Operacije, namenjene zamenjavi spola, so oblika samopohabljanja, meni češki predsednik Zeman

Datum:

Češki predsednik Zeman je označil transspolne ljudi kot “gnusne” in dejal, da bi morali heteroseksualci organizirati svojo parado ponosa v Pragi. Predsednikovi provokativni komentarji so bili odgovor na vprašanje o sporu med Brusljem in Budimpešto, zaradi sporne madžarske zakonodaje, ki prepoveduje sklicevanje na LGBTQ v šolskem gradivu.  Češki voditelj je sicer že večkrat jasno izrazil svoja stališča in s tem nekatere tudi razburil. Leta 2016 je bil na udaru, potem ko je vztrajal, da je praktično nemogoče vključiti muslimanske migrante v Evropo.

                   

Operacije, namenjene zamenjavi spola, so oblika samopohabljanja, heteroseksualci pa bi morali v Pragi organizirati shod, ki bi ponazoril nesmiselnost parade ponosa, je dejal češki predsednik Miloš Zeman med prepirom EU glede vprašanj LGBTQ. Odkriti češki voditelj med nedeljskim intervjujem ni prav nič sramežljivo delil svojih pogledov na vprašanja spolne identitete. “Razumem geje, lezbijke itd. Toda, ali veste, koga sploh ne razumem? Transspolnike,” je dejal Zeman. “Če nekdo opravi operacijo za spremembo spola, stori kaznivo dejanje samopoškodovanja. Vsaka operacija je tveganje. In ti transspolni ljudje se mi zdijo res gnusni,” je dodal.

Prav tako je kritiziral gibanje #MeToo in izrazil razočaranje nad praško letno parado ponosa. Dejal je, da bi, če bi bil malo mlajši, v češki prestolnici organiziral množične demonstracije, kjer bi se zbralo več milijonov heteroseksualcev. “V Prago bi odpeljal avtobuse in vlake za vse heteroseksualce, da bi vsi videli, kako nesmiselno je tako početje,” je dejal Zeman in naslikal hipotetično protislovje. Češki aktivist LGBTQ, ki so ga citirali lokalni mediji, je obsodil predsednikove komentarje in opozoril, da tovrstne izjave lahko spodbudijo sovraštvo do spolnih manjšin v državi.

Češki predsednik podprl madžarsko proti LGBT zakonodajo, ki prepoveduje indoktrinacijo otrok v šolah
Predsednikovi provokativni komentarji so bili sicer odgovor na vprašanje o sporu med Brusljem in Budimpešto, zaradi sporne madžarske zakonodaje, ki prepoveduje sklicevanje na LGBTQ v šolskem gradivu. Številne države članice EU zakonodajo močno obsojajo, vendar Češka zadeve ni obravnavala. Zeman je zatrdil, da ni primerno, da se drugi narodi vmešavajo v madžarske notranje zadeve. Po besedah ​​češkega predsednika madžarski premier Viktor Orban ni proti gejem, temveč se pri spolni vzgoji bori proti manipulaciji staršev in otrok. Povedal je, da z madžarskim kolegom nimata nobenih mnenjskih razhajanj in dodal, da ga samega “jezijo sufražetke, gibanje MeToo in praška Pride parada“. Zeman je poudaril, da nima nič proti spolni vzgoji, vendar pa so glede vprašanj LGBTQ otroci premladi, da bi razumeli tovrstne teme.

Češki predsednik Miloš Zeman (Foto: EPA)

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump dosegel novo pomembno zmago

"Združimo se, da bi končali z vsakršnim oboroževanjem našega...

“Golobnjak” poskrbel za ponižanega Brgleza

"Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji na...

Podobnik podprl povezovanje SLS in NSi

Po dolgoletnem evropskem poslancu in nekdanjem predsedniku SLS Francu Bogoviču,...

Je Klakočarjeva spoznala razsežnosti sejanja sovraštva do drugače mislečih?

V luči poskusa atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se...