Nečaki in vnuki

Ciril Ribičič (foto: STA)

Nesposobnost ali pa brezbrižnost Slovenije, da dostojno pokoplje žrtve množičnih povojnih pobojev, je nepredstavljiva in nerazumljiva. Kot da bi obema stranema državljanske vojne koristilo, da se to vprašanje venomer odpira. Namesto da se vse mrtve že končno enkrat izkoplje, identificira, ugotovi vzrok smrti, izda mrliške liste in pokoplje, da bodo počivali v miru. Ter se na tak način zrelo, civilizacijsko in humano zapre to žalostno poglavje naše zgodovine. 

Kot smo lahko prebrali v lucidni kolumni Slovensko “rdeče plemstvo” in njihove perverzne igre, nam sedaj vlada druga generacija povojnega rdečega plemstva, ki počasi prenaša vajeti v roke tretje generacije. Sinovi in nečaki revolucionarnih krvnikov in nosilcev privilegijev prenašajo oblast na vnuke in pranečake.

Dinastični prenos oblasti od stare na novo elito
Žalostno lahko pripomnim, da beseda tranzicija v slovenskem primeru ne pomeni prehoda iz enega, politično totalitarističnega in enostrankarskega ter gospodarsko planskega sistema v drugega, torej politično večstrankarsko demokratičnega in gospodarsko tržnega, ampak gre le za dinastičen prenos oblasti od stare na novo elito. V tem, drugotnem pomenu besede tranzicija, seveda še kako drži, da je Slovenija zmagovalka tranzicije.

Kolumnist Gal Kušar (Foto: osebni arhiv).

Kolumnist Gal Kušar. Foto: osebni arhiv

Zanimivo je, da revolucionarni heroji Kidrič, Dolanc, Kardelj, Maček, Kraigherji, Ribičič, Bebler, Vidmar, Pirjevec, Polič, Zemljarič, Vrhunc, Ambrožič, Bulc in Kocijančič … svojih otrok niso usmerili na izpostavljene politične funkcije, ampak so jim raje namenili druge kariere, večinoma v udobnem zavetju varnega javnega sektorja.

Ni pričakovati, da bi se otroci odpovedali privilegijem
Tako njihove otroke, za katere na splošno sploh ne vemo, da so potomci staršev herojev revolucije, najdemo zaposlene kot univerzitetne profesorje, raziskovalce na inštitutih, novinarje, sodnike ali visoke uradnike na katerem od neštetih slovenskih uradov in agencij. Če ne verjamete, lahko “poguglate” Jurko Kidrič, Igorja Dolanca, Jadrana Mačka, Hojko Kraigher, Živo Vidmar, Simona Vrhunca ali Lada Ambrožiča

Zdi se, kot da niti prvoborci komunizma niso verjeli, da bo njihova oblast večna, in so zato otroke, ko je bil še pravi čas, raje usmerili na manj izpostavljena in bolj varna mesta. Cena, ki jo otroci plačujejo za ohranjanje dednih privilegijev, je predvsem njihova neprepoznavnost in anonimnost. Seveda je jasno, da otroci ne morejo biti in nikakor niso odgovorni za dejanja svojih staršev. Ker pa kri ni voda, seveda tudi ni pričakovati, da se bodo otroci odpovedali privilegijem, ki jim zaradi statusa staršev pripada.

Komunistična dedna dinastija Ribičič?
Ali pa, da bodo poskušali poiskati resnico, ki bi morda zrušila mite, na katerih temeljijo njihovi privilegiji. Ker bi z zrušitvijo mitov seveda padli vsi privilegiji. Tako otroci lepo ostajajo varuhi družinske srebrnine in izročila o brezmadežni revoluciji ter o tem, “kako nam je bilo v prejšnjem režimu bolje, kot nam je sedaj”. Malo drugačno strategijo kot večina revolucionarnih herojev pa je za svojega sina izbral zloglasni oznovec Mitja Ribičič.

Zakaj tudi on s svojim sinom Cirilom ni postopal enako in ga skril bolj v anonimnost in manjšo izpostavljenost, lahko samo ugibamo. Morda se je počutil (politično) dovolj močnega, da je svojega potomca postavil na čelo Zveze komunistov Slovenije, in s tem želel osnovati dedno dinastijo, kot jo lahko vidimo v Severni Koreji ali kakšni bolj južno ležeči bivši republiki Sovjetske zveze. Lahko pa tudi ni dovolj zaupal v sinove sposobnosti in je bila to edina možnost za primerno zaposlitev.

Aristokrat Ciril
Vsekakor je sin pokazal zanimanje tudi za aristokratski slog življenja in že v času komunizma pridno igral tenis. Prav gotovo je bilo za heroje revolucije dobro in koristno imeti Cirila Ribičiča na Ustavnem sodišču. Če ne drugače, za vsak primer, če bi preiskovanje povojnih pobojev in iskanje krivcev ter odgovornih zanje prestopilo mejo “reševanja ekoloških problemov” in bi pristojni organi zares začeli preiskovati povojne poboje.

 Gal Kušar

Save

Save

Save

Save

Save

Save

 • ptr

  Sicer se strinjam s pointom zapisa, moti me pa, da se venomer omenja “otroci tega in tega”. Kolikor vem, so vsi našteti “otroci” že lep čas polnoletni, prvzaprav bi v večini primerov lahko bili že dedki oz. babice. Raje recite sinovi, hčere ali kar potomci tega in tega.

  • karlina

   Točno , potomci rdečih tovarišev.

 • moat

  Ta zapis je bolj za lase privlečen. Prepričan sem, da bi, če so že levi sinovi in hčerke na takšnih delovnih mestih, našli tam tudi desne. Ne da mi se iti raziskovanja ker je to neumnost, tako kot je neumen članek. Takole po spominu pa lahko izpostavim samo dva, sina in hčerko Brezigarjeve, ki sta tožilca. Ni poanta v tem, da so sinovi in hčerke znanih politikov na takšnih položajih, kot jih opisuje avtor članka. Poanta je v tem, da so znani politiki pač poskrbeli za svoje sinove in hčerke, tako kot bi vi za svoje, če bi lahko ali pa ste. Za otroke pač želimo vsi najboljše. Tako pač je.

  • dob

   cinik

   • moat

    Cinik? Pa tudi če, pa kaj? A mogoče to ni res, kar sem napisal?

    • dob

     Ne, ni res. Tako je res samo v tvojem svetu, zagotovo pa ne v mojem.

     • totex39

      Čestitke za dober komentar++++++++++++++++++++++++++++.

     • karlina

      ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

     • moat

      Prosim lepo, kakšna resignacija neki. Popolnoma mimo, saj sploh ne govorim o tem. Preprosto sem povedal, da je vseeno ali si levi ali desni, če gre za otroke. Preprosto greš preko svojih načel. In to je to. Na ostalo pa ne mislim odgovarjati, ker je bolj za drugo temo. Se pa strinjam s tem, in to sem tudi že povedal, da je bil Pučnik car in da je bil s strani levice napadan. Sicer pa kdo pa ni bil?

     • dob

      Tudi jaz se strinjam s tistim, kar sem že povedal.

     • moat

      No lepo, sva že dva, najmanj :).

     • karlina

      No, ja mogoče gospod Peterle, ki se obnaša po vetru in Milica, to ja.

     • moat

      Mogoče imaš prav, ja. Sicer pa Peterle niti ni tako slab. Je zmeren politik, tako kot Ljudmila in se strinjam z njima, da je treba v politiko desnih vpeljati nekaj več demokratičnosti. Tako kot v levico, saj tudi pri njih te demokratičnosti ne vidim. Ja, res je; še vedno čakam na politično alternativo.

     • karlina

      Bravo, dobro si napisal, moj VELIK PODPIS, bolje ne bi mogel in moral povedati, kot si.

    • karlina

     Ne, ni res, niti slučajno.

     • moat

      Imam svoje mnenje. Lepo bi bilo, da bi ti povedala še svojega; da bi me razsvetlila.

  • elh

   /////////////////////Za otroke pač želimo vsi najboljše////////////////////////////////

   Nekateri gredo za to celo preko trupel, drugi nikakor. V tem je bistvena razlika, ki bi jo morali vsi videti.

   Zgleda, da tudi otrokom ni bilo težko graditi na osnovi hudih grehov svojih staršev. Kot, da je njim dovoljeno več. Ni lahko biti v vlogi otrok množičnih zločincev, za vsakogar, ki ima vest dseveda. Moralna dolžnost otroka je, da ne izkorišča sadove zločina svojih staršev.

   Takega primera ne poznam, da bi se nekdo od bližnjih žlahtnikov trdih revolucionarjev distanciral od starša(ev) do te mere, da bi to javno oznanil in vrnil vse materialne koristi. Se pravi nimajo moralnega mačka zaradi konzumiranja koristi, ki izhajajo iz zločinov njihovih staršev.

   • moat

    Da gredo eni celo preko trupel, bi se strinjal. Toda, ali je Mitja Ribičič šel preko trupel, da je zaposlil Cirila Ribičiča? Ne vem če mu je bilo potrebno, saj je v Cirilu Ribičiču toliko reference, da verjetno tega ni potreboval. Lahko pa, da je pogovor zadostoval, tako kot tudi pri Brezigarjevi.

    • elh

     Nikogar posebej ne izpostavljam kot ti. Kako si sploh pomislil nanj?Dobro, če že o tem, reference, LOL zate že morda, če šteješ izkušnje s pravom iz totalitarizma, samoupravljanja, Kardeljeve filozofije, koliko je to sploh vredno in uporabno znotraj demokracije? NIČ. Same zablode nekompatibilne z demokracijo! Kot, če bi šamanu dodelil naziv dr. med.

     Poleg tega, pravim, da se nihče od potomstva revolucionarjev ni distanciral od zločinov staršev revolucionarjev. Še vedno koristijo dobrine pridobljene na vse možne načine v času revolucije, revolucijske zasluge jim je plačevala celo Slovenija. V času levih vlad so jih celo povečevali in širili krog opravičencev, v časih desnih vlad v to niso drezali, ker so jim že tako metali polena pod noge in blokirali vsako potezo, ki bi kakorkoli očrnila revolucijo, partizanstvo…

     Ni okusno primerjati množične zločince z običajnimi ljudmi in reči vsi so enaki in bi storili VSE za svoje otroke.

     • karlina

      +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    • karlina

     Imam občutek, da si mlajša oseba in diktature v najhujšem komunizmu nisi nikoli dozivel, ali pač.

     • moat

      Po duši sem mlad, ja, drugače pa… Nisem pa tako star, da bi čutil diktaturo v najhujšem komunizmu. Sem pa otrok socializma, drži.

   • karlina

    Zato, ker nimajo vesti in ja.preko trupel, četudi s kupljeno diplomo in podarjeno maturo, nikoli narejenim faksom itd. itd. itd.

  • karlina

   Nimaš prav in ne moreš reči, tako pač je, ker tako pač NE MORE BITI in veš zakaj ,ni POŠTENO, da so v vsej drzavni in tudi javni upravi zaposleni samo potomci rdečih tovarišev , čeprav nesposobni, kar nam kazejo iz dneva v dan, med tem, ko morajo res visoko izobrazeni otroci DOMOLJUBNIH SLOVENCEV, ki se niso strinjali s komunizmom oditi na delo v tujino in tam bodo tudi ostali, verjemi, kot ze po letu 45. Tako ti bom povedala, tisti , ki nismo bili komunistični otroci in smo bili verni, smo to še kako zelo izkusili na svoji kozi, govorim , ker sem to še kako zelo dozivela in sedaj tudi moji otroci to dozivljajo, zato je to za mene NEPRAVIČNO in še enkrat NEPRAVIČNO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   • moat

    Se strinjam, da je nepravično. Če bo še kdaj prišla na oblast SDS, in tako sicer res kaže (no bolje kaže sicer NSi), ker je Cerar tak luzer, bo pač prišlo do zamenjave in bodo desni na vseh teh položajih o katerih praviš (saj je to že bilo, ko je Janša vladal). A takrat bo pa pravično? Se še dobro spomnim, kako je bilo “…saj ni važno, da kaj zna, samo da je naš!” Tudi zato jaz govorim o levih in desnih političnih mrhovinarjih!

 • centurion

  Poglejte samo to kreaturo na sliki.
  Umestite ga v čas in prostor pred 70 leti.
  Copy-paste.
  Samo geopolitični faktor ga hebe, da ne bi presegel očeta.
  Bodo pa morda njega otroci dedka-majorja.
  Lep dan je zunaj, Slovenija.

 • indijanka

  Sama ne vidim bistva problema v potomcih ampak v narodu. V narodu, ki se ne zaveda bolečine in krivice povojnih dejanj in za ta dejanja sprejema kolektivno odgovornost. Narod, ki ne premore kritičnega pogleda na lastno zgodovino. Ki ne premore sočutja do žrtev lastne zgodovine. Zanimivo je, da ta narod premore kritičen pogled na vse preostale narode in aktivnosti na tem planetu. Da premore sočuten pogled na trpljenje migrantov, čeprav ga sočuten pogled ogroža. Samo majhen delček tega naroda sem, pa me ta dejanja žalostijo in mi vzbujajo sram. Sram me je, da domovinska ljubezen…ljubezen do lastnega naroda, ni del zavesti mojega naroda.

  • PIA PlA

   Draga moja, narodna zavest je v rokah sistema; sistema, ki žal temelji na zločinu.

   Precej teh zločinov je registriranih, dokumentiranih in zbranih na strani www2.scnr.si
   Splača se to stran kdaj odpreti, da spoznamo nekaznovane in ne obsojene zločine, ki jih je delala in jih še vedno dela aristokratska komunistična oblast. Torej sinovi, vnuki, pravnuki itd.

   • indijanka

    Hvala. Bom pregledala. Narodna zavest je lahko v rokah oblasti. Vseeno pa je tudi v srcu vsakega posameznika. Zato so ljudje sklonjeni. Zato sprejemajo vsa ropanja in tlačenje. Preprosto ne razumejo, da morajo spremeniti odnos do zgodovine, če želijo prihodnost.

   • karlina

    TOČNO

  • karlina

   Bravo, dobro povedano, moj VELIK PODPIS, sicer pa vsi vemo zakaj je tako, ti stari komunisti niti slučajno ne zelijo in delajo vse, da njihovi potomci ne bi nikoli izvedeli, da so bili njihovi predniki, ki so jih častili do onemoglosti, v bistvu MORILCI in to lastnega , svojega naroda, kar je KATASTROFA, nedopustno, nerazumljivo in nikoli odpustljivo, samo zato se gre ze vse od osamosvojitve dalje in dokler bodo izjavljali ,da so med in povojni poboji, oz. umori drugorazredna tema, do takrat se ne bo prav nič spremenilo v tej drzavi, na zalost. In še nekaj , v Hudo jamo so zive pometali poleg deklet, tudi otroke in nosečnice, zato se prav nič ne čudim, da danes v tej drzavi ugrabljajo otroke.

   • helena943

    Samo to bi dodala, da njihovi otroci in vnuki in sorodniki vedo za komunisticne zlocine in jih odobravajo. Ne morejo ne vedeti, saj so odrasli ljudje. Z arabskimi in crnskimi begunci pa socusvujejo, ker niso Slovenci. Taksna je njihova ljubezen do lastnega naroda.

 • rdeča pesa

  Nekaj otrok hostarjev je udbovcev. Nekaj jih celo poznam. Pče je bil polpismen direktor kar velike firme s caa 2000 zapslenih. En sin že pokojni zaradi mamil, vedno poln denarja, drugi sin skrivnostni sošolec že od osnovne šole naprej. Jasno takrat nismo vedeli kaj udba sploh je, pravzaprav se o teh stvareh nismo pogovarjali, tudi zaradi tega, ker se nismo upali.
  Pijančke je udba dobro izkoristila. Nekaj jih poznam. Hodilii so od šanka do šanka. Bili sami zase iin poslušali kaj se govori okoli njih. Vedno so imeli za alkohol, že po tej varianti so se razlikovali od fehtarjev, itditd

  • Janko Gedlička

   Še sedaj “uradujejo” ob šankih.

   • RATATA

    Jaz pa brezskrbno pijem doma, si sučem Avsenike in domoljubne, pljuvam čez udbovce in kaj pokomentiram.
    Fajn se mam.

  • Duhec

   A misliš, da dons ne vohljajo???

 • Duhec

  Prva lekcija, ki so se jo ti otroci naučili…. do cilja preko trupel, če je potrebno…. ostalo “znanje” je zanemarljivo.

 • PIA PlA

  Ti komunistični buržuji so kot diuretiki; nekaterim koristijo, večino pa smrtno nevarno dehidrirajo.

 • Duhec

  Ko mam nekoga pred očmi, me nikol ne zanima kdo je, kaj je…. pomembno je sam kak je?! Aristokrat, direktor, udbovc, predsednik, mafijc, gor al pa dol…. ne igra vloge.

  • helena943

   Mora bit clovek na mestu, ne pa klavski simpatizer. Če se hoce javno predstavljati kot posten clovek, ne kot baraba.

 • Duhec

  Brezveze se zgražate…. tko je in tko bo ostalo, če sami ne bote nič spremenili.

 • Duhec

  Otrok je tak kokr ga vzgojiš. Če ga vzgojiš, da je normalno, da z njim pometajo, bojo pač pometali… če ste že vi ponižni do vseh in vsega, naj vsaj oni ne bojo. Naj se zavedajo kolk in kaj zmorejo… ko bo pršlo do tega, se vedno izkaže, da še več.

 • montyamp

  GORJE NARODU , KO PRIDEJO MARIONETE VAJENCEV STALINOVIH MATURANTOV IN HITLERJUGEND DOLANCA NA OBLAST . Dobimo državo , ki je največji gnoj v EU , SLOVENISTAN .
  https://www.youtube.com/watch?v=HCCyue_G4F8&t=36m7s

 • Franc Šink

  Da da genetika je kruta stvar!

 • Anton

  da to je problem Slovenije, da nam vladajo, da so na položajih takih ali drugačnih praviloma(da prav ste slišali) tisti ki si statusa ki ga zasedajo, prilaščajo itd, ne zalsužijo.Zato ap ammo tak kot imamo in v to grupacijo ljudi, spadajo tudi bivši partijci udbovci in njihovi potomci.

 • Olga

  Kaj pa Kučanovi hčeri?

  • tinta

   Hmmm, kar je dobro ni slabo. Zakaj bi se vmešavale v njegove posle. :)

   • Olga

    Seveda, saj imata sinekuro!

  • Ludvik Poljanec

   gozovi so.Še v Romuniji so obsodili aktualnega predsednika.

 • MEFISTO

  Kako bi reagirali Nemci, če bi Goebelsov sin postal ustavni sodnik?

  • Iza Demos

   A ja, da je imel še kakšnega poleg tistih z ženo Magdo, ki sta jih 1.5.1945 ubila. Prvič berem.

   • sprehajalec

    Ok, reciva Himmlerjeva hči Gudrun, ustavna sodnica. Pravzaprav ne bi bilo nič narobe in nihče ne bi tega vzel narobe, če ne bi bilo denacifikacije. Tako pa bi vsi skupaj skočili pokonci.

    Kaj je torej manjkalo pri nas? Morda dekomunizacija?

    • Iza Demos

     Ne, ampak lustracija in to takoj v prvih mesecih osamosvojitve! A očitno je bil interes vseh, ki še danes sedijo in plešejo po parlamentu, da se to ni zgodilo.

     Morda so že takrat računali s tem, da jim bo to prišlo prav, saj nas sedaj namesto, da bi odpravljali sranje, ki so nam ga naredili v zadnjih dveh desetletjih filajo s strici in tetami iz ozadja. Očitno je to edino kar znajo namesto, da bi nas spravili iz godlje v katero so nas vrgli.

     • sprehajalec

      Izvirni greh kot ga jaz vidim je naslednji.

      Prepričanje ogromne večine prebivalcev Slovenije, da ni bilo s sistemom na oblasti vsaj v obdobju od 1970 – 1990 nič narobe. Da imamo že prosti trg in da smo vključeni v globalno ekonomijo, so jih učili v šoli (čeprav je šlo v resnici za monopolen trg z državnim vmešavanjem). Floskule o oblasti in odločanju delavcev so bile vsem všečne, predvsem pa da si za v povprečju malo dela dostojno zaslužil, ostalo si pa morda nadoknadil z močno črno ekonomijo. Pravo delo se je začelo ob dveh, so radi rekli ljudje.

      To prepričanje je še danes pretežno prisotno, zato ni bilo in ni niti želje po kakšni lustraciji. Ljudje so bili tako močno vpeti v sam sistem, da bi morali lustrirati sami sebe. Kar pa je nerealno pričakovati.

     • Iza Demos

      Tudi jaz vidim enako (in sedaj pride tisti “but”), vendar pa se je, vsaj tako vidim jaz, po 1985 situacija “popravljala”. Stara garda je zase in za svoje potomce že dobro poskrbela (stanovanja, vikendi, službe.., privilegiji) in ni več “grabila”. Potem pa smo z novo ureditvijo dobili novo politično elito (da tudi ono iz Yu sistema, ki pa ji do 1985 ni uspelo priti do korita), ki je rabila vikend, pa stanovanja za potomce, pa službe za njih in še in še pa še. Vse po vzgledu stare Yu garde. In začelo se je znova “ista vsebina druga embalaža” (v mislih imam tisto bolj grdo varianto).
      Pa da mi ne bo sedaj kdo očital, da nimam rada svoje države in jočem za staro. Ne, nikakor ne, a ne morem razumeti kako smo lahko vse kar smo “zgradili” do 1990 zapravili v tako kratkem času. Smo se preveč “kockali” in premalo delali z glavo in srcem?

     • sprehajalec

      Ne, se ne strinjam, da stari gardi po letu 85 ni bilo več treba grabiti. Ravno leto 90 je omogočilo postati tudi “kapitalist”, kar stara garda z vikendom, bajto in avtom ni bila. Na policiji je veljalo takrat, kdor ima več kot hišo in golfa je sumljiv. Stara garda je bila samo v teh okvirih. Kakšen privatnik z dobrim poslom ali pa vrnjeni gastarbajter jo je presegel.

      Leta 1991 garda začne lastniniti, Škrabec Riko, Popit, Pistotnik varnost Šiška – Sintal, Šešok dele Iskre, Rigelnik Adria, pa potem preverjeni kadri razne Commerce kot bivše udbaške firme, pa filiale bank v tujini pa veliko je tega tudi propadlo, ker se tujcev ni spustilo zraven s svežim kapitalom. Po letu 90 se zgodi le to, da partija izpusti nadzor, roke so proste za grabiti, od osamosvojenih izpostav LB (Gorenjska banka in ostale). Kdor je bil pač zraven, ta je trpal.

      Novinarji na TV so pa fopali ljudi, kako bi morala država poskrbeti za to, ono, ob propadu produkcij je novinarje skrbelo le, če bodo lahko ljudje šli na zavod, nič drugega. nezaposlene se je potem penzioniralo, tako da je tretjina prebivalstva Slovenije v penziji.

      Skratka otroški vrtec vse skupaj.

     • Iza Demos

      Stara garda, tisti jekleni zagrizeni komunisti, je zame od tu naštetih le Popit (rojen 1921). Ostali pa sodijo v mojo kategorijo “nove politične elite”. Škrabec pa je sploh posebna vrsta in igra veliko vlogo pri pranju ukradenega ustvarjenega Yugo premoženjapo nalogu Štefana Korošca. Pistotnik – Sintal pa se je začel “debeliti” šele po 90 in je (naj mi ne zameri – sitna riba). Tisto o bankah itd. pa se je dogajalo v navezi Srbija, Hrvaška, Slovenija. O tem so vedeli vse v SLO Korošec, ki je bil v tej “raboti” zastopnik SLO, Drnovšek, Kučan in Janša. In morda še kdo, a tega zaradi “putra” vseh ne bomo nikoli izvedeli ali pač, vendar prepozno.

     • tarantela

      10+

     • Ludvik Poljanec

      zakaj smo zapravili ,če pa vemo kdo je zapravil in ukradel(tajkuniziral).Kmalu se bodo morale te azdeve razčistiti in to Z PRAVO PRIVATIZACIJO,ki je določitev izvornih oziroma pravih lastnikov-Še bo veselo.

     • Iza Demos

      Tudi tisti, ki nič ne naredi in mirno gleda kako se “odnaša” (dela kriminal) nosi del krivde za storjeno dejanje. Jaz sem ena izmed tistih, ki je le gledala, a nič naredila, češ kaj pa zmorem sama. Napaka! Velika napaka.

     • sevenx

      Jp res je.

  • sevenx

   Vprašajte se raje od kod so se vzeli po 2. sv. vojni v DDR komunistični vojaki oz. cela njihova garnitura. Stasi, vojska, …

 • helena943

  Otroci in vnuki in sorodniki revolucionarjev bi se morali distancirati od krvavih dejanj svojih prednikov-klavcev. Javno. To je njihov greh. Pa nisem slisala se za nobenega, ki bi to storil. So pa zelo oholi in jih ni nic sram.
  Na seznam bi dodala Igorja Šoltesa-mladega Kardelja. Kako je ta prisel v Evropo kot Zelen in je zdaj menda Alde- se krave se smejijo, Slovenci pa ne. Lahko je cisto simpaticen gospod, samo distanciral se pa ni od svojega deda Edvarda Kardelja.

  • sevenx

   Je pa Šoltes edini glasoval proti TTIP kar je pa tud čudno.

 • Iza Demos

  Naj vrže kamen prvi tisti, ki je brez greha………………………………
  Ne poznam starša ali prijatelja, ki ne bi pomagal svojemu pri doseganju ciljev (vrtec, šola, služba, privilegiji), seveda, če ima za to sploh priložnost. Jaz sem jo imela in jo imam.

  No in ko se je pisec že lotil te teme, bi bilo zanimivo, če bi jo obdelal v celoti za celo SLO na vseh treh vejah oblasti + osebe javnega prava+pravne osebe,kjer je lastnik tudi država+fizične osebe z dejavnostjo, ki delajo za katero od treh vej oblasti in državo.

  • sevenx

   Ja in?

   • Iza Demos

    Takle mamo!

 • samsara

  “Aristokrat Ciril”
  Občasno se oglasi in razsvetli Slovenijo, da je zdaj pa že primeren čas, da podeli status narodnih manjšin vsem, za časa komunistične partije uvoženim Balkancem.

 • Andrej

  Samo pri nas lahko vnuki vojnih zločincev sedijo na najvišjih stolih oblasti,in jih ni
  sram zločinskih dejanj njihovih prednikov!”RESNICA IN PRAVICA”je vedno na njihovi
  strani,sindrom laži in podtikanja jim bil položen v zibel!

  • Adolf Hitler lebt

   po vseh državah vladajo te antisemitični komunajzersk morilske židovske pizde moj kamerad moj kamerad

 • Ludvik Poljanec

  Dokler nam bodo vladali bivši miličniki,oficirji JLA in partijci smo obsojeni na propad. resnica bo zmagala

  • Adolf Hitler lebt

   po vseh državah vladajo te antisemitični komunajzersk morilske židovske pizde moj kamerad

  • Adolf Hitler lebt

   Treba bo volk lepo vstati na noge in vdrt v parlaent pred tem pa prskrbeti velko smetarskih kant in zabrisati te židovske podgane notr kamor spadajo v smeti po tem pa vse nakradeno meščansko bogactvo zarubit te svinje pa v nabolj globjo luknjo zabrisat in ključe stran vrzit in za vedno pozabit .Ali pa na prsilno delo da vso škodo odgarajo katero so povzročili našem volku ta golazen komunajzerska ker bo resnica čez laž prevladala!!! Za vedno https://www.youtube.com/watch?v=c7zCkMUEL40

 • APMMB

  Sam menim,da ni pošteno otoke morilcev stigmatizirati in jim onemogočiti življenje.
  Nikakor pa se ne strinjam z dejstvom,da so ti postali priviligiranci in imputirani v elito, ki nadaljuje z vodenjem države po začrtani poti revolucionarjev in nam visljujejo režim, ki je povsod v svetu propadel, ali pa predstavlja primere, kako se države ne sme voditi.
  Zaradi svojih privilegijev si ti ljudje mislijo, da so uspešni. Zaradi sposobnosti, ki jih imajo, pa žal ni tako. Oglejmo si samo sedanjega predsenika vlade, Mira Ceraja, ki sicer ni potomec morilcev je pa prav tako “protekcionskind”.
  Ta dečko je takoj po diplomi postal “vunderkind” v parlamentu.Postal je svetovalce, ali nekaj podobnega. Praktično brez izkšen je že nastopal na TV in pojasnjeval določene pravne zaplete v parlamentu. Seveda so mu odprle pot na fakulteto veze, saj je bila njegova mama tožilka in hkrati visoka funkcionarka LDS falange in gleja vraga, postal je doktor, postal je profesor in razširie so se govorice, da je točno on ta, ki lahko Slovenijo popelje v lepšo bodočnost.
  Nihče ni preverjal, ali je vse res, kar se govori o pravniškem čudu. Iz ozadja je prišlo povelje, da ga je potrebno ustoličiti za predsenika vlade in glej ga vraga, tudi to se je uresničilo.
  Sedaj imamo na oblast marioneto,ki priča, kako umetno je bil narejen njegov sloves.Ni ne pravnik, vsaj tako kažejo njegovi dosežki. Ne zmore niti ene kočljive zadeve razsoditi tako kot velava ustava, ali zakoni. Prav saramotno je, kako tepta zakondajo. Tudi na ostalih področjih je popolnoma nesposoben, pravi priviligiranček, “protekcionskind”.
  Podobne zgodbe je mogoče zaslediti tudi pri drugih priviligirancih.Tudi Ciril Ribičič ne bi videl nikoli profesure, če mu ne bi položaj pripravil očka. Njegov doktorat danes ni vreden fajfe tobaka, saj je to, kar je v dokroratu opeval, kot vrhunski dosežek socializma, propadlo s padcem berlinskega zidu. A kaj čemo, postal je del pravniške elite in v nej obstal. Res je, da si prizadeva biti čim bolj objektiven in je tudi pošten, a kaj, ko ga spremlja senca nkgovega očeta, ki ji ne more uiti.Ne more obtožiti njegovih dejanj, ne more obtožiti revolucije, ki je prinesla zlo Slovencem in Sloveniji, ki se še po sedemdsetih letih ne more izkopati iz brezna v katerega so revolucionarji zmetali sovoje žrtve in jih zasuli s kadavri, da jih nihče ne bi mogel odkriti.
  Tudi Šoltes je “vunderkind”, ki blesti, pa nihče ne ve zakaj?
  Edini uspeh pri vodenju računskega sodišča je njegov doktorat. Ja, kako pa je lahko genij doktoriral ob vodenju tako zahetevne inštitucije? Koliko rednega delovnega časa je vtkal v dokrtorat? Ni prav verjetno, da lahko recimo nek pleskar v delavnem času za svoj žep pleska sosedom domove.
  Tako pa so v Sloveniji še vnuki deležni privilegijev svojih prednikov, ki so temeljito počistili z nasprotniki, tako da lahko sedaj mirno vladajo potomci. Ogroža jih le Janša, ki pa ga lahko,če se jim zahoče tudi zaprejo in potem pravniki kakršni so potomci revolucionarjev to s svojimi pogledi na zakone tudi utemeljijo.

 • učko

  Rdeča samozvana aristokracija, avantgarda, dejansko privilegirana fašistokracija še vedno pijejo kri tej državi in narodu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • milanček

   učko: Zaradi takih idiotov kot si ti, lahko potomci krvnikov slov. naroda nadaljujejo z morijo Slovencev! Naredi dobro delo za Slovenijo, raztreli se v objemu tvojega vodja MK!

 • učko

  Kdo pa je leta 92 sesul Demosovo vlado Lojzeta Peterleta in šel v Drnovškovo vlado? Janez Janša !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • učko

  “Želim delovati v ZK in doprinesti svoj delež pri izpolnjevanju zastavljenih nalog in se hkrati bolj izobraziti v marxistični ideologiji.« Janez Janša.

 • Hribouc

  Smrad kadavrov nezmotljive Zgodovine, narodovega zgodovinskega spomina in pošastni odsev neznosne bolečine žločina, ki ga je zločinska komunistična partija nagrmadila na pleča svojih žrtev in svojih krvnikov ter vsega njihovega pokolenja!
  Ker niso zločinci, ne dovolj imenovani, ne procesirani se zlo tega strahotnega boljševističnega ustrahovalnega in zamejenega pobijanja z čisti ničevi nič prenaša na celotni slovenski narod.

  KO BODO POSTAVILI DVOLIČNI “SPOMENIK VSEM ŽRTVAM V LJUBLJANI” , BO USODA NARODA ZASVINJANA DO NEPREPOZNAVNOSTI!

  ČE BO TA SPOMENIK BLAGOSLOVIL NADŠKOF SLOVENCEV, JE USODA NARODA DOREČENO ZAPEČATENA ZA VEKE VEKOV. AMEN.

  To se ne sme zgoditi.
  Zore, razmišljaj ali je bil tvoj stric, partizanski major, dober človek ali je bil slučajni domobranec s konca tvoje vasi fantazma v fikciji tvojega nadškofovstva?
  ZVEDELI BOMO, KER VEM, DA BOŠ SAM POVEDAL NEKEGA LEPEGA DNE !

  Pride ta dan. Kličemo ga in molimo, da pride in veliko nas je, ki upamo !

 • tanja

  zadnji pošteni član družine Ribičič je bil Josip Ribičič, avtor zelo prisrčne otroške knjige Miškolin.

 • Adolf Hitler

  poskat zivega ali mrtvega in nato istrebit do zadnje zidovske komunaiserske lopovske golazni!

  • sevenx

   Hej. Žal ti moram povedati da je tudi tvoj avatar zidovski socialist. Nezakonske otroke so uporabljali da so skrili njihovo pravo ime (priimek).

 • Levicar nikoli! … in hetero

  Mitja Ribicic je imel med vojno psevdonim Ciril. Torej… Na zalost se je kolina stegnil brez kazni!

 • Bald Eagle