Orbánu se nasmihajo evropske milijarde

Datum:

Madžarska vlada se je pripravljena odpovedati vetu na dodelitev 50 milijard evrov pomoči Evropske unije Ukrajini, a le v primeru, če  Evropska unija odmrzne tudi 30 milijard evrov, namenjenih Madžarski. 

“Madžarska evropska sredstva in financiranje Ukrajine sta dve ločeni vprašanji. Če pa EU vztraja, da bi moralo financiranje Ukrajine izvirati iz rebalansa proračuna EU, potem postaneta zadevi povezani,” zadevo komentira Balázs Orbán, politični direktor madžarskega premierja.

Politični direktor je za Bloomberg izjavil, da njegova država sicer še naprej nasprotuje celotnemu 4-letnemu načrtu pomoči in meni, da bi bilo bolje ponuditi Ukrajini enoletno financiranje brez kakršne koli spremembe proračuna EU. K temu bi bila pripravljena prispevati tudi Madžarska.

Madžarska vlada je včeraj sprejela zadnji sveženj reform pravosodja, zaradi česa bo Evropska komisija danes sprejela pozitivno mnenje in nakazala tretjino zamrznjenih sredstev. Oblasti v Budimpešti se sicer zavzemajo za sprostitev vseh 30 milijard evrov, ki jih je Bruselj zaradi domnevnih težav madžarske z vladavino prava zadržal.

Brez sprememb pri vprašanju Ukrajine
Mediji so prvotno poročali, da bi lahko Madžarska v zameno za izplačilo evropskih sredstev prižgala tudi zeleno luč za začetek pristopnih pogajanj z Ukrajino. Svetovalec madžarskega premierja po drugi strani te informacije zavrača. Članstvo Ukrajine v EU za Madžarsko ostaja za “rdečo črto”, saj ta po njihovem mnenju še ni izpolnila kriterijev potrebnih za odprtje pristopnih pogajanj. Začetek pristopnih pogajanj, v trenutnih razmerah, zavrača tudi Avstrija.

Danes bo potekal vrh voditeljev EU-Zahodni Balkan, kjer bo govora o približevanju regije Evropski uniji. Pričakovati je, da bodo voditelji držav članic potrdili njihovo evropsko perspektivo. STA poroča, da jih bodo tudi pozvali k spoštovanju vrednot EU in uvedbi sankcij zoper Rusijo.

Ideološko vmešavanje v notranje zadeve
Madžarska je že pred dvema letoma izrazila svoje nezadovoljstvo z mehanizmom vladavine prava, ki pogojuje izplačilo evropskih sredstev na podlagi ideološkega vmešavanja v notranje zadeve države. Poljska in Madžarska sta zato skupaj vložili pritožbo na Sodišče EU. “Ne moremo obdržati veljavne zakonodaje EU, ki resno krši pravno varnost, zato, kot smo obljubili lani, izpodbijamo pravilo o pogojenosti pred Sodiščem Evropske unije skupaj s Poljsko. Naj spet zmaga zdrava pamet,” je tedaj na Facebooku zapisala Judit Varga, nekdanja madžarska pravosodna ministrica.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Golob na pogorišče odmevne afere Litijska poslal Andrejo Katič

Na prizorišče odmevne afere Litijska predsednik vlade Robert Golob...

[Video] Razkriti posnetek dokazuje vpletenost uslužbenca UNRWA v oktobrski masaker v Izraelu

Izrael je razkril prestreženo vsebino telefonskega pogovora, kjer Memduh...

Fides pod lažno presumpcijo, da imamo v Slovenji vladavino prava

Včeraj je Fides sklenil, da na ustavno sodišče vloži...