Palestinski veleposlanik noče obsoditi umora sedmih judovskih civilistov s strani palestinskih teroristov

Datum:

V pogovoru z angleškim intervjujancem se je palestinski veleposlanik v Združenem kraljestvu odrekel vprašanju, ali obsoja umor sedmih Judov pred sinagogo, vključno z mladoporočencem, ki je poskušal pomagati tistim, ki so že bili ustreljeni.

Terorist, odgovoren za pokol in za najhujši teroristični napad v Izraelu po letu 2011, naj bi bil star 21 let. Sovraštvo do Judov se palestinskim otrokom v izobraževanju redno vceplja. Med mrtvimi sta bila Natali in Eli Mizrahi, ki sta bila pravkar poročena; Natali naj bi oživljala eno od žrtev, ko je bila ustreljena do smrti.

Ko je opozoril, da je terorist “ubil sedem Izraelcev, vključno z mladoporočencem, ki je pomagal ranjenim,” je sogovornica Kay Burley palestinskega veleposlanika Husama Zomlota vprašala: “Ustreljen pred sinagogo na dan spomina na holokavst. Ali to obsojate?”

“Vsako izgubljeno življenje je absolutna tragedija,” je zavrnil Zomlot. “In nihče si ne prizadeva za nenasilno rešitev tega problema bolj kot mi.”

Zomlotova izjava je v nasprotju z dejstvom, da so palestinske oblasti že leta uporabljale program “plačaj za ubijanje”, s katerim so nagrajevale družine teroristov, ki pobijajo Izraelce.

“Zakonodaja palestinskih oblasti in dodelitev mesečnih plač in ugodnosti za nagrajevanje zaprtih in izpuščenih teroristov ter družin ‘mučenikov’ znašajo 300 milijonov dolarjev letno,” je opozoril Jeruzalemski center za javne zadeve in dodal, da denar “jasno dokazuje, da Institucionalna zaveza PA sponzorira terorizemproti Izraelu.”

“Ali to obsojate?” Burley je pritisnil.

“Ne,” je odkrito izjavil Zomlot in se nato očitno skliceval na akcijo IDF pred umori v sinagogi, v katerih so ubili teroriste v Jeninu. “Obsojam prvotno nasilje. To je tisto, kar je treba obsoditi.”

Po podatkih IDF (izraelske obrambne sile) so teroristi Islamskega džihada v Jeninu načrtovali velik napad. Visoki uradnik IDF je izjavil: “Odstranili smo tiktakajočo časovno bombo v obliki teroristov Islamskega džihada, ki so načrtovali vrsto napadov na domači fronti.”

Izraelski veleposlanik pri ZN Gilad Erdan je ob odprtju razstave Knjige imen Yad Vashem v Združenih narodih izjavil: “Obstajajo tisti, ki si prizadevajo izbrisati spomin in lekcije, ki se jih moramo naučiti iz našega grozljivega grozodejstva. Sprašujejo se o pravici judovskega ljudstva in judovske države, da se zaščitimo. Ravno danes smo bili priča še enemu primeru – enemu od tisočih – Izraela, ki se brani pred teroristi v Jeninu, ki se pripravljajo na napad na nedolžne Jude.”

“Pričakujem, da bo mednarodna skupnost stala za judovskim ljudstvom, ki se brani v judovski državi, saj je to ena najbolj temeljnih lekcij, ki smo se jih naučili iz holokavsta. Tragedija judovskega ljudstva. To je utelešenje Nikoli več,” je dodal.

Burley je znova poskusil z Zomlotom: “Torej ne obsojate tega dejanja?”

Zomlot je nato rekel: “Lahko sedimo tukaj do jutra in se pogovarjamo o obsodbi. Prekiniti moramo krog nasilja. To moramo storiti. In odkriti moramo temeljni vzrok tega nasilja. Že mnogo, veliko let – in za to so krivi mediji – poskuša potegniti nekaj vzporednic – se ne uspe osredotočiti na dejanski vzrok vsega tega. Tako kot včeraj ste vprašali, ali obstaja nasilje na obeh straneh. Kaj obe strani? Kaj sta “obe strani?”

“Pravkar sem vam dal ilustracijo, kaj sta obe strani” je preprosto rekel Burley.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Komu je nevaren Janez Janša?

Delovna novinarja sta v skrajno enoumni levičarski debati o...

SB Novo mesto: Zaradi izbruha covida obiski na nekaterih oddelkih niso dovoljeni

Vodstvo novomeške splošne bolnišnice je objavilo, da zaradi izbruha...

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...