Kitajska: Bo ekonomski gigant padel?

Foto:epa

Kitajska se sooča z najnižjo ekonomsko rastjo v zadnjih 25 letih. Ekonomski gigant, ki je še nedavno navduševal s strmim ekonomskim vzponom, se sedaj sooča z odstotki rasti, ki so sicer za evropske razmere še vedno občudovanja vredni, a precej slabši v primerjavi z ekonomsko rastjo, ki so jo izkusili v preteklosti. V strokovni javnosti obstaja bojazen, da se lahko nezadovoljstvo v gospodarstvu prelije tudi v nezadovoljstvo v politiki.

Potem ko je kitajska ekonomija še leta 2007 rasla s 14,5 odstotki, se je morala od takrat dalje soočiti s številkami, ki so nižje od 10 odstotkov, sedaj pa je rast padla na 6,9 odstotkov, kar pa že straši nekatere kitajske politike in investitorje. Strokovnjaki tudi opozarjajo, da obstaja velika verjetnost, da izračunani podatki o rasti ne ustrezajo realnemu stanju. Po navedbah nekaterih je rast še veliko šibkejša.

Morda ste spregledali: V Franciji razglašene izredne ekonomske in socialne razmere

Kitajski premier Li Keqiang je izjavil, da je nižja rast še sprejemljiva, a le v primeru, da se ustvari dovolj delovnih mest. Analitiki po drugi strani opozarjajo, da bo rast, nižja od 6,9 odstotkov, okrepila glasove v kitajski politiki, ki kličejo k večjemu “stimulusu” oziroma državnim investicijam v gospodarstvu, piše BBC.

Foto:epa

Foto:epa

Kitajska na prehodu v nov ekonomski model
Upočasnitev rasti prihaja v času tranzicije kitajske ekonomije, ki sloni na izvozu in investicijah v ekonomijo, ta pa temelji na potrošnji. Zaradi tega je kitajska centralna banka že zmanjšala obrestne mere kreditov, vendar to za rast ne bo dovolj. Potrebno bo povečati prihodke državljanov, hkrati pa spodbuditi večje trošenje in tako zmanjšati količino denarja, ki »stoji« na računih.

“Medtem ko lahko višja potrošnja podpira rast na kratki rok, je v ekonomski teoriji bore malo dokazov, da lahko poudarek na strani izdatkov bruto domačega produkta ekonomijo drži nad vodo. Prehitro potiskanje ekonomije v to smer je lahko zelo nevarno,” meni John Zhu iz HSBC.

Zhu je tudi prepričan, da potrebuje Kitajska v trenutni stopnji razvoja več in ne manj investicij ter da se bo ekonomija sama od sebe prevesila proti potrošnji in storitvenim dejavnostim.

Razlog za preplah?
Glavni ekonomski indikatorji ne povedo celotne zgodbe. Potrebno je pogledati tudi indikatorje v ozadju, kot sta rast industrijske produkcije in prodaje, trdi Catherine Yeung iz Fidelity International.

»Ko pogledamo na Kitajsko s temi očmi, ne vidimo potopa ekonomije, temveč samo upočasnitev,« je povedala Yeungova.

Foto: epa

Foto: epa

Prevelik vpliv države v gospodarstvu
»Birokrat srednjega kova lahko odloča o življenju ali smrti nekega podjetja,« trdi profesor s kitajsko-evropske mednarodne poslovne šole v Pekingu Wu Jinglian. Vseobsežni državni aparat še vedno nadzoruje velik delež ekonomije, finančnih tokov, od političnih veljakov pa so odvisne tudi vse večje združitve ali nakupi nepremičnin, piše The Economist.

 

Zanimivo: Največja kitajska gospodarska družba je Sinopec, naftna družba, ki je v letu 2014 beležila 457 milijard dolarjev prihodkov. Zgolj za primerjavo, v letu 2015 je bil slovenski proračun “težak” 8,53 milijarde evrov.

Wu Jinglian je prepričan, da se bo – če bo Kitajska hotela izboljšati svoj, po vsej verjetnosti izčrpan ekonomski model – vlada morala odpovedati svojemu vplivu na trgu ter se hkrati posvetiti razvijanju vladavine prava.

Žiga Korsika