Oškodovala občinski sklad in socialno ogrožene družine? Proti Jožki Hegler, materi frontmana nezakonitih protestov Jaše Jenulla, bi se moralo pričeti sojenje!

Datum:

V ponedeljek bi se moralo nadaljevati sojenje nekdanji direktorici ljubljanskega stanovanjskega sklada Jožki Hegler in nekdanjemu direktorju družbe AM S.P.C., Andreju Oblaku, vendar je bil narok prekinjen. Razlog prekinitve je zamenjava sodnika Srečka Škerbca, za katero je prosil Oblakov odvetnik, Benjamin Peternelj. Odločitev o menjavi sodnika bo tako moral sprejeti predsednik okrožnega sodišča Marko Pogačnik. Jožka Hegler je sicer mati frontmana nezakonitih protestov, Jaše Jenulla in bivša Jankovićeva tesna sodelavka, ki jo obtožnica dolži sklepanja nezakonite svetovalne pogodbe.

                   

Oblakov odvetnik Benjamin Peternelj je zaprosil sodišče za zamenjavo sodnika zaradi dvoma o nepristranskosti sojenja. Sodnik Srečko Škerbec je že v preteklosti sodil Andreju Oblaku zaradi zlorabe položaja in pranja denarja ter sodil tudi ostalim štirim vodilnim iz skupine Hypo. V omenjenem sojenju je sodnik, kot predsednik sodnega senata, v začetku letošnjega leta osumljene spoznal za krive in dosodil Oblaku najvišjo kazen, osem let zapora. Prejel je tudi denarno kazen v višini 37 tisoč evrov in vračilo treh milijonov protizakonito pridobljene premoženjske koristi, poroča Dnevnik.

Peternelj je še dodal, da je v tem drugem kazenskem postopku, obramba kar 14-krat neuspešno predlagala izločitev Škerbca iz sodnega senata, ker naj bi slednji od praktično prvega dne dajal vtis, da bo obdolžene obsodil. “V 160 obravnavah v skoraj petih letih se je ustvarilo preveliko nezaupanje obrambe do sodnika,” je dejal Peternelj, ki želi, da njegovi stranki sodi sodnik, ki o Oblaku ni zavzel stališča v nobenem drugem postopku. Oblak se več kot očitno boji uspešnega delovanja sodnih mlinov in poskuša z novimi postopki pridobiti sebi pristranskega sodnika ter preložitev obravnav z namenom zastaranja postopkov.

Zoran Janković in Jožka Hegler (Foto: STA)

Kako sta se Heglerjeva in Oblak znašla skupaj na sodišču?
Tožilstvo jima očita nezakonit podpis svetovalne in posredniške pogodbe z liechtensteinsko družbo Sebua v višini slabih 650 tisoč evrov, k čemur naj bi napeljal prav Oblak. Podjetje Sebua naj bi v imenu stanovanjskega sklada posredovalo, medtem ko naj bi družba AM S.P.C., ki se je kasneje preimenovala  v Vegrad AM, ki jo je vodil Oblak, stanovanjskemu skladu prodala 300 stanovanj. Stanovanjska soseska Celovški dvori v tem času ni bila zgrajena. Mnenje tožilstva je, da je v primeru tega posla, bila svetovalna pogodba nepotrebna, medtem pa sta se že oba vpletena akterja pogovarjala in je direktorica Javnega stanovanjskega sklada že vedela, da se posredovanje ne bo nikoli zgodilo. Zaradi sklenitve sporne pogodbe je bilo tako s pomočjo Heglerjeve, v navedenem znesku, oškodovan občinski sklad. Z izgubljenim denarjem je tako potencialni dom izgubilo več socialno ogroženih družin.

Tako Oblak kot Heglerjeva trdita, da nista kriva. Oblak v svojem zagovoru trdi, da v tem poslu ni bil sam, saj je družbo AM S.P.C. zastopal s še enim direktorjem, odločitve o sklenjenih poslih  pa naj bi se sklepale na višjih ravneh vodstva v Avstriji v družbi Hypo Alpe Adria Consultants. Po besedah Heglerjeve je bilo dejanje storjeno hitro, saj si je želela čimprejšnji podpis predpogodbe za nakup 300 stanovanj v Celovških dvorih, a ta stanovanja niso bila niti zgrajena. Spomnimo, Andrej Oblak je že bil na tak ali drugačen način povezan z več off-shore podjetji, prek katerih je že družba Vegrad nakazovala denar v Liechtenstein in je celo v primeru Vegradove hčerinske družbe Gina, prijavil terjatev v višini 5 milijonov evrov preko svojega podjetja Imobilia Stan. Iz javnih podatkov takrat ni bilo razvidno, zakaj je Vegradova družba dolgovala Oblaku toliko denarja.

Jaša Jenull (foto: FB)

Jožka Hegler tudi mati razvpitega Jaše Jenulla
Kot smo na Nova24TV že poročali, je glavni pobudnik nelegalnih protivladnih protestov, sin vrhovnega državnega tožilca Hinka Jenulla, kulturnik Jaša Jenull. Ta je vodil proteste kljub temu, da so bila vsa zbiranja ljudi strogo prepovedana, kakor tudi pozivanje k javnemu združevanju, kar se smatra za kaznivo dejanje.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Blokiranje zbiranja podpisov, v boj proti zdravnikom celo s tujo PR službo?

Od začetka zbiranja podpisov za spremembo kazenskega zakonika, ki...

Evrovolitve kot “horuk v stare čase”?

Kdor je pozorno spremljal dogajanje pred zadnjimi volitvami v...