Preobrat v Siriji: Putin ukazal umik ruskih sil

Datum:

Ruski predsednik Vladimir Putin je zaukazal umik večine ruskih vojaških sil iz Sirije, ki se bo začel v torek. Putin je ob tem danes izrazil upanje, da bo umik ruskih sil spodbudil nadaljevanje mirovnih pogajanj o Siriji.

Vladimir Putin je ob umiku vojske iz Sirije pojasnil, da so večji del ciljev že dosegli, poroča BBC. Ruskemu obrambnemu ministru naj bi dejal, da so bile naloge obrambnega ministrstva in oboroženih sil v Siriji “popolnoma izpolnjene”. Zato je obrambnemu ministru ukazal, da umakne večino ruskih sil iz Sirske arabske republike.

Bo to rešitev sirskega konflikta?
Ruski predsednik je ob tem poudaril, da je ruska vojska med operacijo v Siriji izkazala profesionalizem. Putin je še izrazil upanje, da bo umik ruskih sil spodbuda za politično rešitev sirskega konflikta. Ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu je naložil, naj okrepi rusko sodelovanje v organizaciji mirovnega procesa.

Delovanje ruskih zračnih sil je pripomoglo k boju proti terorizmu
Glede umika ruskih sil se je Putin po navedbah Kremlja uskladil s sirskim predsednikom Bašarjem al Asadom, s katerim sta se danes slišala po telefonu. “Voditelja sta poudarila, da je delovanje ruskih zračnih sil omogočilo radikalno spremembo razmer v boju proti terorizmu,” so v Kremlju zapisali v sporočilu in napovedali umik večine ruskih zračnih sil iz Sirije.

Asad bo kmalu sprožil politični proces v Siriji
Putin in Asad sta se ob tem dogovorila, da bo Rusija ohranila letalski center za nadzorovanje prekinitve ognja. Asad je po navedbah Kremlja Putinu izrazil hvaležnost za rusko podporo in pohvalil profesionalizem in pogum pripadnikov ruskih oboroženih sil, ki so sodelovale v vojaških operacijah v Siriji. Asad je še zagotovil, da bo čim prej sprožil politični proces v Siriji.

 

 

ZDA so se na rusko napoved odzvale zadržano. Tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest je dejal, da bodo morali počakati, da vidijo, kakšne namene ima Rusija.

 

N. K., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Združeni narodi prepolovili število žrtev med otroci v Gazi

Urad Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev OCHA, ki...

Franc Jager je slovenski podjetnik leta

Na 9. kongresu podjetništva so v petek v Portorožu...

Levičarski skrajneži zasedli münchensko letališče

Člani nemške skupine podnebnih aktivistov Last Generation so davi...