Odbor DZ potrdil zakonodajo, po kateri bodo lahko homoseksualci posvajali otroke

Datum:

Na včerajšnji seji je odbor DZ za delo z desetimi glasovi za in petimi proti potrdil vladni predlog sprememb družinskega zakonika. Ta bo tako tudi formalno uzakonil, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb ne glede na spol in da lahko istospolna partnerja, ki živita v partnerski zvezi, skupaj posvojita otroka pod enakimi pogoji kot zakonca. Podporo predlaganim spremembam družinskega zakonika so že med razpravo napovedali poslanci Gibanja Svoboda, SD in Levice. Leve vlade rade govoričijo o tem kako se borijo za pravice manjšin, dejstvo pa je, da je bila desnica tista, ki je prva poskrbela za pravice istospolnih v Sloveniji, leve vlade pa prej 14 let ne.

V stranki SDS nikomur ne odrekamo ljubezni in nimamo nobenih težav z istospolnimi osebami. Še več, v našem prvem mandatu, v prvi vladi Janeza Janše, smo prvič prisluhnili skupnosti istospolnih oseb in sprejeli zakon o registraciji istospolne partnerske skupnosti. Vse sredinske in leve vlade tega prej niso naredile. Zato nam ne očitajte, da imamo karkoli proti istospolnim osebam, saj smo naredili korake, ki jih pred nami nihče ni,” je na razpravi opozorila Alenka Jeraj.

Zakon o registraciji istospolne partnerske skupnosti, ki je uredil istospolne partnerske skupnosti, je bil namreč sprejet 2005, v času prve Janševe vlade. Zakon je registriranima partnerjema priznal pravico do preživljanja in preživnine, pravico do pridobivanja premoženja in urejanja premoženjskih razmerij, pravico do stanovanjskega varstva, pravico do dedovanja skupnega premoženja in pravico do pridobivanja informacij o zdravstvenem stanju obolelega partnerja ter do obiskov v zdravstvenih ustanovah. Kje so bile torej leve in sredinske vlade, ko je bilo treba poskrbeti za pravice istospolnih? Sedaj očitajo desnici, da je proti, dejstvo pa je, da se je prva zavzela za njihove pravice.

Istospolni bodo lahko posvajali otroke
Predlog zakona o spremembah družinskega zakonika je direkten udar na najvišjo stopnjo demokracije, in sicer udar na referendumsko voljo ljudstva, ki je bila jasno izkazana trikrat. Trikrat je ljudstvo dalo vedeti, da si takšnih sprememb ne želijo, je opozorila Karmen Furman. Predlog družinskega zakonika namreč sledi odločitvi ustavnega sodišča, s katero je to istospolnim partnerjem omogočilo sklenitev zakonske zveze in posvojitev otrok. “Ves čas govorite, da odpravljate diskriminacijo in neenakopravnost istospolnih partnerjev. Zanima me, v kateri točki konkretno. Leta 2016 je bil namreč sprejet zakon o partnerski zvezi, ki ima popolnoma enake pravne posledice, kot jih ima zakonska zveza, razen možnosti skupne posvojitve in oploditve z biomedicinsko pomočjo. Vi torej želite prek sprememb družinskega zakonika uvesti, da bodo istospolni partnerji lahko posvajali otroke. Točno to, kar vam je ljudstvo že trikrat izrecno povedalo, da ne želi,” je dodala.

V 16. členu Splošne deklaracije človekovih pravic piše: “Polnoletni moški in ženske imajo pravico ustvariti družino.” Med moškim in žensko stoji beseda “in” in ne beseda “ali”. Temeljna listina človekovih pravic zahteva oba spola, da se ustvari družina. 3. člen Konvencije o otrokovih pravicah pravi: “Pri vseh dejavnostih v zvezi z otroki, bodisi da jih vodijo državne bodisi zasebne ustanove za socialno varstvo, sodišča, upravni organi ali zakonodajna telesa, morajo biti otrokove koristi glavno vodilo.” 29. člen konvencije pravi: “Države pogodbenice so si edine, da mora biti izobraževanje otrok usmerjeno h krepitvi spoštovanja do otrokovih staršev, njegove kulturne identitete, jezika in vrednot, nacionalnih vrednot države, v kateri otrok prebiva.” 53. člen Ustave RS pravi: “Država varuje družino, materinstvo, očetovstvo, otroke in mladino ter ustvarja za to varstvo potrebne razmere.” Država je to dolžna storiti in tukaj ni nobenega prostora za akrobacije, ki jih poslušamo danes, pa je zakonske člene nanizal Branko Grims.

Branko Grims (Foto: posnetek zaslona)

Predstavniki Gibanja za otroke, Združenja starih staršev Slovenije, društva Družinska pobuda in Pohodov za življenje, ki predlaganim spremembam nasprotujejo, so v predstavitvi svojih stališč te označili za škodljive, predlagateljem pa očitali zanemarjanje koristi otroka in agresivno vsiljevanje ideologije LGBT v vzgojno-izobraževalne ustanove.

Kaj to pomeni za prihodnost?
Spremembe družinskega zakonika ne pomenijo le spremembe za tiste otroke, ki jih bodo lahko istospolni posvajali, ampak za vse otroke.  Sprejem namreč pomeni tudi podlago za spremembe v izobraževalnem sistemu in vsiljevanje vsebin LGBT otrokom. V Koaliciji “Za otroke gre!” prav tako napovedujejo zbiranje podpisov za referendum. Prav tako bodo v torek, 27. 9. 2022, ob 17.00, pripravili velik shod za zaščito otrok, družinskih vrednot ter proti neodgovorni Golobovi vladi pred Državnim zborom.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Joveva na zaslonih škodi svoji stranki

Nosilka liste Gibanja Svobode za evropske volitve Irena Joveva...

Dr. Krek: Referendum o konoplji se lahko zelo grdo zlorabi

"Referendum o konoplji, tako kot je napisan, se lahko...

Je oblast res tako mamljiva?

V Ilirski Bistrici še vedno vre. Temperatura je dosegla...

Putiniste in prebujence druži več, kot želijo priznati

Tucker Carlson je znan ameriški konservativni komentator. V nasprotju...