Assange bo zaradi varnosti tokrat govoril preko videa

Datum:

Wikileaks je za oktober napovedal nastop presenečenja z balkona ekvadorske ambasade v Londonu, kjer se šest let v političnem azilu skriva Julian Assange, ustanovitelj Wikileaksa. Jesse Rodriguez z NBC-ja pa je teden pred napovedanim nastopom Assangea v živo objavil spremembo, ki je nastala iz varnostnih razlogov.

V preteklosti je Julian Assange objavil številne dokumente in razkril delovanje tajnih služb, izmenjavo političnih depeš, sodelovanje vrhunskih švicarskih bank z bančnimi oazami, objavil korespondenco venezuelskega predsednika in podatke o strupenih odpadkih naftnega podjetja Trafigura, nato knjigo islandske banke Kaupthing, ki je razkrila pridobivanje kreditov po zvezah in poznanstvih, ki so pognale Islandijo v velike dolgove.

Veliko objavljenih skrivnosti, veliko sovražnikov
Objavil je tudi posnetke ameriških zračnih posredovanj v Bagdadu, kjer je kolateralno prišlo do številnih žrtev civilistov, in zaradi tega je ameriška javnost zavzela ustrezno stališče glede ameriških posredovanj. Julian Assange se je leta 2010 po aretaciji in izpustu zatekel v ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, kjer je pridobil politični azil.

Napoved novih razkritij
Že kakšen mesec javnost željno pričakuje t. i. oktobrsko presenečenje z objavo tajnih podatkov, ki ga je napovedala ameriška televizija MSNBC. Assange je to novico ponovil tudi na Fox News. Govorice namigujejo, da bi lahko šlo za usodne podatke, ki bi lahko uničili demokratsko predsedniško kandidatko.

Vedno, kadar so težave, je “kriva” Rusija
Poleti je Wikileaks objavil 20.000 poslanih elektronskih sporočil, ki so pomagala uničiti ugled demokratske stranke. Zaradi objave so odstopili številni demokrati, med njimi predsednica demokratske stranke, Debbie Wasserman Schultz.

Objavo elektronske  pošte demokratov je kampanja Hillary Clinton takoj naprtila Rusiji, kar so ruski uradniki takoj zanikali. Vmešavanje v notranje strankarske stvari so poimenovali “absurd, ki meji na popolno norost,” kot je izjavil tiskovni predstavnik Kremlja, Dmitrij Peskov. Vladimir Putin je te objave imenoval lažne obtožbe ter dodal, da gre za predvolilne trike, ki naj bi vplivali na ameriško javnost in odvrnili pozornost javnosti od dejanskih podatkov, ki bodo objavljeni.

Zakaj bolj v središču pozornosti Clintonova, ne pa Trump?
V intervjuju za Der Spiegel je Assange na vprašanje, če bo Wikileaksova objava škodovala Clintonovi in podprla Trumpove možnosti, odgovoril: “Ne bomo pričeli cenzurirati naših objav, ker so v ZDA ravno sedaj volitve. Naša naloga je, da objavljamo, Clintonova je bila v vladi in zato imamo več materiala o Clintonovi.”

A. B.

Sorodno

Zadnji prispevki

Huligan sredi Ljubljane napadel Ukrajinko!

Na spletnem forumu Reddit se je pojavil videoposnetek incidenta...

[Video] Prizori z ameriških univerz vse bolj spominjajo na nacistično Nemčijo

"Al Qassam nas naredi ponosne, zdaj ubij še enega...