smrtonosne sile. Nihče ni ukazal sprejeti dodatnih korakov in v tej zadevi ni bilo nobenega odstopanja od norme.”

Trumpovo letovišče na Floridi Mar-a-Lago (Vir: Twitter)

Lahko bi prišlo do streljanja med agenti različnih institucij
Ameriški konservativni medij Breitbart po drugi strani poroča o nasprotujočih pogledih. Radijski politični komentator Dan Bongino je na socialnem mediju X zapisal: “To ni bila standardna operacija. Racija Mar-a-lago je bilo dejanje brez primere z veliko možnostjo zmede in potencialnih konfliktov med pripadniki različnih institucij.” Kot je pojasnil, je obstajala predvsem bojazen, da bi prišlo do konflikta med agenti FBI in agenti USSS (United States Secret Service), ki so bili zadolženi za varovanje nekdanjega predsednika ZDA. “Kdorkoli vam skuša povedati nasprotno, je neumen ali pa se dela neumnega,” je dodal Bongino.

Zaskrbljujoče so tudi ostale podrobnosti iz sodne dokumentacije. Da je oblast pričakovala spopad, priča tudi dejstvo, da je bil na licu mesta prisoten tudi zdravstveni delavec, v kolikor bi pri zasegu dokumentacije prišlo do poškodb.

Ameriški predsednik Joe Biden (Foto: epa)

Kdo je resnična grožnja za demokracijo?
Obsodbe postopanja ameriškega ministrstva za pravosodje pa so prišle tudi iz političnih vrst. Republikanski kongresnik Jim Banks je denimo zapisal, da je Biden “grožnja za demokracijo”. Republikanski kongresnik tako demokratu Bidnu nastavlja ogledalo. Ta namreč zaradi dogajanja v Washingtonu 6. januarja 2021, ko je prišlo do izgredov v kongresu oz. “Kapitolu”, gradi svojo podobo branika pred Trumpom.

Republikanski senator Josh Howley je po drugi strani zapisal, da bi se lahko državni tožilec kaj kmalu znašel na (kongresnem) zaslišanju: “Mogoče bi državni tožilec želel priti v kongres in vse to pod prisego razložiti ameriškemu ljudstvu.” 

Kongresnica Marjorie Taylor Green pa je namignila, da bi lahko bil državni tožilec Merrick Garland zaradi tega celo odstavljen.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Golobova pokojninska reforma: manjše pokojnine in delali bomo dlje

Danes bo potekalo prvo srečanje, kjer bodo socialni partnerji...

Na zdravnike se vrši pritisk, da pri tem morajo sodelovati…

Novomeški škof Andrej Saje se je kot predsednik slovenske...

Dve tretjini Američanov nezadovoljnih z gospodarskim stanjem države

Po anketi, ki jo je naročila medijska hiša CBS,...

Janković bi “spreminjal pravila igre” za Magnifica

Potem ko študentski pohod na Rožnik in koncert Magnifica...