Po uporu v Kidričevem se mimo župana Kranja nastanitvenemu centru upirajo še Gorenjci

Foto: STA

V Kidričevem do 4000 migrantov, v Kranju do 2500. Skupno torej 6500 migrantov, še jeseni pa smo se zavezali k številu malo nad tisoč. Zakaj moramo zdaj graditi tako velike namestitvene centre za migrante? “Jaz mislim, da želi Šefic zelo olepšati situacijo,” meni nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel. Upor pa se pripravlja tudi na Gorenjskem.

Še maja se je govorilo, da bo Slovenija glede na kvote sprejela le okoli 200 migrantov. Ta številka je nato vztrajno rasla in se ustavila pri slabih 1200 migrantih. Nato se je začelo govoriti o nastanitvenem centru v Kidričevem, omenjalo pa se je tudi center v Kranju. V obeh bi bilo nastanjenih občutno več migrantov, kot predvidevajo kvote. Kdo se je tukaj uštel?

Prebivalci Kidričevega so se postavitvi migrantskega namestitvenega centra v njihovem kraju že ostro uprli. Tam bi sprejeli do 4000 migrantov. A vlada poleg tega centra neuradno načrtuje še en namestitveni center, in sicer v Kranju. Ta naj bi sprejel do 2500 migrantov. Z občine Kranj so sicer vladi že novembra sporočili, da Kranj in njegova okolica za nameščanje migrantov nista primerni.

Ko nihče nič ne ve
Glavni problem namestitvenih centrov za migrante je ta, da o njih nihče nič ne ve. V Kranju so se o tem informirali iz medijev. Občina Kranj o takšnih podvigih s strani vlade uradno še ni bila obveščena. Kot so pojasnili na tamkajšnji občini, od pristojnih ministrstev nimajo informacij, da bi bila glede nameščanja migrantov v Kranju in njegovi bližini sprejeta kakršnakoli odločitev, prav tako z županom Boštjanom Trilarjem predstavniki ministrstev na to temo niso opravili nobenih razgovorov.

“Mestni svet je sicer novembra 2015 sprejel sklep, s katerim je pristojne na državni ravni opozoril, da območje Kranja in bližnja okolica iz razvojnih in varnostnih razlogov nista primerna za nameščanje migrantov. V bližini je tako mednarodno letališče kot avtocesta. Vsekakor pa bi tudi sedaj, če bi bilo za Kranj odprto vprašanje o nameščanju migrantov, o tako pomembnem vprašanju odločil mestni svet,” so sporočili z občine.

Na Facebooku se že upirajo, kaj pa gorenjski župani?
Čeprav uradnega obvestila o centru v Kranju še ni bilo, pa so nenaklonjenost tej ideji že izrazili prebivalci. Na socialnem omrežju Facebook se je pojavila iniciativa “Gorenjska PROTI migrantskemu centru”, ki ima že skoraj 1500 všečkov, napovedan pa je tudi splošen protest proti migrantski politiki na Prešernovem trgu. Predvidoma naslednji teden pa naj bi se na temo migrantskega centra v Kranju srečali tudi gorenjski župani.

Rupel: Vse skupaj se bo začelo valiti proti jugu
“Tisti, ki o tem razmišljajo, se zavedajo, da bodo problemi. Zato ker se bodo začele podirati domine,” pa gradnjo novih namestitvenih centrov, ki jih načrtuje vlada, razume nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel, in ob tem dodaja, da je povsem jasno, da če bo Nemčija začela omejevati vstop migrantov, se bo to isto ponovilo v Avstriji in bo morala Slovenija vsaj začasno sprejemati večje količine ljudi.

“Zakaj pa moramo graditi tako velike centre, pa morate vprašati odgovorne. Jaz mislim, da želi Šefic zelo olepšati situacijo,” še pojasnjuje Rupel. Hrvaška povratnikov po njegovem mnenju zagotovo ne bo vzela nazaj.

Kot pojasnjuje, smo nekoliko zamudili čas za kakšne pametne dogovore: “Jaz si predstavljam, da bo Hrvaška slej kot prej v isti situaciji kot Slovenija, mogoče še celo v bolj kritični, ker ima veliko daljšo mejo kot Slovenija. Moramo pa vedeti, da je po Kölnu v Nemčiji javno mnenje zelo negativno. Vse skupaj se bo začelo valiti proti jugu.”

Vprašanja glede namestitvenega centra v Kranju smo poslali tudi na ministrstvo za notranje zadeve. Odgovore še čakamo.

Aleksander Rant