fbpx

Izrael in Palestina – kdo bo koga?

Spor med Izraelci in Palestinci na območju Gaze in Zahodnega brega se je ponovno razvnel. Prelita kri na tem delu Bližnjega Vzhoda ni več nekaj nenavadnega, vendar pa so ti navali agresije sprožili popolnoma drugačne vrste napadov, kot se je to na tem območju dogajalo v preteklosti. Raketne napade in samomorilske bombne napade so zamenjala krvava klanja, streljanje in vožnja v gnečo ljudi.


Najnovejša porast nasilja se je začela v Jeruzalemu, ko sta bila dva izraelska državljana zabodena do smrti. Zabodel naj bi ju Palestinec, zločinu pa je sledila serija krvavih napadov. Posebej sporna točka so bili napadi blizu templja Mount, ki je znan po času, ko je Izrael prevzel nadzor nad Jeruzalemom leta 1967. V zadnjih nekaj letih so Judje zahtevali večji dostop do templja Mount, kar je sprožilo zaskrbljenost Palestincev, saj si templja ne želijo deliti z Izraelci.

Napadi posledice naraščajoče napetosti med Izraelci in Palestinci
Pravzaprav ti napadi niso posledica trenutne napetosti med Izraelom in Palestino, saj so se nemiri začeli že v letu 2014, ko so skrajneži iz Hamasa ugrabili in ubili tri izraelske najstnike. Nekaj tednov kasneje so judovski ektremisti ugrabili in umorili 17-letnega Palestinca. Ti dogodki so še dodatno zaostrili napetosti na območju vzhodnega Jeruzalema, kjer so se napadi z obeh strani nadaljevali tudi po njih. 31. julija so izraelski uporniki zažgali palestinsko hišo ter namerno umorili 18-mesečnega dojenčka in njegove starše. 1. oktobra je bil izraelski par ustreljen pred svojimi štirimi otroci v bližini palestinskega mesta Nablus.

Izraelska okupacija že od 1967
Večina Palestincev dandanes ne vidi konca ponižujoči izraelski okupaciji, ki traja od leta 1967, ko so Izraelci okupirali Jeruzalem, Gazo, Zahodni breg in sirijski Golan Heights. Izraelske obveščevalne enote so prepričane, da za napade niso krive palestinske militantske skupine, ampak posamezniki, vendar pa Palestinci napadov ne obsojajo.

Izrael je zaradi ponavljajočih se potencialnih samomorilskih napadov vložil ogromno količino denarja v razvoj obveščevalne mreže, vendar Izraelci menijo, da tudi to ne bo ustavilo naraščajočih sporov med Izraelom in Palestino.

Johnu Kerrryju spodletel poskus vzpostavitve mirovnega procesa
Zadnji poskus za ponovni zagon mirovnega procesa je bil izveden s strani ameriškega državnega sekretarja Johna Kerrya. Žal ta proces ni vodil nikamor. Glavni kamen spotike je, da Izrael še vedno nadaljuje z izgradnjo naselij na Zahodnem bregu Jeruzalema. Ta naselja so nezakonita, kar obsoja tudi mednarodna skupnost. Vse to nakazuje na dejstvo, da so bile besede o vrnitvi Palestine njenim državljanom zgolj prazne obljube.

Bodo ti napadi povod za tretjo intifado?
Analitiki napovedujejo, da se bodo napadi slej ko prej umirili, saj se vsi zavedajo, da je druga intifada terjala ogromno število življenj in upad gospodarstva Palestincev. Čeprav se medsebojno sovraštvo poglablja, naj bi bili nemiri manjši kot v preteklosti.

Tina Oblak