Obveščevalni podatki: Kremelj hoče na vsak način zvleči v vojno še Belorusijo, ki je Ukrajini že izročila posebno diplomatsko noto

Datum:

Ukrajinski obveščevalci razkrivajo, kaj bi lahko bila naslednja strateška poteza, ki jo načrtujejo v Kremlju. To je, da bi se v vojno vpletla tudi Belorusija in tako na meji z Ukrajino odprla novo fronto. Napadena država se sicer že precej časa pripravlja na agresijo tudi z beloruske strani, ta pa skuša to dejstvo predstaviti kot grožnjo sami Belorusiji. 

                   

Glede na informacije ukrajinskih obveščevalcev se Putin in Lukašenko redno srečujeta, predsednika držav pa naj bi doslej govorila predvsem o morebitnem odprtju nove fronte. Te informacije je danes razkril namestnik vodje ukrajinske obveščevalne službe Vadim Skibitski.

Glede na informacije, ki jih poseduje ukrajinsko obrambno minstrstvo, se sedaj Belorusija pripravlja na sprejem približno 20 tisoč ruskih vojakov, ki naj bi se v zaledju opomogli od hudih izgub, ki so jih utrpeli v Ukrajini. Hkrati je beloruska vojska ob meji z Ukrajino namestila šest bataljonov oz. približno 6000 mož.

Putin je sicer hotel v vojno zvleči Belorusijo že marca, kmalu po začetku agresije, a svojega zaveznika v to ni uspel prepričati niti po tem, ko je ruska vojska bombardirala mesta v Belorusiji, krivdo za napade pa je skušala zvrniti na Ukrajino, poroča Kyiv Independent.

Absurdne navedbe
Belorusija skuša že nekaj časa upravičiti morebitno invazijo na Ukrajino tako, da sosednjo državo opisuje kot grožnjo. Ukrajina je zaradi bojazni, da bi se na njeni meji odprla še dodatna fronta, ki bi lahko prepolovila njeno bojno moč, na skupno mejo namestila približno 15 tisoč vojakov. V zvezi s tem je včeraj beloruski zunanji minister ukrajinskemu ambasadorju Igorju Kizimu vročil diplomatsko noto, poroča Msm. Uradni govorec ukrajinskega zunanjega ministrstva je absurdno insinuacijo že zanikal.

Beloruski tank T-72 (Vir: EPA)

Belorusija je v vojno že vpletena
Resnica je seveda povsem drugačna. Beloruskemu političnemu vodstvu je povsem jasno, da Ukrajina nima nobenega namena vpasti na njihovo ozemlje. Gre za stopnjevanje diplomatskega pritiska na napadeno državo s strani Belorusije, ki pa je v sami spopade vpletena že sedaj. Od samega začetka agresije pomaga svoji zaveznici Rusiji, tako da lahko ta skozi njeno ozemlje premika enote in z raketnimi izstrelki obstreljuje tarče v Ukrajini. 

Gal Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Kulturni boj je zadnja “deviza” levice

"S tem bi radi na plano potegnili devizo, ki...

Prepoved Airbnb bo stanovanjsko krizo še poglobila

Kot smo že pisali tukaj, je stranka Levica glavni...

Za samopromocijo bi tudi lagal

Kako daleč gre lahko posameznik za pridobivanje "všečkov", slave...

Ali so partizani osamosvojitelji? Malo morgen!

Predsednica države Nataša Pirc Musar je ob dnevu državnosti...