Konec fake newsa? Evropska komisija odobrila prodajo največjega komercialnega medija novemu lastniku

Datum:

Novica, da Pop TV s koncem oktobra prihaja v češke roke, je postala uradna. Po nekaterih informacijah, v komercialni medijski hiši že vlada panika, saj jih skrbi, da se bo v kratkem spremenila uredniška politika. Evropska komisija je namreč odobrila prodajo srednjeevropskega dela družbe CME češkemu poslovnežu Petru Kellnerju.

Evropska komisija je ameriški družbi WarnerMedia odobrila prodajo večinskega deleža oziroma srednjeevropskega dela družbe CME, vredno 1,1 milijarde ameriških dolarjev. Sem sodi tudi slovenski Proplus, ki oddaja Pop TV in Kanal A, Brio, Oto in Kino.

Peter Kellner, najbogatejši Čeh in lastnik češke investicijske skupine PPF, se je sicer že nekaj časa dogovarjal z družbo AT&T o nakupu večinskega deleža v skladu CME. AT&T ima v CME 64 odstotni delež, vendar pa dejansko obvladuje 75 odstotkov družbe.

Gre za velik medijski projekt
CME je sicer imel namen Pro Plus prodati nizozemski družbi United Group, ki je v Sloveniji tudi lastnica operaterja Telemach, vendar pa je o prodaje odstopil. Za odstop so bile deloma krive tudi negativne odločitve Agencije za varstvo konkurence. Iz sporočila CME je zdaj razvidno, da naj bi bil posel uradno zaključen 13. oktobra, ko bodo delničarji prejeli kupnino. Poleg kupnine, ki znaša 1,1 milijarde dolarjev, je treba prišteti še prevzem posojil in licenčne pravice, tako da je celotna transakcija vredna približno 2,1 milijarde dolarjev oziroma 1,8 milijarde evrov. CME sicer upravlja tudi okoli trideset televizijskih programov v Bolgariji, Češki, Romuniji in Slovaški.

Peter Kellner (Foto: Twitter)

Decembra lani je imela Pop TV v osrednjem televizijskem terminu 9,1 odstotno gledanost in 34 odstotni delež vseh, ki so spremljali televizijske vsebine v živo ali pa z zamikom, na isti dan. Televizija pa je pomembna tudi za oglaševalce, po podatkih Mediane, je v letu 2017 prevladovala z 33,5 odstotnim deležem, poleg tega pa seveda ne gre zanemariti še deleža Kanala A in ostalih, ki sodijo pod isto okrilje. Pod Pro Plus spada tudi portal 24ur.com, ki je na prvem mestu po bruto vrednosti oglaševanja na spletnih straneh, je poročala Demokracija. Kar med drugim tudi pomeni, da se s prodajo morda obeta izguba glavnega morilskega orožja v rokah tranzicijske levice.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Pričetek dobrodelne akcije “Pomagajmo preživeti in živeti”

Slovenska karitas je na petkovi novinarski konferenci predstavila začetek...

Telekom ob 47 milijonih dobička ne bo izplačeval dividend?

Vseslovensko združenje mali delničarjev (VZMD) nasprotuje predlogu Uprave in...

Ddr. Jaklič poudarja, da je opravljal le dejavnosti, ki mu jih dovoljuje zakon

Potem ko se je Mladina razpisala o obstoju popoldanskega...

Bo policija ustavila nasilneža na Možino, preden bo prepozno?

"A kdo pozna tega tipa? Prejle se je drl...