Od 1. avgusta vam bo hrvaška policija pisala dvakrat višje kazni – Sabor pred vrhuncem turistične sezone močno zvišal zneske kazni za prometne prekrške

Datum:

Na hrvaških cestah bodo od 1. avgusta ostreje kaznovali kršitelje cestnoprometnih predpisov, poroča Slovenska tiskovna agencija. Hrvaški sabor je namreč sredi julija sprejel spremembe zakona o varnosti v cestnem prometu; za osem najhujših prometnih prekrškov so podvojili denarne kazni in bodo znašale tudi do 20.000 kun (2700 evrov). Najbolj globoko v žep bodo mogli seči tisti, ki ne bodo pripasani (namesto 67 evrov po novem 135 evrov), veliko bo stala tudi vožnja brez obvezne zimske opreme, vožnja v nasprotno ali prepovedani smer, pa tudi vožnja pod vplivom alkohola nad 1,5 promila.

                   

Za osem najpogostejših prekrškov, katerih posledice so hude poškodbe in velika gmotna škoda, bodo denarne kazni od četrtka dalje zvišali z dosedanjih od 5000 do 15.000 kun (od 676 do 2028 evrov) na od 10.000 do 20.000 kun (od 1352 do 2700 evrov), poroča Slovenska tiskovna agencija.

Najostrejše kazni so predvsem usmerjene na povratnike, torej tiste, ki vztrajno kršijo predpise. Voznik, ki bo v treh letih dvakrat ponovil katerega od osmih najhujših prometnih prekrškov, bo ostal brez vozniškega dovoljenja za najmanj šest mesecev. Za vsak naslednji tovrstni prekršek sledi odvzem vozniškega dovoljenja še za najmanj leto dni.

Zakonski predlog prav tako predvideva začasen odvzem vozila, s čimer bo sodišče večkratnim kršiteljem odvzelo sredstvo za ponavljanje prekrškov. Določili so tudi pogoje, pod katerimi lastniki vozil ne bodo smeli dati svojega vozila v uporabo drugim voznikom.

Prav tako so na Hrvaškem uvedli denarne kazni za nespoštovanje varnostne razdalje med vozili na avtocestah. Varnostna razdalja je določena na najmanj dve sekundi, tako kot to velja v Sloveniji.

Na začetku meseca avgusta s zaradi novega zakona, ki vstopa v veljavo, obeta tudi poostrena kontrola na cesti, zato se držite cestnih predpisov in omejitev, če na poletne počitnice potujete z avtom k našim južnim sosedom. Policisti bodo prežali predvsem na turiste, tudi na Slovence, poroča STA.

T.F.

Sorodno

Zadnji prispevki

Janša: Prst je uperjen v vas, Nataša Pirc Musar

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je odzval...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Nika Kovač “fajta” samo tam, kjer se obetajo politične točke?!

Očitno je, da pri Niki Kovač v ospredju ni...

Znan je datum začetka pristopnih pogajanj Moldavije in Ukrajine

Včeraj proti koncu dneva so se veleposlaniki držav EU...