Orban rešuje Evropo: “Če bo Turčija uresničila grožnje in poslala 3,6 milijona migrantov, bomo primorani uporabiti silo, da zaščitimo meje Evropske unije!”

Datum:

Madžarski premier Viktor Orban je včeraj sporočil, da bo Madžarska primorana “uporabiti silo” na svoji južni meji s Srbijo, da bi zaščitila mejo Evropske unije, če Turčija uresniči grožnje, da bo odprla vrata in spustila 3,6 milijona migrantov v Evropo. “V prihodnjih tednih bo znano, kaj bo Turčija storila s temi ljudmi,”  je včeraj zvečer dejal Orban za zasebno televizijsko postajo HirTV.

Madžarska bo primorana “uporabiti silo” na svoji južni meji s Srbijo za zaščito meje Evropske unije, če Turčija grozi, da bo odprla vrata migrantom v Evropo, je danes sporočil madžarski premier Viktor Orban. Spomnimo, da je turški predsednik Erdogan zagrozil, da bo odprl vrata in dovolil migrantom, ki so v Turčiji, da nadaljujejo pot v Evropo, če bo ta obsodila turško operacijo v Siriji. V Turčiji se namreč nahaja 3,6 milijona migrantov.

Orban je dejal, da če se bo Turčija odločila za takšen korak, “bodo migranti prišli v velikem številu do madžarske južne meje”. Madžarski premier je pri tem poudaril, da bi morala Evropska unija Turčiji zagotoviti finančno pomoč pri obnovi sirskih mest in da bi migrante in begunce pošiljala tja. V nasprotnem primeru, je dodal Orban, bodo vsi ti migranti končali v Evropi. Madžarska pa je v drugačni situaciji kot druge evropske države, ki  ne mejijo z državami, po katerih poteka balkanska migrantska pot. “Oni so varni, zato ker jih mi zaščitimo,” je poudaril.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan (Foto: EPA)

Erdogan novembra v Budimpešto
Povedal je še, da okoli 90 tisoč ljudi trenutno poskuša priti v EU po “balkanski poti”, in dodal, da se bo njihovo število kmalu povečalo na 100 tisoč. “Če bo Turčija izpustila še na sto tisoče migrantov, bomo morali uporabiti silo, da zaščitimo Madžarsko in srbsko-madžarsko mejo,” je dejal in dodal, da bi trenutne razmere v Siriji lahko kmalu imele posledice za Madžarsko, katere meje so tudi meje Evropske unije. Glede turške vojaške operacije na severu Sirije pa je dejal, da mora Madžarska na to vprašanje gledati z vidika madžarskih nacionalnih interesov. Turški predsednik Erdogan naj bi namreč Budimpešto obiskal v začetku novembra.

Lana Božič

Sorodno

Zadnji prispevki

Grims pojasnil, zakaj ni želel glasovati o deklaraciji o Ukrajini

Slovenski dominantni mediji, ki delujejo pod okriljem tranzicijske levice,...

Švedska: Dva Britanca v avtomobilu ustreljena in zažgana!

Več kriminala kot na Švedskem se zgodi le še...

Globalni digitalni kolaps: v Krki izpad celotnega računalniškega sistema

Uporabniki Windowsa po vsem svetu se srečujejo s t....

Trump ob koncu konvencije RNC napovedal deportacijo nezakonitih priseljencev in podpornikov Hamasa

Donald Trump je tudi uradno republikanski predsedniški kandidat. Nominacijo...