Odzivi na “lotodemokracijo”: “To se zgodi, ko zakone pišejo nevladne organizacije”

Datum:

“Čudovit primer tega, kaj se zgodi, ko zakone pišejo nevladne organizacije in vladajoča koalicije zavrne kakršno koli javno razpravo (čeprav je nekaj mesecev prej kot opozicija le-to zahtevala). Ena lepa farsa od zakona. Za v učbenike,” je v odzivu na novico o tem, da se bo mandate novih članov sveta RTV Slovenija žrebalo javno z bobnom Loterije Slovenija, zgroženo poudaril politolog dr. Miro Haček.

27. novembra so se volivci odločili za sprejem Golobove novele o javni RTVS, ki naj bi prinaša depolitizacijo, a je v resnici ravno obratno. Predsednica republike Nataša Pirc Musar bo morala skladno z novelo z žrebom odločiti, kateri člani novega sveta Radiotelevizije Slovenije (RTVS) bodo imenovani za obdobje dveh, kateri pa za obdobje štirih let.

Iz urada predsednice države so sporočili, da bo žrebanje potekalo tako, da bo predsednica iz bobna eno za drugo naključno izvlekla 17 kroglic. “Prvih devet izvlečenih kroglic bo predstavljalo upravičence za imenovanje oziroma izvolitev članov sveta RTVS, ki bodo svojega člana imenovali oziroma izvolili za dobo dveh let. Naslednjih osem izvlečenih kroglic pa bo predstavljalo upravičence, ki bodo svojega člana imenovali oziroma izvolili za dobo štirih let.”

To, da se o dolžini mandatov odloča z žrebanjem, je presenetilo marsikoga. Medtem: danes pomembna naloga nove predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar – žrebanje članov programskega sveta RTVS v slogu Loterije Slovenije. Z loto kroglicami in prenosom v živo …,” je komentiral novinar Bojan Požar“Žreb za vodenje državne firme s 128 milijoni prihodkov in čist preveč nerešenih (osnovnih) problemov. Mogoče res ne bo slabše: vzamemo imenik in razširimo žreb na vse, kar še ni crknilo;” je izpostavila novinarka Financ Petra Sovdat.

Vane Gošnik, član programskega sveta RTV, je dejal, da je bilo najprej to posmehovanje, zdaj gre pa že zares: mandate članov novega sveta RTVS bo določila kar Loterija Slovenije z žrebom. “Sledijo lokalne in državne volitve pod geslom “vladavina pravih,” je ob tem dodal. Eden od državljanov pa je v zvezi s tem povedal, da če ljudje ne zaupajo poslancem, ki so jih sami izvolili, zakaj bi potem zaupali bobnu Loterije Slovenije? “Vrtela pa ga bo predsednica Slovenije. Najemite raje kako hosteso, bo bolj dostojanstveno izgledalo,” je komentiral.

Nekaj drugih odzivov si lahko ogledate tukaj:

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Poslanec Kosi: “Zamenjava prebivalstva in islamizacija Evropi ne obetata nič dobrega!”

"Namesto da bi uvajali neke ukrepe s področja demografije,...

Vzporedne volitve na Hrvaškem kažejo na močno zmago desnosredinske HDZ

Izidi vzporednih volitev na Hrvaškem kažejo na prepričljivo relativno...

[Analiza] Grozljivi zunanjepolitični pogledi mednarodnega pravnika

Danilo Türk je eden največjih skrajnežev v slovenski politiki...

Janša: Vladno posnemanje Jankovića je nevarno in vodi v diktaturo

"Kar se tiče spoštovanja Poslovnika DZ in procedur v...