Policija še vedno ni vstopila v požgan Majdičev mlin: Čakajo, da dež spere morebitne dokaze in razbremeni Odlazkovega brata?!

Datum:

Minilo je že več kot deset dni, odkar je požar uničil Majdičev mlin ob vznožju Jelenovega klanca v Kranju. Od zgodovinskega poslopja so ostali le še ožgani zidovi. Policija pravi, da s preiskavo nadaljuje, vendar pa v sam objekt še niso vstopili, kar je precej zanimivo. Bodo počakali, da dež zabriše morebitne sledi …? Spomnimo, da je zadnji solastnik poslopja v denacionalizacijskem postopku, klan Odlazek, ki slovi po smetarskih poslih in medijskih monopolih. Požari so se na njihovih posestih v preteklosti že dogajali. Na ruševinah te zgodovinske zgradbe bi lahko nastal nov, finančno donosen stanovanjsko-poslovno objekt. 

                   

V stavbo se zaradi nevarnosti porušitve zaenkrat menda (še) ne sme vstopiti. Takšno pravilo naj bi veljalo tudi za forenzike in kriminaliste. Ostale dejavnosti pa v preiskavi še aktivno potekajo, pojasnjuje lokalna policijska uprava. Solastnik požganega poslopja, lastnik podjetja Naš mlin, storitve in gradnje s sedežem v Medvodah, Sebastijan Zupanc pa je odvrnil, da iščejo načine, kako urediti sanacijo pogorišča. Trenutno pridobivajo ponudbe izvajalcev, ki so za primer usposobljeni in bi lahko izvedli nujne ukrepe, predlaganih s strani stroke za statiko. Dokler teh nujnih ukrepov ne izvedejo, pa nadaljnje dejavnosti na objektu niso dopustne. Posledično tudi forenziki še niso zaključili dela na objektu, poroča Žurnal.

Znano je, da so pred desetletji oblasti zaplenile Majdičev mlin od prvotnih lastnikov. Zastopnik denacionalizacijskih upravičencev je Vitomir Gros. Za vrnitev nepremičnine si upravičenci prizadevajo že 32 let. Zupanc z njimi sicer nima nobenih stikov ali kakšnega dogovora. Objekt je v skladu z zemljiško knjigo prost vseh bremen, denacionalizacijski zahtevke pa se rešuje z državo. Zupancu se tudi dejstvo, da naj bi prišlo do spornega prenosa lastništva – podjetje Naš mlin je bilo vpisan kot lastnik v zemljiško knjigo šele dan potem, ko se je požar zgodil (27. septembra), ne zdi sporno. Prenos objekta iz prehodnega lastnika Medeja, d. o. o. na podjetje Naš mlin, d. o. o. se je zgodilo 11. aprila 2022.

Gašenje požara v Majdičevem mlinu (Foto: STA)

Tedaj so od občine prejeli odstop od predkupne pravice, pogodba o prenosu pa je bila sklenjena 22. junija 2022. Z vpisom v zemljiško knjigo so počakali, ker so objekt dejavno prodajali, zato potrebe po zaključku prenosa ni bilo. Tik pred požarom so se še pogajali s posameznimi kupci. Po požaru pa je bilo jasno, da objekta ne bo mogoče prodati. Posledično so izvedli vpis objekta v zemljiško knjigo, kar ni povezano s požarom na objektu. Spomnimo: to je poslopje na obrobju mestnega jedra. Zgradba je uničena, poškodovano je bilo eno od sosednjih stanovanj in nekaj vozil. Pozneje je Bojan Požar razkril, da je lastnik Majdičevega mlina podjetje Naš mlin, storitve in gradnje, d. o. o., ki je v lasti Marka in Eve Odlazek ter Sebastjana Zupanca. Marko Odlazek je brat precej bolj znanega smetarsko-medijskega tajkuna Martina Odlazka.

Požari redno spremljajo poslopja v lasti Odlazkovih
Brata sta bila povezana tudi s prvimi spornimi posli (podjetji Krater, Eurofit in Salomon). Potem naj bi Martin brata Marka izplačal, zdaj se ta ukvarja predvsem z nepremičninami. Sebastjan Zupanc pa je direktor Zbornice komunalnega gospodarstva pri Gospodarski zbornici Slovenije in nekdanji direktor Komunale Tržič, ko je bil župan Tržiča Borut Sajovic, zdaj vodja poslanske skupine stranke Gibanje Svoboda. “In tako sledi tega podjetja vodijo tudi do stranke Roberta Goloba.” Številni v Kranju so zdaj že trdno prepričani, da je bil požar podtaknjen, ker naj bi se prostor želelo izkoristiti za drug, donosnejši gradbeni projekt. Požari sicer redno spremljajo objekte klana Odlazek. Spomnimo na požar v skladišču in sortirnici odpadkov v Lenartu aprila 2019 in na velik požar odpadkov na območju Zaloga pri Novem mestu.

Župan Tržiča in aktualni poslanec Gibanja Svobode Borut Sajovic (Foto: STA)

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Jedrska renesansa v svetu, Slovenija pa jo sabotira

Jedrska energija se na svetovnem nivoju vrača kot način...

Velika zmaga SDS; vladajoča koalicija doživela poraz

Za nami so evropske volitve, ki so pozitivno prevetrile...