Okoljevarstvena organizacija: Trenutna vlada je, kar se tiče napada na okolje, najbolj agresivna doslej

Datum:

“Roko na srce, je trenutna vlada, kar se tiče napada na naravo in okolje in ravnanje z njima, najbolj agresivna doslej. Ker je večina nevladnih organizacij v sferi varovanja okolja in narave levo politično usmerjenih in se nekako ne znajo izviti iz teh ideologij, tokrat pri opozarjanju na vse mogoče nepravilnosti ostajamo bolj kot ne sami, saj nam politična usmerjenost vlade ne predstavlja nikakršnega podatka,” so nam sporočili iz NVO Balkan River Defence

Včeraj smo pisali o tem, da namerava vlada Roberta Goloba skupaj s koalicijo v državnem zboru spremeniti kazenski zakonik tako, da sum onesnaženja pitne vode ne bi bil več v katalogu kaznivih dejanj. Predlog zakona je bil vložen po skrajšanem postopku in je danes prestal drugo obravnavo. V SDS so prepričani, da želi vlada s tem preprečiti vse preiskovalne postopke v povezane z Jankovićevim kanalom C0.

Nika Kovač molči
Vlada želi s to rešitvijo že preventivno preprečiti možnost vsakršnih preiskovalnih postopkov, povezanih z gradnjo kanala C0, je ob tem posvaril poslanec SDS Jože Tanko. Ob tem bi pričakovali, da bi se kot prva v javnosti oglasila šefica Inštituta 8. marec Nika Kovač in protestirala proti Jankovićevi pokvarjeni nameri, a se nič od tega ni zgodilo . Na naša novinarska vprašanja tudi še ni odgovorila. So nam pa odgovorili iz nevladne organizacije Balkan River Defence.

Nika Kovač je rada glasna, a ne vedno takrat, ko bi bilo to potrebno! (Foto: Bobo)

Okoljski NVO so večinoma levo usmerjeni
Med drugim so navedli, da so nevladne organizacije v sferi varovanja okolja levo usmerjene in da je trenutna vlada, kar se tiče napada na naravo in okolje, najbolj agresivna doslej. Obenem so zapisali, da gre za nekaj škandaloznega in da je zadeva verjetno v nasprotju z Ustavo RS. Iz še ene nevladne organizacije za čisto pitno vodo – Focus-društvo za sonaravni razvoj prav tako še nismo prejeli odgovora.

V nadaljevanju sledi celoten odgovor Balkan River Defence:
“Specifika naše male organizacije je varovanje rek kot takih, predvsem pred nepotrebnimi hidroenergetskimi jezovi in gradbenimi posegi. Posredno to seveda zajema tudi varovanje čiste pitne vode, saj ohranjene prosto tekoče reke polnijo podtalnico, ki na območju Slovenije predstavlja večinski vir pitne vode. Ker je naša ekipa silno majhna, se ne zmoremo posvečati vsem problematikam, ki jih imajo reke in narava na splošno, pač pa si moramo za poskus reševanja izbrati probleme, ki so najbolj kočljivi in realno rešljivi.

Na ta način smo prišli navskriž že z mnogimi slovenskimi vladami, levimi, desnimi in sredinskimi, a roko na srce je trenutna vlada, kar se tiče napada na naravo in okolje in ravnanje z njima najbolj agresivna doslej. Ker je večina nevladnih organizacij v sferi varovanja okolja in narave levo politično usmerjenih in se nekako ne znajo izviti iz teh ideologij, tokrat pri opozarjanju na vse mogoče nepravilnosti (združevanje ministrstev, zamenjave na vodilnih položajih, način lotevanja s popoplavno sanacijo, energetski lobi na čelu glavnih odločevalskih pozicij itd.) ostajamo bolj kot ne sami, saj nam politična usmerjenost vlade ne predstavlja nikakršnega podatka.

Z domnevnim poskusom vladne koalicije, da se iz kazenskega zakonika izbriše sum kaznivega dejanja onesnaženja pitne vode nismo seznanjeni, če pa vaša trditev drži, gre še za eno v vrsti škandaloznih potez trenutne vlade, ki zaradi molka in nepokrivanja tematike iz strani večine medijev ne pride do ljudi. Potencialni vzrok za tovrstno spremembo kazenskega zakonika je vsakemu s ščepcem soli pod kapo jasen in jasno kaže na to, da slovenska politika deluje po principu roka roko umije. Če se zadeva premakne do odločanja v Državnem zboru, bo strokovna služba Državnega zbora poslance pred odločanjem morala seznaniti s tem, da gre za najbrž neustavno spremembo zakonodaje in če pravna država slučajno še deluje, bi se tam moralo zaustaviti.” 

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Jelinčič: Maljevac, strokovnjak za lizanje riti, pripravlja nov priročnik

"Govori se, da na levi strani političnega prostora gospod...

[Fotogalerija] Prešerno vzdušje na srečanju podpornikov SDS v Bovcu

S sobotnim tradicionalnim srečanjem odborov stranke SDS v Bovcu...