Slovensko “rdeče plemstvo” in njihove perverzne igre

Foto: Pixabay

Petindvajsetletnica osamosvojitve Slovenije je primeren trenutek za analizo preteklega obdobja, še bolj pa za strateški premislek o prihodnosti. Čeprav ne spadamo med “stare” države, smo uspeli prestopiti mejo polnoletnosti in nam zato romantična naivnost v razmišljanjih ne pritiče več.

Že poenostavljen pogled pokaže, da smo Slovenci še vedno ponosni na osamosvojitev, ne pa na stanje v državi. Po četrt stoletja je povsem jasno, da smo od lastne države (ne samo v ekonomskem smislu) pričakovali bistveno več. Eden najbolj problematičnih signalov zadnjega obdobja je množično izseljevanje mladih in izobraženih, skratka najbolj perspektivnih kadrov. Njihovo sporočilo je jasno: “Ker v Sloveniji ne vidimo več svoje prihodnosti, jo zato iščemo v tujini.” Po nekaterih najbolj pesimističnih ocenah gre za kadrovsko katastrofo enake dimenzije, kot jo je v devetdesetih doživljala Srbija. Odhajajoči intelektualni potencial kot najpogostejši razlog za izselitev navaja brezizhoden položaj, saj zaradi klientelističnega modela kljub nesporni strokovnosti ne more napredovati.

Nastanek rdečega plemstva
Plemstvo je družbeni sloj, ki uživa podedovane ali podeljene pravice in privilegije. V Evropi je doživelo svoj vrhunec od srednjega veka vse do poznega 18. stoletja. Z razvojem meščanstva po francoski revoluciji je plemstvo izgubilo prejšnje privilegije in moč, čeprav si je v številnih evropskih državah do danes ohranilo veljavo, zagotovilo koeksistenco in pomemben položaj v družbi. V preteklih letih smo v Sloveniji dokončno ustoličili tako imenovano rdeče plemstvo. Začetek negativne selekcije se je pričel že precej prej in je svoj cilj dosegel v desetletja dolgem procesu, v katerem so bili najbolj vneti nagrajevani za svoja gnusna ravnanja s slovensko poslovno in intelektualno elito. Njihova vloga pa se je v slovenski družbi – ob spoznanju, da do lustracije nikoli ne bo prišlo – trajno utrdila šele desetletja po osamosvojitvi.

V svojem bistvu gre za eno najbolj perverznih iger slovenske politične in gospodarske scene. V maniri Severne Koreje smo vzpostavili nasledstveni sistem krvave elite. Gre namreč za potomce tistih ljudi, ki so zavirali ali se odkrito borili proti slovenski samostojnosti. Največkrat za sinove in hčere tistih, ki so odgovorni za sistematično uničenje resničnega slovenskega intelektualno-gospodarsko-kapitalskega potenciala. Svoj status so si pridobili z režiranimi sodnimi procesi, disciplinskimi preganjanji, onemogočanjem akademskih karier, medijskim uravnavanjem prostora … Njihovi očetje so morili z orožjem, tretja generacija pa za svoje mračno poslanstvo uporablja predvsem medije in upravljanje z državnim premoženjem. Z zvrhano mero cinizma lahko trdimo, da je opisano rdeče plemstvo pomembno prispevalo k procesu naše “osvoboditve”. Sistematično in zelo učinkovito so nas osvobodili tradicionalnih slovenskih vrednot, kulture in – enako pogubno – naše lastnine.

Pravi plemiški naziv je, poleg z dedovanjem, mogoče pridobiti z izrednimi vojaškimi sposobnostmi, podjetnim grajenjem ekonomske moči in drugimi zaslugami za državo in vladarja. Vstop v rdeče plemstvo se pridobi v času vladanja trde levice (in z njeno pomočjo) ter seveda na račun davkoplačevalskega denarja. Skupna značilnost rdeče aristokracije je, da se nihče od njih za preživetje nikoli ni pomeril na resničnem trgu! Čeprav javno radi citirajo Pikettyja, v vsakodnevnem življenju počnejo nasprotno – svoje nekorektno pridobljene privilegije želijo za vsako ceno zadržati in jih prenesti na naslednjo generacijo. Pri tem uporabljajo model tristopenjskega kolobarjenja med politiko, državnimi podjetji in/ali javnim šolstvom ter športnimi zvezami.

Večina klanov ima v “igri” že tretjo generacijo. Če jim bo prenos tudi drugič uspel, bo to z veliko verjetnostjo prva generacija, ki bo čez nekaj časa smela pokazati realno finančno moč in premoženje svojih družin. Nekako v slogu ameriških mafijskih družin iz časov prohibicije: “Ne sprašuj me, kako sem zaslužil svoj prvi milijon, in pošlji vnuke na pravno fakulteto!” Bogastvo slovenskega rdečega plemstva je plen, prisvojen v netransparentnih krogih razvlečene slovenske tranzicije – od kraje zlatnine, ur, pohištva in slik preganjanih po drugi svetovni vojni, do “privatizacije” na račun poceni kreditov iz državnih bank.

Kvote
V širši javnosti in z obilno pomočjo medijev se zaradi opravičevanja statusa omenjenih družin drži neupravičena podoba svetovljanstva. Večina teh »strokovnjakov« si je svoje mednarodne reference nabirala po svetu v času socializma. V tujino so odšli kot predstavniki (delegati) bivše države na delovna mesta v mednarodnih organizacijah (Svetovna banka, IMF…). Položajev torej niso pridobili na podlagi selektivnega pristopa, temveč zaradi kvotnega sistema in notranjih odločitev takratnega političnega vrha. Te vrste kadrovska politika je izbirala kandidate z jasnim (največkrat udbovskim) poreklom in relativno solidnim intelektualnim potencialom. Zaradi dolgoletnega službovanja v mednarodnih organizacijah in največkrat zgolj zaradi znanja tujih jezikov se je iz njih pričelo oblikovati strokovnjake in jim tlakovati pot na vrhove v domovini. To sistematično produciranje lažnega svetovljanstva se nadaljuje še danes. Stopnja družinskega nasledstva je povsem primerljiva s srednjeveškim sistemom vladanja. Nedavno dogajanje v Cancunu, o katerem smo pisali v prejšnji kolumni, je zgolj sarkastična predstava treh družin, ki spadajo v vrh slovenskega rdečega plemstva.

Kako nazaj v prihodnost?
Kako se iz srednjega veka vrniti v 21. stoletje? Ker se bojim, da je za proces lustracije prepozno, bi bilo resno razmisliti o širšem projektu “crowdsourcing” razgrnitve podatkov o ljudeh, ki nam dejansko vladajo. Tako kot v Cancunu je kvazi elite najlaže razkrinkati tako, da se jim prepusti oder pred očmi javnosti. Prav zato se slovenski sodniki, aktivni upokojeni politiki in nečaki iz ozadja kot hudič križa bojijo javnih nastopov. Nihče namreč ne zna ljudem predstaviti njihove nesposobnosti tako dobro kot oni sami!

Warren Bufett je v provokativnem slogu opisal problem učinkovitosti upravljanja velikih, mednarodnih podjetij v družinski lasti: “Prenos pravice vodenja na temelju dedovanja, ne pa sposobnosti, pomeni isto, kot da bi ekipo za olimpijske igre leta 2020 sestavljali iz najstarejših sinov olimpijskih zmagovalcev leta 2000.” Opazka, ki sodi v aktualni slovenski vsakdan – kot da bi bila po meri narejena zanj. Saj me razumete. Ne jamram. Iščem rešitve. Peace. Love. Bok!

Edvard Ofentavšek

 • Krtača17

  Mislim da bi se bilo najbolj pametno držati zdrave pameti in delati v najboljšem možnem interesu državljanov in države. Žal pa vsega naštetega v desni opciji ni videti, zato je desna opcija tudi v manjšini. Če misli nadaljevati s trenutno politiko razdeljevanja (primer je recimo proslava), pa bo kmalu izumrla sorta kot dinozavri. Evolucija gre dalje.

  • pajot

   pol se boste mel pa fajn.

  • Nata

   No ja, pa si res ” ta pravim ” obesil glavno krivdo !
   Mislim , da četudi bi desnica pustila zgodovino pri miru , z vso svojo zdravo pametjo ne bi uspela !
   Kaj bi bil rezultat ? Saj ni potrebno razpredati !

  • radames

   Ja! “Razdeljujeo” že tako, da s pištolcam grozijo. In evolucija gre dalje (pri talevih). Preko luke Koper.
   Čuj, ti! Ne spat!

  • Rokc5

   Ne moramo se pretvarjati, da je vse v redu, če imamo povsod komunistične spomenike in komunistične proslave. Osamosvojitev Slovenije pomeni poraz Kardelja, Kidriča, UDBE itd. Se pravi ne moremo več imeti spomenikov revoluciji in praznikov kot je 27. april. Tu je potrebno začeti.

 • Edi

  Izvrstno: “rdeče plemstvo je pomembno prispevalo k procesu naše “osvoboditve”. Sistematično in zelo učinkovito so nas osvobodili tradicionalnih slovenskih vrednot, kulture in – enako pogubno – naše lastnine.”

 • Novakec1

  Lahko še toliko filozofirate; Slovenije in s tem slovenstva NI VEČ; ste ga zapravl za 1€

 • AlojzZ

  “Nastanek rdečega plemstva”

  Zelo enostaven je bil: tisto pomlad smo sicer zamenjali politični sistem, nismo pa zamenjali politične elite. Rdeče politične elite. Vse ostalo so posledice.

  Zakaj nismo zamenjali rdeče politične elite? Na samo to, da je nismo zamenjali, še celo priskrbeli smo ji priznanje od pomembne moralne avtoritete: papeža. Berimo:
  Vitez reda Papeža Pija, podelil Papež Janez Pavel II., 1993;
  odlikovanje reda “Pro Merito Melitensi” malteškega viteškega reda
  http://www2.gov.si/up-rs/1992-2002/mk.nsf/predmkcv.htm

  • Krtača17

   Smo zamenjali elito, prva slovenska vlada z Lojzom na čelu, pa takoj ko so prišli so začeli delat škodo. Zato so tudi odšli. Se še kdo spomni kako so letela jajca v parlament? https://sl.m.wikipedia.org/wiki/1._vlada_Republike_Slovenije

   • resnicaboli

    Zanimivo pri teh ki pa kradejo že 70 let pa ni noben metal jajc mogoče pa je le UDBA tista ki je vse organizirala?

    • Janko Gedlička

     Mislim, da je UDBA celo organizirala prvo vlado s svojimi podtaknjenci in ne le metanje jajc

   • AlojzZ

    Lojze … elitni politik???? Edino en komentar je smiseln:
    :)

  • Nata

   Ja…….1993 leta !! Sedaj pa vse vemo o njem ………..pa ne bi dobil več takih priznanj !
   Ampak življenjepis je pa 1 A s črtico , no !

 • dr Janez Sveti

  Tudi pohvalit je potrebno!
  Tale kolumna je čista 10. Ko bo še volilcem jasno, kar je tukaj lepo preprosto razloženo, se bo v Sloveniji mogoče začelo obdobje za pošteno poslovno prakso in organizirano socialno državo.Jaz v to verjamem, samo vprašanje časa je.

  Dr Janez Sveti vesoljc

  • A zdele pa si se zbudu. ?

   • dr Janez Sveti

    Jaz točno vem kaj želim in vem, kaj se dogaja. Sem pa pameten in vem, da ne obstajajo popolni ljudje in nikoli ne povzdigujem človeka v božanstvo. Vsi so seronje,
    Dr Janez Sveti vesoljc

  • Janko Gedlička

   Samo kako to odlično kolumno stiščati do volivcev, ki jih večinoma nič ne zanima.

   • dr Janez Sveti

    Na silo sigurno ne.
    Dr Janez Sveti genij

   • Jojo

    Lepo v obliki risbic kajti vecini lenuharjev se neda prebrati 2 odstavka….

 • janez zorman

  Za njih je značilen “NACIONALNI INTERES”, ki se odraža na njihovih bančnih računih po Svetu !

 • xtc

  kOMUNIZEM IN RDEČE PLEMSTVO IZKORENINITE LE Z POPOLNO PRIVATIZACIJO;TAKRAT NIMAJO VEČ MOČI;KER JE TREBA ZAČETI DELATI PO SPOSOBNOSTI:
  Tam pa selevakom hitro zalomi in kmalu uničijo vse tisto kar so si nakradli;ko ni več vez in pod javnim drobnogledom;cela piramida razpade kot hiša iz kart:

  • intel345

   dokler bojo mediji tulili kako tomić govori da je privatizacija nekaj najslabšega za slovenijo ne bo prišlo do popolne privatizacije

  • soc

   Rdeče plemstvo intenzivno dela prav na privatizaciji, že od 1991 (in prej) dalje. V zadnji rundi bodo skupaj z ruskimi in srbskimi posredniki preko SDH in Slabe banke požrli še vse, kar jim je doslej zaradi nesposobnosti in pogoltnosti spolzelo med rokami.

   Kaj slaba mi je tolažba, da bodo skupaj s svojimi otroci itak večino spet sesuli in da bodo čez pet desetletij lastniki nečesa, kar je bilo nekoč “družbeno”, vmes njihovo, multinacionalni koncerni.

   • Janko Gedlička

    Vendarle potrebujejo državne jasli, ki se napajajo z davkoplačevalskim denarjem, da pokrijejo svoje izgube, ki so posledice zavoženega gospodarjenje z nakradeno privatiziranim kapitalom (predvsem NLB). Do privatizacije jim ni tam, kjer lahko s koruptivnim ravnanjem veliko “zaslužijo” (npr. zdravstvo).

  • janez.pokoncni

   Popolnoma se strinjam. V kolikor ukinemo zlo zla, državno lastnino, zreduciramo JS na res tisto, kar je potrebno za delovanje države, sprivatiziramo tisto, kar se da sprivatizirati (od šolstva in zdravstva dalje) in iz politike odide 4/5 politikov, ker bi jim zaprli pipe iz katerih jim curlja državni denar.

  • Rokc5

   Sam že dolgo trdim, da je rešite v DENARJU.

   Sicer bodo poizkušali s prisilno obdavčitvijo ter z vrnitvijo zaplenjenega denarja iz prvih valov privatizacije (PIDI na primer) – kar se že dogaja – ampak v 10 letih se lahko naredi velike spremembe.

   Potrebna sta 2 koraka:

   1. Privatizacija nekaj ključnih družb iz katerih se napajajo paradržavna omrežja. Kjer je govora o tem, da bi zaposleni radi dobro upravljali svojo lastnino (Luka Koper) se omogoči notranji delavski odkup oziroma odkup zaposlenih ter pretvorba v zaprto delničarsko strukturo (omejena na lokalno raven, odločeno populacijo – tu imamo primer Domela).
   S tem se posekajo kanali prečrpavanja javnega denarja v državne medije ter svetovalna podjetja.

   2. Namerna preusmeritev denarnega toka velikega dela državljanov (zaželjeno bi bilo cca. 45% toda dejansko lahko že 25% državljanov- kar je manjšina – naredi ogromno spremembo). Predvsem iz naslova plačevanja Rtv naročnine, neplačevanja časopisov, plačevanja alternativnih medijev ter da se zagotovi da lahko normalno podprejo svoje katoliško šolstvo.

   V roku 10 let imamo lahko VELIKE SPREMEMBE.
   Samo potrebno je to izvesti.

 • sprehajalec

  Bravo Edvard, dober in lepo utemeljen članek. Čestitam.

  Večina klanov ima v “igri” že tretjo generacijo.

  Šoltes, Kardeljev vnuk, kaže vse značilnosti gornje trditve.

 • althar

  Odlično! Od udarnega naslova do konca v stilu Montyja Pythona.

 • Nata

  Uuuuuuuuh, definicija rdečega plemstva je sijajna ! Bravissimo !

 • MEFISTO

  Vzdržal se bom komentarja, dokler nam ne nalijejo čistega vina Tetka iz ozadja, trikotnik, tarantela in Jovo Jamnica, ki od bliže pozna(jo) slovensko rdeče plemstvo.

  • tarantela

   Samo na kratko Te prisrčno pozdravim, se mi mudi na rdeči dvor, pa-pa!

 • if

  Warrenova izjava napisana v zadnjem odstavku poudarja za državo uničujoče načelo delavanja slovenskega rdečega nazora in logično izpeljavo “neumno je volilno telo, ki ga voli kljub terpljenju, v katerega ga peha”.

 • Janez

  Ja, ja !
  Smešno krvava pripovedka !

  Za pravljico ima premalo lepe v-sebine !
  “Rdeče plemstvo” – ha, ha ha !

  Ima res žlahtne korenine in rodovnik in pa – botra – kot iz – bajk !

  Začetek Sage o slo “rdečem plemstvu”

  1. stari cesar jz Dunaja je umrl , z juga se je novi – vsiljeval !

  2. A ?
  domači brezimetni raji iz Lblane, pa Zadobrove , Trzina ,
  ne pokojni Francl niti južni Kara-džorče. – nič ni dal !

  2.1 je študiral revni ” Kradelj -učko : “: sam od čaja se ne da živet ”
  trebuh terja svoje, kravc nič nimam – nimam jaz os česa živet !
  purgarji, ki krave imajo, kar zastonj mi nič ne dajo – treba jim bo – kravce – vzet !”

  2. 2 A ? Kako začet !
  2. 2. 1 Purgarji so močni, gajžle imajo – kravc – si ne pustijo – vzet ! Le kako – začet !?
  2.2.2 Misli , misli Edi Kara-delj : kruliti mu v želodcu je začel !
  Saj “krraljevsko jaz ime imam” – vzpeti gor na prestol – jaz se znam !
  Krulba praznega želodca – to je – muzka – prava !
  To še dobra bo zabava – ko jaz vse ta lačne – bom podložnike – vkup zbral !

  Se nadaljuje: pripovedka o slo “rdečem plemstvu” l.r. JANEZ KOMENDA

 • Janko Gedlička

  Ta odlična kolumna pove vse o naši realnosti. Ne bo veliko prostora za veličastne besede ob proslavi osamosvojitve.

 • karlina

  TOČNO, ti ljudje, so še 1000% hujši, kot so bili njihovi stari starši in starši, seveda komunisti. Vodijo nas v propad in prepad, vsak dan vidimo, kako nas uničujejo in kradejo naš denar, gospodarstvo je ze čisto uničeno in na psu, to, kar dela sedaj ze dve leti Cerar, je podobno S. Koreji, ne vem, kaj naj rečem, naj bom jezna, zalostna, ali besna. Sramota, sramota in še enkrat sramota, po 25. letih samostojnosti, ne pa osvobojenosti komunističnega sistema in komunistov.

 • Borut Stari

  Slovenci smo enotni glede samostojnost. Žal nismo pa enotni glede osvoboditve.Osamosvojeno državo so nam takoj, na prvih predsedniških volitvah s zmago murglića komunisti, pardon komunajzarji, ukradli ali ugrabili. Kakor hočete. Takrat nam je tisti del naroda (~60%) razpadlega uma in nastopajoče demence vsem ostalim spisal sodbo.

 • MižekFiga

  Poglejmo “Princa reme” (po Drnovškovo)

  BIOGRAFSKI PODATKI:
  Rojen 14. januarja 1941 v prekmurski vasi Križevci, na slovensko-madžarski meji. Odraščal je v učiteljski družini,
  v protestantskem okolju. Očeta, oficirja odporniškega gibanja, so leta 1944 ubili nacisti. Osnovno šolo in gimnazijo
  obiskoval v Murski Soboti, leta 1964 diplomiral na Pravni fakulteti v Ljubljani. Poročen s Štefko Kučan, ima
  dve hčerki Ano in Špelo ter vnuka Fedjo.

  ODLIKOVANJA:
  Vitez reda Papeža Pija, podelil Papež Janez Pavel II., 1993;
  odlikovanje reda “Pro Merito Melitensi” malteškega viteškega reda, 1995;
  Veliki častni križ Republike Madžarske in Veliko odlikovanje Republike Estonije, 1997;
  Veliki križ reda “l’Ordre du Redempteur” Helenske republike, 1999;
  Red dvojnega belega križa Republike Slovaške,
  Red slona Njenega veličanstva Kraljice Margarete II.,
  Veliki red Kralja Tomislava Republike Hrvaške,
  Red velikega križa sv. Mihaela in sv. Jurija Njenega Veličanstva
  Kraljice Elizabete II., 2001, odlikovanje Ogrlica reda Izabele Katoliške
  njegovega veličanstva španskega kralja Juan Carlosa, Red Zvezda
  Romunije Republike Romunije, 2002.

  OSTALO:
  Crans Montana Prix de la Fondation za prispevek k miru, stabilnosti in sodelovanju v Evropi, 1999;
  častni doktorat univerze Cleveland State, 2001.

  LOKALNO:
  Od 1991 do 2002 desetkrat izbran za najpopularnešega državljana Slovenije. Odgovoren rumeni (pri nas rdeči) tisk.

  Vse te NAGRADE IN NASLOVE JE DOSEGEL, KER SE JE ZAVZEMAL ???
  Nikoli ni nič naredil, samo zavzemal se je ???

  • rdeča pesa

   Še dobro da ta murgelska kreatura nima sinov, kot Kim il sung. Sicer pa so taki psihopatski liderji precej hudokurčni in so svoje seme puščali tudi v drugih priležnicah ne samo v domači gospodinjski pomočnici.

 • Duhec

  Neverjetno dobra, pikra kolumna… očitno je možno.

 • janez.pokoncni

  Edvard, 5+ za tole!

  Podobno trobezlarim že leta. Kaviar socialistično plemstvo!
  Posesti pravega plemstva so zanemarljive v primerjavi s posestmi kaviar socialistov. Imajo v upravljanju in oblasti; javni sektor in komletno državno lastnino. Zadeva je mnogo boljša kot, če bi vse to imeli v lasti. Lastnik za svoje premoženje odgovarja preko svoje denarnice, oni “odgovarjajo” z mojo denarnico.
  In najlepše, kar kaviar socialistično plemstvo ima, smo tlačani. Tlako delamo na svoji lastnini, za to delo smo izjemno obdavčeni, če nam gre kaj narobe, izgubimo izključno mi.
  Fevdalizem vs kaviar socializem 0:10 v korist kaviar socializma po brutalnosti izkoriščanja tlačanov.

 • Olga

  Obelodanjati imena, preverjati premoženje in ovajati! Če na naših sodiščih na gre, pa v mednarodnem merilu! Vse, od pobojev, ki ne zastarajo do vseh kršenj človekovih pravic, ki jih na manjka! Če bodo nadaljevali s sovražnim govorom, ki ga v bistvu širijo sami, drugim pa ne dovolijo niti nasprotnih argumentov, jih je treba tudi prijaviti mednarodnim institucijam! Prepričana sem, da imamo v Sloveniji veliko sposobnih in bistrih glav, ki bodo našla pot! Če je lahko tistih 571 bedakov lagalo o zatiranju, lahko tudi mi širimo resnico v mednarodne inštitucije!

  • Imaš občutek da je 571 novinarjev pretiravalo oziroma lagalo, da v resnici ni bilo pritiskov na novinarsko svobodo ?

   • von Rhein

    No ja,sem in tja se je zgodil kakšen pritisk.Na Cicibanu so bili zelo ogorčeni.

   • Ruggedplant

    Zanje sta objektivno poročanje in medijski pluralizem nahujša oblika pritiska ob katerem eksplodirajo kot tempirana bomba. Programerji teh odštevalnikov pa zasedajo najvišja mesta na FDV-ju in FF-ju.

   • Olga

    Saj popolnoma svobodno lažejo! V demokratičnih sistemih bi bilo oni in njihovi delodajalci že brez gat zaradi tožb!

 • von Rhein

  Res ste dodali pojem “rdeče plemstvo” v narekovaj, kar spremeni do neke mere pojem.Samo beseda plemstvo za te roparje,hinavce,intrigante,ponarejevalce in ritoliznike vodji krdela je lahko petkrat v narekovaju,zame ni plemstvo.Je navadna rdeča banda,ki živi na tuj račun.Ker niti živeti ne zna normalno ,uničuje večji del tistega kar ustvarijo drugi.

 • baubau

  No ja…bogastvo kateregakoli “plemstva”v človeški zgodovini je bilo in je vedno plen oz,rezultat nadaljevalnega plenjenja močnejšega nasprotnika,močnih združb in posledično premožnejših.Gre za isti besedni koren.Če kdo vidi v kateremkoli starodavnem ali današnjem plemstvu kaj drugega ali celo plemenitega v etičnem smislu npr.,je na žalost povečinoma v veliki zmoti. Ne le za zidovi preštevilnih gradov-celo ko se sprehajamo mimo starih meščanskih zgradb v starih delih naših mest lahko dobesedno za njihovimi oštukaturenimi pročelji zavohamo kri.

  • avtohtoni neandartalec

   Tisto je verjetno smrad od ščurkov, ki gnijejo v razpokah, v kanalih cevi in električne napeljave.

 • mona lisa

  Ja rdeče plemstvo je uničilo našo lepo državo in slovenski delovni narod.

  • avtohtoni neandartalec

   Nismo se rešili komunizma, nismo zmagali v nobeni vojni, še ozemlja lastne države nismo obdržali v celoti, ni bilo prave dancionalizacije, Ustava se ne spoštuje, vse človekove pravice so zgolj relativne, nič nimamo, denarja ni, svobode še manj, se je sploh kaj spremenilo?
   Ko ljudi danes zanima kakšna je bila Jugoslavija, ozrite se okoli sebe, točno to je to, le da se palčki zdaj več ne sprenevedajo kdo so in kaj so.

  • Adolf Hitler lebt

   druge svetovne vojne sploh ni bilo nikoli konec to tudi sami opažate in opčutite mi smo še vedno v eni kurčevi koloniji teh kučevih ždovkih buzerantev

 • janez.pokoncni

  Nova24tv, Ljudmila & CO imajo pravkar novinarsko konferenco na temo JJ.

 • avtohtoni neandartalec

  Dejstvo je, da je moderna Slovenija utemeljena na Jazbinškovem zakonu oziroma na denacionalizaciji skupnega premoženja. Slovenija je kos planeta Zemlje, tu se marsikaj nahaja, nas je pa samo dva milijona. Recimo, da bi bila samo dva, odrežemo 6 ničl stran in primerjajmo bogastvo, da bo lažje za računat. Lako bi se preprosto ozrli okoli sebe, pogledali skozi okno, vzameš nekaj v roke in se vprašaš, iz česa je narejeno in koliko stane, da ti ga nekdo načrtuje, izdela in dostavi v roke. Cigli se recimo vlivajo iz cementa in drugega praha, pomeni treba je poiskati tako skalo, jo razbiti z dinamitom, potam pa kose vlačiti v drobilniso, kjer jih zmeljejo v cementno moko. Isto velja za vse ostalo, tako nastane en cigl. Vreden ni pa nič, sploh če nas zanimajo samo 7 in več mestne številke, v kakršnih računa približno 2,3 Slovenca. Ostali nimamo za burek. To je sodobno plemstvo.

  Fevdalistična demokracija je prepletena z politično demagogijo, iz medijev ne izvemo ničesar, samo na splošno, ni več države, ki bi nam na vsakem koraku pojasnjevala ista dejstva, okoli katerih bi se vsi strinjali, deluje pa po istem principu. Ne bom trdil, da so stare demokracije kaj boljše, zagotovo pa si tam ljudje ne znajo predstavljati, da bi imel kdo popolno kontrolo nad njimi, država nima veze s krajem, v katerem živijo, ker je cel tisti košček planeta vreden premalo, da bi se poznalo na okvirnih statistikah. Zakaj bi sploh rabili politiko, davke plačujejo, probleme rešujejo pa sami, povezujejo jih nek zakon in zgodovina, imajo neke skupne službe,kot je na primer vojska, to je pa tudi vse. Tako se skupnosti zavarujejo pred močnim plemstvom, prednost imajo posamezniki, ki jih poznajo, ukvarjajo se s tradicionalnimi dejavnostmi, ki so značilnosti krajev, saj temeljijo na obnovljivih virih, ki se skozi tisočletja niso bistveno spremenili. Tako nastane identiteta pokrajin, ki imajo seveda svoje specifične geoplotične in naravne probleme, država povezuje vse te regije v neko konsistentno celoto, ne more pa jim pomagati drugače, kot da vzpostavi niti sodelovanja med njimi, skupaj potem rešujejo kar se pač da. In tako je že tisočletja.

  Tradicija ne temelji toliko na kulturi kot na osebni lasti in avtorstvu, ne temelji na kolektivizmu ampak na dobro situiranih posameznikih. Izhaja iz dejstva, da nihče ne rodi pod drevesom ampak imajo vsi prebivalci nek temeljni kapital, ki ga nasledijo od staršev, kot so dom, pohištvo, orodje in razni dragoceni predmeti. Ne le materialna lastnina, družine si lastijo tudi avtorske pravice, so člani različnih skupin in društev, vse to je del kapitala.

  Pri nas tega skoraj ni, zelo malo državljanov si kaj lasti, skoraj nihče nima kapitala naloženega v delnicah ali zlatu, ne sodelujemo v nobeni investicijski ali varčevalni shemi. Nič nimamo, čeprav se je razdelila cela država, to je zajeten kos sveta. Ker nimamo, smo hlapci, ni važno kdo kaj dela, vsi smo del kulise, kdor ne igra, je pač statist ali prop. V takem okolju, je nemogoče zgraditi normalne, enakopravne in stabilne odnose, to je isto kot, če bi pričakovali, da bodo zapori postali komune, ki se bodo same regulirale in bodo v njih ljudje normalno živeli. Lahko, ampak edino za zidovi, ločeni od ostale družbe, ki jih ne spusti ven, za kazen.

  Zato se mi zdi, da pri nas mešamo plemstvo s policijsko državo. Ni nujno, da oligarhije nastanejo iz buržuazije, volkovi recimo ne poznajo tradicije, vsak član plemena lahko postane vodja, če je pač dovolj močan in iznajdljiv. Vendar volčja družina ne pozna ekonomije, vdijo samo roko, ki jih hrani, pri nas so edina prava elita nekdanji upravljalci družbenega premoženja oziroma državnih fabrik, ki jih rešujemo iz Večne krize od kar jaz pomnim zase. Tako je, ta podjetja še nikoli niso prinesla dobička, ne prej in ne danes, vsakih 4-5 leta jih moralo hlapci dokapitalizirati, zato denarja na ulici ni, ne da se kupiti novih tehnologij, trg se nikamor ne širi, zaostruje pa se represija, ki si pomaga pokrivati stroške s preventivo, in sicer z obvezno preventivo, ker so dejavniki tveganja v takih džamaherijah pač zelo visoki. Spomnimo se kaj so nam govorili politični direktorji, ki so dejansko financirali razbijanje Jugoslavije in državljansko vojno, vedeli so, da se bodo po koncu hladne vojne trgi odprli in bodo lahko brez težav nadomestili notranje Jugoslovanske prodajne verige. Takrat so nam po uličnem razglasu sporočali, da taki kot smo, ne moremo v Evropo, ljudje so mehansko ubogali in se začeli bolj kulturno obnašati, se oblačiti, popravili so si frizuro, kletvice so bile naenkrat prepovedane in označene za balkanizem. Tujci so zahtevali učinkovitost, naši fičoti in katrce so bili pol manjši od današnjih razkošnih limuzin, odlično so se prilegali na naše majhne ceste, ki so za sodobne avtomobile pol preozke, zato smo morali najprej popraviti glavne povezave.

  Namesto blaginje, ki je v temeljih že obstajala, smo dovolili drugačno obliko diktature, kapital se ni razdelil med ljudi, čeprav bi se po zakonu moral, plače niso bile zakonska obveza delodajalca ampak dogovr med hlapcem in mojstrom, ker se pri nas časti lažni Idol Dela, je še vedno največja vrednota, če ljudje hodijo vsak dan na delo in redno plačujejo položnice, so dobri državljani, tudi če ne dobijo pošteno plačano in ne dobijo kar plačajo. Mi pravih človeških vrednot sploh ne poznamo, samo odlomke, iz katerih se lahko norca delamo, toliko je vredna tudi postsocialistična oligarhija. Tragično je predvsem, da celo življenje v glavnem trpimo in se pospešeno staramo, Slovenijo bomo verjetno reševali še kar nekaj časa, Slovencev na tak način ne bomo rešili nikoli.

 • avtohtoni neandartalec

  Slovenija je vredna kakšnih 200 milijard, samo v nepremičninah.

 • Janez

  Jaz poznam !
  Samo – plemstvo iz Komende !
  Sem eden iz dinastije K……h !
  In ?
  Katere pa so ” rdeče dinastije” ? Priimke prosim !? L.r. JANEZ KOMENDA

 • radames

  Gospod Ofentavšek, dobra kolumna! Borovnica??

 • Volkhv

  Rdečega plemstva ni, je le srbsko=ljubljansko(Balkanski bojevniki), oz. avarsko ter po novem bošnjaško, hrvaško in arabsko plemstvo.

 • Vrhovni sodnik

  Zelo dobro in realno napisano, z osamosvojitvo smo jim to omogočili, zakaj smo se potem osamosvojili ?

 • Hribouc

  Tako je to zdaj v Udbokučanskem Aparthajd Gulagu Slowenistan, butalsko narobe obrnjen svet!

  Dobro je le, da je Putin suspendiral veliki up Rdeče Bande, prvoklasnega Tuerka, skoraj edinenega resnega kandidata za predsedatelja Združenih narodov planeta Zemlja!

  Angležarji se bodo uprli nori anarho Velikoimperjalni požrešnosti- ti so popolnoma brcnili v temo.

  Upamo, da Merklco vržejo sprestola in zblojenega Junckerja s prestola EU.