Očitno bo pravici le zadoščeno – oprostitev Noviča je mogoče pričakovati v začetku naslednjega leta

Datum:

Milko Novič, nekdanji zaposleni na Kemijskem inštitutu, je po skoraj dveh letih prestajanja pripora odkorakal na prostost, potem ko je na včerajšnjem pričanju nemški balistični izvedenec Axel Manthei pojasnil, da je na podlagi delcev na njegovih rokah nemogoče neizpodbitno trditi, da je 14. decembra 2014 streljal na Janka Jamnika, direktorja inštituta, in ga umoril. 

Direktor Kemijskega inštituta Janko Jamnik je pred skoraj dvema letoma podlegel strelnim ranam pred restavracijo Via Bona na Viču, organi pregona pa so kmalu po umoru priprli Milka Noviča, nekdanjega uslužbenca inštituta, ki naj bi bil v sporu z nekdanjim direktorjem. V sodnem postopku se je izkazalo, da ni trdnih dokazov, ki bi kazali na to, da je Novič dejansko kriv, zato ni presenetljivo, da je primer privabil veliko zanimanje javnosti. Glede primera sta se v včerajšnji oddaji Aktualno z voditeljico Sofijo Piko Simić pogovarjala Novičeva odvetnika: Žiga Podobnik in Monika Poje iz odvetniške pisarne Hribernik.

Pred obravnavo niso bili prepričani glede razpleta
Podobnik je povedal, da je bilo pred včerajšnjo obravnavo težko reči, kako se bodo stvari odvile, saj je bil razplet v veliki meri odvisen od mnenja nemškega balističnega strokovnjaka Axela Mantheia, ki je pojasnil, da so pri Noviču našli malo delcev, ki so navadno značilni pri streljanju, ter podal možne razloge, zaradi katerih je do tega prišlo: prva možnost je, da sploh ni streljal na nekdanjega nadrejenega pred lokalom na Viču, druga, da so delci že odpadli ali so bili odstranjeni s pranjem, ker so bili odvzeti po 23 urah, tretja možnost pa, da so bili preneseni od drugod – kot ostanek streljanja izpred enega leta, ko je bil Novič na strelišču.

Obravnava je trajala od 7 do 8 ur
Včerajšnja obravnava je skupaj z odmori trajala od sedem do osem ur, kar je po besedah Podobnika normalno glede na to, da se je včeraj odvila zaključna faza, v kateri so se soočile številne priče, ki sicer niso prisostvovale dejanju umora, in oba izvedenca, pri čemer je potrebno poudariti, da je Sablič kljub pričanju nemškega strokovnjaka vztrajal pri tem, da je Novič kriv. Podobnik je pojasnil, da naj bi proces tako dolgo trajal tudi zato, ker so bili Nemci prej zasedeni s preiskovanjem terorističnih napadov, tako da so se šele oktobra pričeli ukvarjati s tem konkretnim primerom.

Po odločitvi sodnice je zavladala vsesplošna evforija
Simićeva, ki je bila prisotna na včerajšnji obravnavi, je izpostavila, da je po odločitvi sodnice Špele Kolete, da Noviča po skoraj dveh letih izpustijo na prostost, v sodni dvorani zavladala prava evforija. “Celotna dvorana je ploskala in jokala,” je povedala. Pojetova je dejala, da je naravnost neverjetno, da je ta primer pritegnil tolikšno pozornost javnosti, saj so ponavadi na obravnavi prisotne le stranke v postopku. “Bila je res dolga pot, ampak vsi smo delali za to, da pridemo do cilja,” je dejal Podobnik.

Foto: STA
Foto: STA

Zagovorniki so večkrat neuspešno zahtevali odpravo pripora

Nekdanji zaposleni na Kemijskem inštitutu Novič je v priporu že od decembra 2014, njegovi odvetniki pa so večkrat skušali doseči odpravo pripora. Ustavno sodišče je 19. julija letos ugodilo Novičevi pritožbi ter razveljavilo odločitvi Okrožnega in Višjega sodišča v Ljubljani glede pripora. Zadevo je ustavno sodišče tedaj poslalo v ponovno odločanje okrožnemu sodišču, ki je dan kasneje za Noviča znova odredilo pripor, 29. julija pa je to odločitev potrdilo še višje sodišče. Novič se je znova obrnil na ustavno sodišče, ki pa v drugo o priporu še ni odločilo.

Odločitev o odpravi pripora so včeraj pozdravili tudi podporniki Odbora 2014, ki ves čas spremljajo Novičeve obravnave in vztrajajo, da se mu godi krivica.

Naslednja obravnava bo 4. januarja
Pojetova je pojasnila, da bo v prihajajočih dneh Novič prejel pisni sklep za odpravo pripora, ter dodala, da z nemške strani še pričakujejo izvedensko mnenje glede krvnih sledi, ki bo predstavljeno na obravnavi 4. januarja drugo leto. Nemška strokovnjakinja bo takrat predstavila svoje izsledke, ki po prepričanju sodnice niso ključni, saj gre bolj za procesni vidik.

Foto: STA
Foto: STA

V pogovoru je Pojetova pojasnila, da sicer obstajajo slike s prizorišča zločina, ni pa čisto jasno, kakšen je bil položaj trupla žrtve, saj so reševalci Jamniku najprej nudili prvo pomoč in ga pri tem premikali. Podobnik je pojasnil, da na mestu zločina niso našli morilskega orožja, in dodal, da se na sodiščih ugotavlja potek dogajanja.

Odvetniki za Noviča najdejo samo lepe besede
Podobnik in Pojetova sta povedala, da sta skupaj z Novičevim zastopnikom Jožetom Hribernikom vsak teden izmenjaje obiskovala Noviča na Povšetovi, in se strinjala, da je Novič načelen in topel človek, zaradi česar se je obeh primer dotaknil tudi na osebni ravni. “Gre za človeka, ki je visoko razgledan in mu ni težko razviti dobre debate,” je dejal Podobnik.

Novič naj bi bil oproščen v začetku naslednjega leta
Za konec je Pojetova povedala, da je glede na današnji razplet optimistična, in dodala, da upa, da bo Novič oproščen v začetku naslednjega leta. Po mnenju Podobnika bi morala biti zadeva rešena v januarju ali februarju, meni, da je možno, da se stvar nekoliko zavleče, saj zadeva ni več obravnavana kot prednostna.

N. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Ste videli njihove naslove? V Levici skoraj sami buržuji

Stranka Levica se svojim volivcem predstavlja kot "ekosocialistična" stranka....

Pasti evtanazije: Ubil se bo lahko vsak, ne samo na smrt bolni!

Je izčrpanje možnosti zdravljenja pogoj za evtanazijo? Ne. Po...

Drsimo: Slovenijo v 20 letih prehitele številne nekoč zaostale države

Od desetih držav, ki so leta 2004 vstopile v...

Zaton naše civilizacije je tik pred vrati

Vsaka civilizacija v zgodovini je doživela svoj vzpon, svoje...