Občina Brežice intenzivno vlaga v obnovo in ohranitev kulturne dediščine

Datum:

Župan Občine Brežice Ivan Molan si je skupaj z direktorico Posavskega muzeja Brežice Alenko Černelič Krošelj ogledal obnovo fresk na eni od sten viteške dvorane brežiškega gradu. Obnovo izvaja Restavratorski center Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Občina Brežice je pred leti izvedla 2. fazo obnove gradu, ki je obsegala tudi obnovo fresk na stropu Viteške dvorane in lesenih stopnišč. Do konca oktobra pa bo obnovljen še en simbol občine – vodovodni stolp, občina pa je v preteklem letu zaključila z obnovo tehničnih oz. kulturnih spomenikov – lesnega mostu v Cerkljah ob Krki in železnega mostu čez reki Savo in Krko pri Brežicah.

                   

Kot je dejal župan Ivan Molan, Občina Brežice intenzivno dela na obnovi in ohranitvi kulturne dediščine. Občina je v 1. in 2. fazo obnove gradu vložila 3 milijone evrov, v 2. fazi so bile poleg številnih gradbeno-obrtniških del restavrirane tudi stropne freske in leseni stopnišči v Viteški dvorani.

V nadaljevanju je občina obnovila streho, uredila v gradu dvigalo, grajsko klet, recepcijo in sanitarije, lani pa še nadkrijte grajskega dvorišča, ki omogoča dodatno prizorišče za izvedbo prireditev in dogodkov.

Vodja projekta Ljubiša Milić, konservatorsko-restavratorski svetnik iz Restavratorskega centra Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, pravi, da je Viteška dvorana s svojimi izjemnimi poslikavami biser baroka. Pravi, da marsikdo poimenuje dvorano kar galerija, s čimer se strinja tudi sam.

V postopku obnove fresk s sodelavci utrjujejo poslikave oz. stabilizirajo barve, saj nanje vpliva zob časa. Tehnologija, s katero so bile freske ustvarjene, je bila precej dobra za tisti čas, je dodal. Poleg vodje projekta sodelujejo pri posegu še sodelavci Sara Štorgel, Irina Pozdorovkina in Marko Odič.

Kot pravi direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj, so si v muzeju prizadevali, da bi zadnje tri stene s freskami v viteški dvorani, ki še niso restavrirane, uvrstili v redni program Restavratorskega centra in tako pridobiti tudi večjo podporo Ministrstva za kulturo, kar jim je tudi uspelo. Sedaj bodo s pomočjo sodelavcev Restavratorskega centra obnovili tudi stene. V prihodnje si želijo restavrirati še poslikave v grajski kapeli, na stopnišču in v stolpu in tako tem izjemnim poslikavam ohraniti in osvežiti podobo.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...

Panično poročanje ameriških medijev o poskusu atentata na Trumpa

Po poskusu atentata na Donalda Trumpa je večinske ameriške...

Delajo to, česar obtožujejo druge

Saj poznate zgodbo o tatu, ki kriči: "Primite tatu!"...