Odzivi na umik kandidature Pavšiča za generalnega sekretarja DZ: So se začele težave še predno so sploh začeli

Datum:

Na mestu generalnega sekretarja Državnega zbora RS očitno le ne bomo gledali dosedanjega poslanca iz vrst LMŠ Roberta Pavšiča. V javnost je namreč pricurljala informacija o tem, da je Pavšič umaknil soglasje h kandidaturi. Prevzel bo namreč raje vodenje kabineta najverjetnejše nove predsednice Državnega zbora RS Urške Klakočar Zupančič, sicer podpredsednice Gibanja Svoboda. 

                   

Robert Pavšič, doktor znanosti za zdrahe, je vrgel puško v koruzo ali po domače povedano…iz vzporednega mehanizma je dobil klic…službica je že zagarantirana drugje,” je eden izmed komentarjev, ki so se usuli po tem, ko je postalo jasno, da Robert Pavšič le ne bo generalni sekretar Državnega zbora RS. Na ponedeljkovem sestanku so se začasne vodje poslanskih skupin dogovorile, da bo Pavšič tisti, ki bo predlagan za mesto generalnega sekretarja Državnega zbora RS. Na petkovi ustanovni seji naj bi o predlogu tudi odločali.

Vir: Twitter Bojan Požar

Pavšič si je očitno premislil, saj je soglasje h kandidaturi umaknil. V pogovorih naj bi namreč prišli do ugotovitve, da bo s svojim doprinosom bolj koristen v kabinetu prihodnje predsednice Državnega zbora RS, je pojasnil v pogovoru za STA. Postal bo vršilec dolžnosti vodje njenega kabineta, ki bo pristojen tudi za komuniciranje. Dosedanji Šarčev poslanec trdi, da se za umik soglasja naj ne bi odločil na račun pritiskov z nasprotne strani.

Kot je znano, sta stranki SDS in NSi njegovi kandidaturi nasprotovali na račun pomanjkljive izobrazbe in pa njegovega preteklega delovanja v vlogi poslanca. Kritičen pa je bil tudi predsednik Državnega zbora RS Igor Zorčič, ki je ob novici, da bo funkcijo generalnega sekretarja prevzel kar poslanec stranke, povedal, da je potrebno zavedanje, da gre v tem primeru za specifično funkcijo. Generalni sekretar državnega zbora mora namreč paziti na interese tako koalicijskih in opozicijskih strank. Ob tem pa je Zorčič poudaril, da je bilo doslej v veljavi nenapisano pravilo, da so generalni sekretarji osebe, ki so čim manj politično izpostavljene, torej čim bolj nevtralne.

Zaenkrat še ni znano, kdo bo novi kandidat za generalnega sekretarja DZ. Na petkovi ustanovni seji se o njem zagotovo ne bodo odločali, ga pa morajo imenovati v 30 dneh po ustanovni seji. Do tedaj bo na mestu generalne sekretarke ostala Uršula Zore Tavčar.

Ob umiku Pavšičevega soglasja se je usul kup komentarjev. Nekaj si jih lahko ogledate v nadaljevanju:

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Brat slavnega dirkača formule 1 razkril: “Sem homoseksualec”

Nekdanji dirkač formule 1 in brat legendarnega dirkača Michaela...

Strelec v napadu na Trumpa ubil eno osebo, dve ranil

Guverner ameriške zvezne države Pensilvanija Josh Shapiro je v...

Vsi ravenski maturanti opravili zrelostni izpit

Šolanje s 100-odstotnim uspehom je zaključila že 76. generacija...