Orbán v intervjuju pri Tuckerju Carlsonu: Le Trump lahko reši zahodni svet

Datum:

Madžarski premier Viktor Orbán je še drugič sedel pred kamero Tuckerja Carlsona – prvi intervju sta opravila še za televizijo Fox News, ko je nekdanji televizijski voditelj posnel tudi dokumentarni film o Madžarski. Leta 2021 je namreč posnel dokumentarec o Madžarski in cel teden poročal iz Budimpešte vključno z intervjujem, ki ga je opravil z madžarskim premierjem v karmeličanskem samostanu. Tokrat sta govorila o trenutnih razmerah – tudi vojni v Ukrajini.

                   

Madžarski premier Viktor Orbán je v obširnem intervjuju s Carlsonom dejal, da bi bila edina pot do konca vojne v Ukrajini ponovna izvolitev Donalda Trumpa na predsedniški položaj. V intervjuju, objavljenem v sredo na Carlsonovi strani na socialnem omrežju X, prej znani kot Twitter, je Orbán pohvalil Trumpovo zunanjo politiko, medtem ko je kritiziral administracijo predsednika ZDA Joeja Bidna in njen pristop do vojne.

Dejal je, da bi bila Trumpova vrnitev na položaj “edini izhod” iz konflikta in da je kakršno koli namigovanje, da bi Kijev lahko zmagal v vojni proti Rusiji, “laž”. “Rusi so veliko močnejši, veliko številnejši od Ukrajincev,” je dejal Orbán. “Pokliči nazaj Trumpa … Trump je človek, ki lahko reši zahodni svet.”

Kritiziral obtožbe proti Orbánu

Orbán je prav tako kritiziral zvezne obtožbe proti Trumpu – vključno zaradi domnevnega napačnega ravnanja s tajnimi dokumenti in zaradi poskusa razveljavitve volitev leta 2020 – kot zlorabo državne moči ZDA, kar je po njegovih besedah na Madžarskem nepredstavljivo. Uporabiti pravosodni sistem proti političnim nasprotnikom si je na Madžarskem nemogoče predstavljati,” je dejal. “To so naredili komunisti. To je zelo komunistična metodologija.”

Obžaloval je tudi prizadevanja Bidnovega zunanjega ministrstva, da bi madžarska vlada dosegla izboljšanje stanja pravne države in človekovih pravic, in dejal, da kljub temu, da je Madžarska članica Nata in zaveznica ZDA, “z njimi ravnajo slabše kot z Rusi”. Pri tem se je skliceval na januarsko odpoved sporazuma iz leta 1979, namenjenega izogibanju dvojnemu obdavčevanju ameriških in madžarskih davkoplačevalcev. Carlson je tudi poudaril, da Bidnova administracija lani ni podprla Orbánove ponovne izvolitve, Donald Trump pa jo je.  Od ruske invazije so Združene države porabile več kot 43,1 milijarde dolarjev za varnostno pomoč ukrajinskim vojnim prizadevanjem vključno s široko paleto letal, čolnov, kopenskih vozil, oklepov, orožja in streliva. V torek so najavili nov paket vojaške pomoči.

Nevarnost tretje svetovne vojne?

“Živimo v zelo nevarnem trenutku,” je dejal Carlsonu. “Torej bi tretja svetovna vojna lahko potrkala na naša vrata,” je dodal. Rekel je, da “moramo biti zelo zelo previdni. In to je moje sporočilo Ameriki, pa tudi vrhu Nata, bodite previdni pri tem,” je dodal. “Če bi katera koli zahodna država poslala vojake na tla, bi to pomenilo neposredno vojno med Zahodom in Rusijo,” je dejal Orbán.

“In takoj smo v tretji svetovni vojni. Tako da je zdaj zelo nevaren trenutek,” je dodal. “Rusije ne moremo premagati.” Dejal je, da bo na koncu štelo število vojakov na bojišču. “Rusi so pri tem bistveno močnejši kot Ukrajinci,” je dodal. “Razumeti moramo, da jih s trenutno metodo ne moremo premagati. To je nemogoče. Ne bodo ubili svojega voditelja. Nikoli ne bodo obupali. Državo bodo ohranili enotno in jo bodo branili,” je dejal o Rusiji in ruskem predsedniku Vladimirju Putinu.

Orbán je dejal, da je edina rešitev mir. Če bi ZDA želele mir, bi bil mir naslednje jutro. Če denar in oprema prideta z Zahoda, predvsem iz ZDA, je vojne konec, je dejal premier in poudaril, da je “rešitev v vaših rokah”. “Samo ZDA lahko to storijo, nihče drug, Ukrajinci tega ne morejo. Seveda gre za Ukrajince, ne gre jih zanemariti, treba jih je vključiti, a pravi dejavnik ni Ukrajina, ampak volja ZDA,” je poudaril premier.

Za Trumpa je rekel, da je vodil najboljšo zunanjo politiko zadnjih nekaj desetletij. Ni začel nobene nove vojne. Dobro je obvladal Severne Korejce in Ruse, celo Kitajce. Vodil je politiko, ki je bila najboljša možna za Bližnji vzhod, je dejal o Trumpu. Meni tudi, da če bi bil predsednik v trenutku ruskega napada, bi se Rusi temu izognili. “Trump je torej tisti, ki lahko reši zahodni svet in morda človeštvo na planetu. To je moje osebno prepričanje,” je zatrdil Orbán.

Napad na Severni tok je bil po madžarskem mnenju terorizem

V odgovor na predlog Tuckerja Carlsona, da se zdi jasno, da je Bidnova administracija neposredno ali posredno razstrelila Severni tok, je premier spomnil, da je vlada to, ko se je zgodilo, označila za teroristični napad. To sta Nemčija in Zahod zavrnila, kar je jasen dokaz nesuverenosti, je poudaril in dodal, da je to stvar Nemcev in jih ne bi rad kritiziral.

O plinovodu Turški tok, ki prinaša plin iz Rusije prek Turčije, Bolgarije in Srbije, je dejal, da sta skupaj s srbskim premierjem in srbskim predsednikom jasno povedala, da če bi kdo naredil južnemu koridorju, kar so storili severnemu, bi to obravnavali kot povod za vojno ali teroristični napad in bi takoj reagirali.

Krščanske vrednote
Madžarski premier je spregovoril tudi o tem, da je beseda liberalec prvotno pomenila svobodo. Vendar pa danes v Evropi beseda liberalec pomeni, da si sovražnik svobode, ker imaš hegemonistična pričakovanja do družbe tudi glede vrednot in konceptov človeka. Liberalci so torej proti svobodi, je poudaril.

Ob tem je dodal, da se madžarska ustava osredotoča na skupnost, na to, kako sodijo skupaj družina, narod in Bog. Na Madžarskem večino družbe sestavljajo takšni ljudje, v zahodnoevropskih družbah pa je ta pristop po njegovem mnenju povsem iz mode. “Na Madžarskem smo še vedno zelo domoljubni, krščanski in zavezani tem vrednotam. Ne na ideološki ravni, ampak vsak dan na ulicah. Državo imamo radi in smo nanjo ponosni,” je spomnil.

Mitja Iršič

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump dosegel novo pomembno zmago

"Združimo se, da bi končali z vsakršnim oboroževanjem našega...

“Golobnjak” poskrbel za ponižanega Brgleza

"Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji na...

Podobnik podprl povezovanje SLS in NSi

Po dolgoletnem evropskem poslancu in nekdanjem predsedniku SLS Francu Bogoviču,...

Je Klakočarjeva spoznala razsežnosti sejanja sovraštva do drugače mislečih?

V luči poskusa atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se...