Od ponedeljka se na Bledu obetajo zastoji

Datum:

Zaradi gradnje blejske obvoznice bo od tega ponedeljka do 21. aprila za Bled veljal spremenjen prometni režim. Direkcija za infrastrukturo je po pozivih lokalih skupnosti opustila načrte o krožnem obvozu prek Kočne. Promet bo tako še naprej potekal prek Betinovega klanca, vendar izmenično enosmerno, zato se pričakujejo zastoji na obeh straneh.

Promet mimo gradbišča novega krožnega križišča na Betinu, ki predstavlja prvo fazo blejske južne obvoznice, že vse od začetka gradnje konec leta 2022 poteka po dveh zoženih pasovih in na pretočnost prometa ne vpliva. Pred zaključkom gradnje pa bo treba izvesti dela, ki terjajo delno zaporo ceste. Tako bo promet na tem območju v dveh terminih v marcu in aprilu potekal izmenično enosmerno.

Prva polovična zapora, ki bo na zgornjem delu Betinovega klanca, je predvidena med 4. in 24. marcem, pri čemer se bo izvajalec del, to je Gorenjska gradbena družba, potrudil, da bo zapora končana že do 17. marca. Druga polovična zapora, ki bo na spodnjem delu Betinovega klanca, pa je predvidena med 2. in 21. aprilom in bo v primeru ugodnih vremenskih razmer prav tako končana teden dni prej.

Vodenje prometa je predvideno s semaforjem izmenično enosmerno, v prometnih konicah pa z ročnim usmerjanjem prometa. V izogib zastojem na Bledu je v smeri proti Lescam predviden daljši interval spuščanja vozil. Dela na gradbišču bodo potekala v svetlem delu dneva, predvidoma 12 ur, v nočnem času pa je predviden zgolj dovoz potrebnih materialov, je pojasnil Tomaž Willenpart z Direkcije RS za infrastrukturo.

V vmesnem času od zaključka prve polovične zapore do začetka druge bo promet potekal dvosmerno, po desnem pasu obstoječe ceste v smeri Bleda in po novem delu v smeri Lesc. Od 21. aprila dalje pa bo promet v celoti preusmerjen na novozgrajeni del krožnega križišča in bo potekal dvosmerno. Do konca maja bo urejen tudi promet za kolesarje in pešce mimo gradbišča po novozgrajenih površinah.

Za tovrstni prometni režim z izmenično enosmernim prometom na cesti Lesce-Bled so se na Direkciji RS za infrastrukturo odločili po pozivih iz lokalnih skupnosti Bohinj, Bled in Gorje, da prej predvidena rešitev s krožnim prometom z Bleda prek Betinovega klanca na Bled pa prek Kočne in Gorij, ni optimalna.

Kot je opozorila gorjanska podžupanja Danijela Mandeljc, bi bil takšen obvoz nesprejemljiv. Cesta čez Kočno je namreč v slabem stanju in ima več ožin. “Taka ureditev bi zagotovo povzročila kolaps prometa na celotnem območju zgornje Gorenjske, česar si ne moremo privoščiti,” je dejala. Zato je vesela, da so strokovne službe investitorja in izvajalca pripravile drugo rešitev. To je Direkcija RS za infrastrukturo predstavila na novinarski konferenci 21. februarja.

Blejski župan Anton Mežan je opozoril, da nobena rešitev ni takšna, da ne bi nikogar prizadela. Cesto Lesce-Bled v letnem povprečju dnevno prevozi 28.000 vozil, zato bodo ob izmenično enosmernem prometu zastoji ob konicah neizogibni. Mežan pa se boji, da bi ljudje, čeprav uradnega obvoza ne bo, v veliki meri uporabljali lokalne ceste in bi nastal kaos ter bi trpeli prebivalci Zasipa, Mlina, Sela, Koritnega in Ribnega. Zato ljudi poziva, naj se držijo usmerjevalnih tabel, ki bodo postavljene.

Tako na Bledu kot v Gorjah in Bohinju se sicer zavedajo, da bo v tem času treba potrpeti, saj tovrstnega projekta brez zapor ni mogoče izpeljati. Veseli pa so, da se blejska južna obvoznica po desetletjih prizadevanj vendarle uresničuje.

Sorodno

Zadnji prispevki

Judovski rabin šokiran nad grožnjami s smrtjo, ki jih dobiva od Slovencev

Judovski rabin David Belman, ki deluje v Sloveniji, je...

Krvav obračun v javnih sanitarijah v Celju

Celjski policisti so v nedeljo v enem izmed javnih...

Svet se pripravlja na globalni spopad, Golob pa nabira šparglje in zajtrkuje

Neposredni napad Irana na Izrael je povsem in za...

Utrinki iz nedeljskih srečanj podpornikov stranke SDS

Včeraj je potekalo srečanje članov in podpornikov Posavske in...