Odlazkov Reporter celo grozi kriminalistom, ki preiskujejo Goloba?

Datum:

Na Odlazkovem Reporterju so se razpisali o velikem poku pred junijskimi evropskimi volitvami, ki naj bi povzročil odhod “enega najbolj sposobnih menedžerjev, ki se je odločil za vstop v politiko”, Roberta Goloba. Ker so šli celo v razkrivanje imena enega od kriminalistov, je marsikdo mnenja, da se s tovrstnim pisanjem skuša pritiskati na tiste, ki preiskujejo izvajanje Golobovih pritiskov na policijo.

                   

Spomnimo. Nekdanja ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar in nekdanji v. d. generalni direktor policije Boštjan Lindav sta Roberta Goloba obtožila, da je izvajal nedopustne pritiske na kadrovske menjave v policiji – specifično je zahteval imenovanje “svojega” direktorja PU Nova Gorica. A resne obtožbe in celo samo javno priznanje Goloba na javni RTVS, da so se dogovorili, da bodo na RTVS in policiji “čistili janšiste”, niso privedli do Golobovega odhoda, kar bi bilo sicer povsem pričakovano v normalnih demokratičnih državah.

Če se je Bobnarjeva prostovoljno odločila za odhod iz vlade, pa je bil Lindav sodeč po zapisu, ki ga je delil v javnostjo po upokojitvi, postavljen pred odločitev, ali se upokoji ali sooči z izredno odpovedjo. “Diskreditacije, manipulacije in laži ter dokončna profesionalna likvidacija so rezultati akcij, ki jih vladajoča politika s pomočjo poslušnih birokratov različnih državnih organov in v sodelovanju z vladi naklonjenimi mediji vodi zoper mene in nekdanjo ministrico že več kot leto dni, posebej intenzivno pa je prav od pričanja oktobra 2023. Zastrašujoče in skrb vzbujajoče je dejstvo, da sva vsega tega deležna zgolj zato, ker sva v demokratični državi opozarjala na nepravilnosti in zlorabe politične oblasti. Sprega politike, birokratov in medijev je v taki situaciji zelo nevarna sprega. In ravnanje po sistemu ‘za koga pa, če ne za predsednika vlade’, je nevarna igra” je bil med drugim namreč jasen Lindav.

Izpostavili kar enega od kriminalistov, ki je vpleten v preiskovanje sumov
Odlazkov Reporter se je razpisal okrog možne zamenjave Roberta Goloba in nakazal, kako naj bi se skušalo z neprofesionalnim ravnanjem dela policije privesti do točke, ko bo premier deležen kazenske ovadbe. Kot navajajo, naj bi se kazensko ovadbo zaradi domnevnih političnih pritiskov” na Bobnarjevo pripravljalo za čas pred prihajajočimi volitvami, kar pa naj bi posledično privedlo do nastanka politične krize in Golobovega odhoda s premierskega mesta.

“Razkrivamo nenavadne okoliščine predkazenskega postopka, ki ga po navodilu specializiranega državnega tožilstva vodi policijska uprava Ljubljana, kjer je bila dolga leta zaposlena Bobnarjeva,” izpostavljajo pri mediju in ogorčeno dodajajo, da se jim nikakor ne želi razkriti, “za katero kaznivo dejanje sploh obravnavajo predsednika vlade“. Razpisali pa so tudi o povezavah Bobnarjeve z državnim tožilstvom in celo izpostavili kriminalista, ki naj bi po njihovih besedah “klical ministre po telefonu in se z njimi sestajal na ministrstvih ter jih spraševal o podatkih, s katerimi bi lahko obremenili predsednika vlade”. “Vse to so najbrž razlogi za ustrezen nadzor nad delom policije. Ga bo odredil generalni direktor Senad Jušić? Ali bo kakor koli ukrepal direktorat za notranje zadeve?” se ob tem še sprašujejo, s čimer pa po mnenju marsikoga izražajo tudi nezadovoljstvo nad tem, da bi prišlo do menjave na vrhu Golobove vlade.

Vesna Vuković in Robert Golob (Foto: Bobo)

Vukovićevo pot vodi k Odlazku
Z odločitvijo o konkretnem razkritju imena enega od kriminalistov so po mnenju marsikoga podali svarilo vsem tistim, ki se ukvarjajo s preiskovanjem Golobovih pritiskov na policijo. Da je tovrstno obliko poročanja mogoče pričakovati tudi v prihodnje, pa nakazuje tudi odhod Golobove tesne zaupnice Vesne Vuković z mesta generalne sekretarke vladajoče stranke Gibanja Svoboda v podjetje v lasti Martina Odlazka, kjer naj bi ta zasedla enega od menedžerskih položajev.

Vprašanje je, ali se bo lahko v luči morebitnega stopnjevanja izvajanja tovrstnih poskusov pritiskov sploh izvajalo neodvisno in profesionalno preiskovanje. Še posebej potem, ko je celo ena od nekdaj najtesnejših Golobih zaupnic Mojca Pašek Šetinc izrazila prepričanje, da je bila preiskovalna komisija, ki se ukvarja s preiskovanjem sumom vplivanja na policijo, povedala, da je bila ta komisija ustanovljena zgolj zato, da se očrni in kaznuje Boštjana Lindava in Tatjano Bobnar. Na Golobov odhod bi nedvomno lahko vplivala kazenska ovadba, a priznati je treba, da se je na Goloba in vlado, ki jo vodi, prilepilo že toliko afer, da bi slednja morala pobrati šila kopita že včeraj, ne šele danes.

S. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Prestrašena levica orkestrira medijski pogrom nad evropsko poslansko

Le nekaj dni po razglasitvi hudega poraza levice na...

Rutte se je pisno “opravičil” Madžarski

Nekdanji nizozemski premier Mark Rutte se je pisno opravičil...

Evropska poslanka Romana Tomc postala podpredsednica največje politične skupine v Evropskem parlamentu

Evropska poslanka Romana Tomc iz vrst največje opozicijske stranke...

Nad omrežje Jankovićevega tesnega prijatelja ZDA uvedle sankcije

Tesnega prijatelja ljubljanskega župana Zorana Jankovića, predsednika Republike Srbske Milorada...