Orban nesporni zmagovalec – zanj je 99,2 odstotka glasov zavezujočih

Datum:

Madžarski premier Viktor Orban je razglasil zmago na referendumu o obveznih kvotah migrantov Evropske unije. Redki migrantoljubci na Madžarskem sicer zmage ne priznavajo, češ da je bila nizka volilna udeležba.

Rezultati referenduma pa so za Orbana res razveseljujoči. Kar 99,2 odstotkov vseh, ki so se udeležili referenduma, so podprli Orbana in njegov poziv o nezaželenih migrantih, torej da se zavrne načrt Evropske unije. Referenduma se je sicer udeležilo 43 odstotkov Madžarov. Iz vlade so seveda sporočili, da je referendumski izid zavezujoč tako politično kot pravno, opozicija pa trdi, da vlada ni dobila zadostne podpore, poroča BBC.

Da bo rezultat zares veljaven in zavezujoč, ga bo vpisal v ustavo
Načelen Orban se ne ozira na metanje polen pod noge in je že pozval vse odgovorne za migrantsko politiko v Evropski uniji, da se seznanijo z izidom referenduma, napovedal pa je tudi spremembo madžarske ustave, da bo odločitev na referendumu zavezujoča. Orban upa, da bodo tudi druge države sledile njegovemu zgledu in tudi one pripravile referendum o obveznih kvotah migrantov.

Kontroverzni načrt Evropske unije predvideva, da se 160.000 migrantov porazdeli, kar pomeni, da bi Madžarska prejela 1294 prosilcev za azil. A zdaj je bilo to vsiljevanje s strani EU na Madžarskem enoglasno zavrnjeno. Na tem referendumu so Madžari namreč soglasno zavrnili kakršen koli sprejem migrantov, še več – večji odstotek je glasoval proti obveznim kvotam migrantov EU kot pa so pred 13 leti glasovali za vstop v Evropsko unijo.

“Naj ima migrante, kdor hoče, mi že ne!”
Da ima Orban glede migrantske politike 100-odstotno podporo, pričajo tudi vprašani, saj so njihove izjave skoraj identične. Madžar Dezso Toth, ki se je prav tako udeležil referenduma, je povedal: “Več milijonov ljudi poskuša dopovedati Bruslju, naj nam nehajo vsiljevati migrante. Naj jih vzamejo sami ali pa Luksemburg, Juncker ali pa naj jih Schulz vzame v Nemčijo.” Neka druga Madžarka, ki ni želela biti imenovana, pa je povedala: “Za boljšo prihodnost, za mlade in tudi zato, da ne bomo izgubili nadzora nad stvarmi, sem prišla na volitve in podprla Orbana. Smo Madžari in želimo ostati Madžari.”

“Bruselj ali Budimpešta, to je bilo vprašanje, in volivci so odločili Budimpešta”
Viktor Orban pa je takoj, ko je bil znan izid referenduma, v svoji izjavi za javnost povedal: “Bruselj bo moral razumeti, da ne moremo mimo volje 99,2 odstotka madžarskih volivcev. Bruselj ne bo mogel izsiliti svoje volje na Madžarskem.” Dodal je še, da bo predlagal spremembo ustave, ki bo odražala voljo ljudi, ob tem pa zaključil: “Bruselj ali Budimpešta, to je bilo vprašanje, in volivci so odločili Budimpešta.”

Dimitrij Rupel: “Madžarski referendum je alarm, ki je dobrodošel.”
Izid referenduma pa je za naš portal pokomentiral politik Dimitrij Rupel, ki je povedal: “Jaz sem že od lanskega leta pristaš oziroma podpornik politike Viktorja Orbana, ker se mi zdi pravilna. Bolj kot ta rezultat, ki je bil pričakovan, me čudi poročanje enega dela slovenskih medijev, ki je zelo kritično, je zelo negativno. Jaz pa mislim, da je odziv volivcev na vprašanje migrantov popolnoma logičen in da si je gospod Orban prislužil to priznanje. Mislim, da je ta rezultat razveseljujoč. Iz tega seveda sledi, da mora Evropska unija strnit vrste in potuhtat kakšno rešitev, ki ne bo razdvajala Evropejcev in ki ne bo odganjala državljanov držav članic EU od te problematike. Mislim, da je to en alarm, ki je dobrodošel.”

M. S.

Sorodno

Zadnji prispevki

Tanja Fajon razočarana nad zavrnitvijo resolucije o priznanju Palestine

"Aktivistična" zunanja ministrica Tanja Fajon obžaluje, da Varnostni svet...

Globalni indeks dezinformacij temelji na ideoloških, ne znanstvenih predpostavkah

Globalni indeks dezinformacij sledi ideološkim in političnim idejam, ne...

Poljaki na ulicah: Poljski poslanci EU parlamenta pozivajo k sprejetju protiustavnega zakona

Poljski poslanci Evropskega parlamenta pozivajo Donalda Tuska, naj uzakoni...

Otvoritev nove učne poti na Radenskem polju pri Grosupljem

Danes se je pri Centru ohranjanja narave Žabja hiša...