Pahor se ne pusti zapeljevati predsedniku Evropske komisije; nad Junckerjem je razočaran!

Datum:

Potem, ko je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker v četrtek preživel dan na Brdu pri Kranju v družbi aktualnega predsednika slovenske vlade Mira Cerarja, je danes voditelja Evropske unije v Ljubljani sprejel tudi predsednik države Borut Pahor. Če je bilo druženje s Cerarjem zelo sproščeno, na trenutke celo povsem nedržavniško in skrajno neprimerno, pa je bil pogovor s Pahorjem tokrat precej bolj formalen. Tudi zato, ker si je Junckerja prvič upal kritizirati tudi slovenski predsednik. Pahor je namreč precej razočaran nad predlogi za reformo v EU, ki jih je v tem tednu predstavil Juncker. Dejal je, da je pričakoval precej več.

Kot je povedal slovenski predsednik Borut Pahor, sta se z Jean-Claudom Junckerjem pogovarjala o vseh temah, ki so bile vredne časa, ko je predsednik Evropske komisije na uradnem obisku v Sloveniji. Med drugim sta govorila tudi o negotovi prihodnosti Evropske unije.

“Vsi poznate moja stališča, zavzemanja za to, da bi bila ta razprava uspešna, da bi se končala z več Evrope. Ko je Jean-Claude Juncker predstavil dokument o petih scenarijih za razvoj, sem bil nekoliko razočaran, pričakoval sem več,” je Pahor priznal, da nad belo knjigo, v kateri so vladam, javnosti in civilni družbi ponudili vrsto možnosti, pri čemer se komisija ni izrekla za nobeno, ni bil pretirano navdušen.

Pahor začetno ostro retoriko vendarle omilil, Junckerja bojda razume
V nadaljevanju je sicer slovenski predsednik vendarle omilil zanj neobičajno ostro retoriko in poudaril, da se z Junckerjem poznata skorajda deset let in da po novih pojasnilih predsednika Evropske komisije razume, da “naenkrat ni bilo mogoče storiti več”. Je pa to bil prvi korak, ki zdaj odpira možnosti tistim, ki želijo razmišljati o prihodnosti in se želijo dejavno vključiti v sodelovanje, da to tako ali drugače tudi storijo.

Kot je poudaril Pahor, bo naslednji korak razmišljanje o prihodnosti Evropske unije, najprej za Slovenijo. “Evropska unija je za nas pomembna, saj pomeni več miru, več varnosti in več blaginje,” je še poudaril Pahor.

Juncker: Slovenija se obnaša kot ustanovna članica!
Juncker je obisk v Sloveniji, takšen vtis je pustil že v četrtek na Brdu pri Kranju, kjer se je s Cerarjem pogovarjal o golfu in seksu, vzel precej manj resno kot slovenski oblastniki. Zelo pa je bil navdušen, da se je lahko v Ljubljani srečal tudi s starim prijateljem Pahorjem. “Pogosto smo v stiku glede videnja o prihodnosti Evropske unije. Govorimo o beli listini Evropske komisije, ki bo predstavljena ostalim članicam in širši javnosti. Govorimo o predstavitvi različnih možnosti, brez strahu o preferiranju določene možnosti s strani Evropske komisije,” je razlagal Juncker, ki meni, da bo najverjetnejši scenarij kombinacija vseh petih predstavljenih smeri razvoja.

Juncker je danes zjutraj obiskal tudi slovenski parlament, po njegovih besedah je pri slovenski politiki zaznal veliko mero refleksije, pripravljen je bil pazljivo poslušati in veliko da na mnenje slovenske države. “Vsekakor bi rad nadaljeval s temi pogovori s Slovenci, bila je zelo zanimiva razprava. Tako predsednik države, kot tudi Slovenija, sta mi imela marsikaj za povedati,” je še priznal Juncker, ki trdi, da se Slovenija vse od svojega vstopa v Evropsko unijo leta 2004 obnaša kot ena od ustanovitvenih članic, na kar je lahko ponosna. “Res imam rad Slovence,” je v svojem stilu z neresnim tonom zaključil predsednik Evropske komisije.

Slovenija pred odločilnimi časi za svojo prihodnost, Cerar pa na Brdu poka neokusne šale
Naj spomnimo. V četrtek je bilo na Brdu pri Kranju izrečenih precej lepih besed in laskanja, predsednik vlade Miro Cerar pa ni deloval kot resen državnik, ki bi si upal predsedniku Evropske komisije na glas povedati o stvareh, ki so v slovenskem nacionalnem interesu. Po uradnem kosilu in dolgem pogovoru sta se Juncker in Cerar sprehodila po parku ter v sproščenem vzdušju nadaljevala svoj neformalni pogovor, ki pa je bil za državnika, ki se pogovarjata o skrajno resnih temah za prihodnost Slovenije v Evropski uniji, neprimeren. Kot so poročali celo slovenski mainstream mediji, je bolj spominjal na gostilniško debato.

Juncker, ki velja za šaljivca med evropskimi voditelji, je namreč vprašal Cerarja: “Igraš golf?” Cerar mu je odgovoril: “Ne, ne igram golfa.” Juncker je vztrajal: “Aha, ker … ali seksaš ali igraš golf?” Cerar pa mu je hudomušno odgovoril, da “seksa”, nakar je Juncker v smehu odvrnil, da ne počne nič od tega.

Predsednik Pahor se je pogovora z Junckerjem vendarle udeležil z nekoliko več državniške drže, predstavil mu je Ljubljansko pobudo in svoje poglede na prihodnost EU. Juncker je hitro uvidel, da ima Slovenija kot država marsikaj za povedati drugim v Evropi. Juncker je sicer Slovenijo obiskal kot prvo članico EU po sredini predstavitvi predlogov za reformo EU v obliki bele knjige. Med svojim obiskom pa se ni mogel izogniti niti vprašanjem o temah, kot so nadzor na meji z Avstrijo, teran in arbitraža na meji s Hrvaško.

L. S.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Kavarna Hayek] Zala Klopčič: Nevladniki mladim zastrupljajo možgane

V zadnji oddaji Hayek se je voditelj Jože Biščak...

Kako kraljica aneksov deli milijone gradbenim baronom

Imena gradbenih baronov se v Sloveniji postopoma spreminjajo, za...

Slovenske družine so na drugem mestu najbolj obdavčenih v Evropi

V mnogih državah OECD je srednji razred opazil upad...