Oreo tortica z limonino kremo in jagodami

Datum:

To preprosto tortico pripravimo brez peke, saj uporabimo Oreo piškote. Nadevamo jo z okusno limonino kremo in okrasimo s svežimi jagodami.

Za limonino kremo potrebujemo: 350 ml mleka, 90 g sladkorja, 20 jedilnega škroba, 3 rumenjake, naribana lupinica 1 bio limone, 4 jž limoninega likerja, 100 g mascarpone sira

Priprava:

  1. Mleko zavremo in odstavimo.
  2. Medtem z ročno metlico zamešamo sladkor, rumenjake in škrob.
  3. Dodamo naribano limonino lupinico.
  4. Prilijemo polovico zavretega mleka in mešamo toliko časa, da ni grudic.
  5. Preostanek mleka spet segrejemo in prilijemo sladko zmes.
  6. Nenehno mešamo z ročno metlico vse dokler ne zavre. Mešamo še minutko.
  7. Prilijemo še limonin liker in premešamo.
  8. Dobljeno kremo predenemo v drugo posodo, pokrijemo s pvc folijo za živila in ohladimo na sobno temperaturo.
  9. Nato vmešamo še mascarpone sir.
  10. Dobljena krema mora biti res lepo gladka in homogena.
  11. Posodo hermetično zapremo in postavimo v hladilnik za vsaj dve uri preden jo nadevamo na piškotno dno.
Foto: Selma Bizjak

Za piškotno dno (za pekač mer 34 x 11 cm) potrebujemo: 300 g Oreo mletih keksov, 100 g tekočega masla

  1. Mletim Oreo keksom v skledi prilijemo stopljeno in ohlajeno maslo (v kolikor nimamo že mletih, jih v prah zdrobimo v multipraktiku ali z lesenim valjarjem).
  2. Dobro premešamo in enakomerno porazdelimo v pekač.
  3. Piškotno maso lepo poravnamo po dnu pekača in po notranjih robovih.
  4. Vse skupaj zavijemo v pvc folijo za živila in postavimo za dve uri v hladilnik.

Po preteku najmanj dveh ur, piškotno tortico sestavimo.

Za dekoracijo potrebujemo: sveže jagode, lističi mete, čokoladni čips, grobo mleta bučna semena, sladkor v prahu

  1. S kremo napolnimo dresirno vrečko z izbranim nastavkom (če je nimamo enostavno kremo dodamo z žlico in lepo poravnamo).
  2. Po vrhu kreme naložimo jagode (lahko uporabimo sadje po izbiri).
  3. Dekoriramo še z lističi mete, kokosovim čipsom, grobo mletimi bučnimi semeni ter jo po robovih rahlo posujemo s sladkorjem v prahu.
  4. Oreo tortico postavimo za nekaj ur v hladilnik.
  5. Preden jo razrežemo in postrežemo, jo 15 minut pustimo na sobni temperaturi.
Foto: Selma Bizjak

Recept in fotografije je pripravila: Selma Bizjak, več zanimivih receptov lahko najdete na kulinaričnem blogu:  www.sladkoslanebrboncice.si

Sorodno

Zadnji prispevki

Jankovići znova grdo opeharili državo in upnike

Stečajni postopek družbe Electa Naložbe, ki je lastniško povezana...

Davek na davek: Udarili bodo po vaših utah, nadstreških in drvarnicah

Od 5. januarja 2026 bodo morale slovenske občine po noveli...

Švicarsko mesto z novim ukrepom tujcem omejilo vstop na kopališče

V slikovitem švicarskem mestecu Pruntrut, ki leži v kantonu...

Lahko svet brez Boga sploh preživi? 

V okviru Evropske akademije znanosti in umetnosti (EAZU) Salzburg...