Obisk Putina v Ljubljani že skrbi Američane: Gre za signal oddaljevanja EU od ZDA?

Datum:

Pahorjevo povabilo Putina v Slovenijo v mednarodnem okolju že sproža reakcije. Američane skrbi, da gre tukaj za jasen signal, da se EU odmika od njihove strategije izolacije Rusije. Da je naša zunanja politika preveč pro-ruska, pa ni slišati prvič, saj je bil to tudi eden od razlogov za interpelacijo zoper zunanjega ministra. 

Borut Pahor je na Vršič na stoto obletnico ruske kapelice, ki bo letos julija, povabil kar predsednika Rusije Vladimirja Putina. Čeprav naj bi šlo za neuradni obisk, kjer s Putinom naj ne bi govorili o političnih zadevah, pa je gesta sama po sebi dovolj močna, da že odmeva v mednarodnem političnem prostoru predvsem zaradi dejstva, da je lanski gost, ruski premier Medvedev, dogodek izkoristil za kritiko Evropske unije.

Povabilo Putina Američani vidijo kot jasen signal
Na gesto pa so se že odzvali tudi iz ZDA, na nedavni Münchenski konferenci o varnosti. Victoria Nuland iz zunanjega ministrstva je dejala, da je povabilo zaskrbljujoče. Američani so namreč zoper Putina in Rusijo sprejeli vrsto ukrepov politične osamitve zaradi njegovih politik v Ukrajini in ruske dejavnosti v sirskem konfliktu.

Američani razumejo slovensko povabilo kot jasen signal, da se EU odmika od te politike osamitve Rusije in se obrača bolj proti Rusiji. To jih skrbi še bolj zaradi dejstva, da bo Putin poleg Slovenije letos obiskal tudi Avstrijo in Finsko, poroča Večernji list.

Pahor je danes sicer Putinu poslal tudi uradno vabilo, v katerem je poudaril pomen dialoga med državama. ”Glede nekaterih pomembnih vprašanj imava različne poglede. To dodatno spodbuja potrebo po dialogu. Poleg negovanja tradicije in pietete vidim tudi v tem pomen vaše udeležbe na spominski slovesnosti in najinega srečanja,” poroča STA.

Sprva Putin želel desetmetrsko rdečo zvezdo
Znano je tudi dejstvo, da je Putin svoj prihod v Slovenijo pogojeval s postavitvijo enormnega spomenika ruski Rdeči armadi, zato je pričakovati, da bo poleg Vršiča obiskal tudi Ljubljano in se tam poklonil padlim v drugi svetovni vojni. Sprva je sicer Putin želel spomenik z ogromno, desetmetrsko rdečo zvezdo, a ga je Slovenija uspela prepričati, da bo sedaj dobil le petmetrski spomenik znotraj kompleksa ljubljanskih Žal.

M. G.

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarski “skriti” aktivisti klonili pod težo Grimsovih argumentov o migracijah

Direktor PU Ljubljana je za medije dejal, da skupine...

Nika Kovač se je povezala z eno glavnih Putinovih operativk v EU parlamentu

Inštitut 8. marec se je v sklopu nadaljevanja aktivističnih...

Ne zamudite pogovornega omizja na temo “Štajerska si zasluži več!”

Danes ob 19.15 bo na 2. Programu NOVA24TV prenos...