Opozicija zahteva razveljavitev Golobovega zakona o dohodnini, ki bi vsem znižal plače

Datum:

S 1. januarjem so začele veljati spremembe zakona o dohodnini, po katerih bodo neto plače vseh zaposlenih nižje, kot bi bile sicer, če bi obveljala prejšnja zakonodaja, sprejeta v času vlade Janeza Janše.

Plače bodo bolj obdavčene tudi zaradi ukinitve uskladitev dohodninskih razredov z inflacijo, obdavčitev najemnin bo višja za 66 odstotkov, obdavčitev popoldanskih s. p.-jev bo višja za 150 odstotkov, bistveno se poslabšuje tudi socialni položaj kmetov na območjih z omejenimi možnostmi za kmetovanje.

V opozicijskih strankah SDS in NSi so temu nenehno nasprotovali, nato pa so 30. decembra 2022 na Ustavno sodišče RS vložili zahtevo za oceno ustavnosti zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o dohodnini, ki ga je vladna koalicija z 49 glasovi za (Gibanje Svoboda, SD in Levica) v državnem zboru sprejela 9. decembra 2022. Vlada pa je potrditev sprememb predlagala po hitrem postopku – kot bi bili v vojni.

Podpisniki zahteve za oceno ustavnosti zakona o dohodninskih spremembah (poslanci SDS in NSi) poudarjajo, da nesorazmerno posega v veljavno ureditev dohodnine. Koalicija je ukinila postopen dvig splošne davčne olajšave. Ta se tudi ne bo usklajevala z inflacijo oziroma koeficientom rasti cen življenjskih potrebščin.

Spremembe prinašajo tudi nižjo davčno olajšavo, zvišuje se obdavčitev samostojnih podjetnikov in visoko izobraženih kadrov, otežuje notranje lastništvo podjetij ter zvišuje davčno stopnjo pri oddajanju premoženja v najem. Bistveno tudi poslabšuje socialni položaj kmetov na območjih z omejenimi možnostmi za kmetovanje.

Predsednik vlade Robert Golob

V SDS in NSi navajajo, da so spremembe Golobove koalicije neustavne, neskladne z načelom pravne države, načelom enakosti, so retroaktivne in deloma posegajo tudi v pravico do zasebne lastnine.

Ustavnemu sodišču RS zato predlagajo, naj njihovo zahtevo obravnavajo absolutno prednostno in zaradi nastanka težko popravljivih posledic zadržijo izvajanje zakona, ki prinaša zgolj višje davčne obremenitve. Hkrati predlagajo ugotovitev neskladnosti zakona, posledično pričakujejo razveljavitev členov zakona, kot je to sprejela koalicija.

Stroka proti Golobovem zakonu o dohodnini
Spremembam zakona o dohodnini nasprotujejo tudi v Klubu slovenskih podjetnikov (SBC), Skupini podjetij z notranjim lastništvom, Sindikatu kmetov Slovenije, Gospodarski zbornici Slovenije, AmCham Slovenije, Združenju bank Slovenije, Trgovinski zbornici Slovenije, Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, Združenju Manager, Združenju delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije, Združenju delodajalcev Slovenije, Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije in Zadružni zvezi Slovenije.

Celotna zahteva je na povezavi: ustavnapresoja_ZDoh-2AA.pdf 

Moja Dolenjska

Sorodno

Zadnji prispevki

Kaj učijo Janezka?

Sprva sem nameraval te opazke poslati v obliki odprtega...

Dnevi obletnic zlorabe plemenitih čustev so minili

Mnogi nam zavidajo obdobje praznikov od 27. aprila do...

Janša za European Conservative: Golobovo katastrofo smo pričakovali in jo tudi napovedali

"To katastrofo smo pričakovali in jo jasno napovedali. Velika...

Na prireditvi Vinska vigred peterica s pestmi nad kandidata SLS za evropskega poslanca

Sinoči je v Metliki na prireditvi Vinska vigred pet...